Autot

Eu-direktiivi vaatii joka toinen vuosi, Suomessa tuplataan: Katsastustiheys liioittelua?

Julkaistu:

Eu-direktiivi autojen katsastuksesta antaisi myös Suomessa mahdollisuuden harvempaan katsastustiheyteen.
Ajoneuvojen määräaikaiskatsastuksista annettu direktiivi (2009/40/EY) säätää henkilö- ja pakettiautojen katsastuksista niin, että ensimmäinen katsastus on suoritettava viimeistään neljän vuoden kuluessa käyttöönotosta, ja sen jälkeen toistuvasti kahden vuoden välein.

Euroopan suurista maista Italia ja Ranska noudattavat juuri direktiivin mallia. Myös Kreikka, Irlanti, Tanska, Tsekki ja Kypros ovat omaksuneet kyseisen tiheyden. Suurten nopeuksien Saksassa ensimmäinen katsastus suoritetaan kolmen vuoden ikäiselle autolle, sen jälkeen myös siellä autolle riittää joka toinen vuosi suoritettava katsastus.

Suomessa ensimmäinen katsastus suoritetaan autolle kolmen vuoden ikäisenä, sen jälkeen pidetään välivuosi, ja kuusivuotiaasta lähtien auto katsastetaan direktiiviin nähden tuplatiheydellä, eli vuosittain.

Kuusi vai yksitoista kertaa?

Direktiivin vähimmäisvaatimus tarkoittaa, että henkilöauto on sen ensimmäisen 14 ikävuoden aikana katsastettava kuusi kertaa. Suomessa kyseisellä ajanjaksolla katsastus suoritetaan kuitenkin peräti yksitoista kertaa, eli lähes kaksinkertaisella tiheydellä.

Suomalaisten autojen keski-ikä on noin 12 vuotta. Heinäkuun alussa Suomessa voimaan astuva uusi katsastuslaki ei aiheuta muutoksia katsastustiheyteen, mutta asiaa saatetaan olla lähivuosina muuttamassa.

Latviassa ollaan tiukkana

Ruotsissa järjestely on samanlainen kuin Suomessa, mutta tiukin katsastusväli on tällä hetkellä Latviassa, jossa kaikki ajoneuvot katsastetaan vuosittain.

EU:n ulkopuolella käytännöt vaihtelevat laidasta laitaan. Esimerkiksi Australiassa ja USA:ssa katsastuslait vaihtelevat huomattavasti osavaltioittain. 30:ssa osavaltiossa ei ole teknistä turvallisuuskatsastusta lainkaan, mutta monissa tarkastetaan kuitenkin autojen päästötasot.

Pohjoisella pallonpuoliskolla esimerkiksi Kanadassa joissakin osavaltioissa katsastus suoritetaan vain omistajanvaihdoksen yhteydessä.

Ota kantaa

Olisiko autojen katsastustiheyttä syytä harventaa?

Kyllä 83% Ei 17%
Ääniä yhteensä 16704

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt