Autot

Kuinka monta lehmää tarvitaan vuoden biokaasuajoa varten?

Julkaistu:

Maa- ja biokaasuautot kulkevat tarvittaessa myös lehmän lietelannasta jalostetulla biokaasulla.
Naudan lietelannasta saadaan tonnista orgaanista kuiva-ainetta noin 360 kuutiometriä biokaasua, jonka metaanipitoisuus on noin 60 prosenttia. Suomessa muodostuu noin 20 – 25 miljoonaa tonnia lantaa ja olkia vuosittain, joten kyse on merkittävästä energiavarannosta.

Lehmänläjät kierrätykseen

Yksi lehmä tuottaa noin 25m3 lietelantaa vuodessa, joten laskennallisesti viisi lehmää riittää tuottamaan yhden kaasuauton vuodessa kuluttaman energiamäärän. Tulos riippuu luonnollisesti auton kulutuksesta ja ajomäärästä, mutta keskiarvoisesti se on pätevä.

Nykyiset kaasuautot ovat kaksikäyttöisiä, joten ne kulkevat tarvittaessa myös bensiinillä. Kaasuautoilu on bensiini- ja dieselvaihtoehtoihin nähden huomattavasti edullisempaa.

Monikäyttöinen energiamuoto

Biokaasusta on kaksi kolmasosaa metaania ja kolmasosa hiilidioksidia. Sitä voidaan käyttää lämmöntuotannon polttoaineena kaasukattiloissa tai kaasumoottorissa lämmön ja sähkön tuottamiseksi tai jalostaa liikennepolttoaineeksi.

Pitkän aikavälin ilmasto- ja energiastrategian mukaan tavoitteena on edistää Suomessa energiakasvien tuotantoa sekä maatalouden sivuvirtojen ja lannan hyötykäyttöä mm. biokaasutuotannossa siten, että saavutetaan noin 4 – 5 TWh taso.

Lähteet: Suomen Biokaasuyhdistys ry, Motiva

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt