Sääntöön ei ole poikkeusta, paitsi sellaisissa tapauksissa joissa pyöräilijän voidaan katsoa aiheuttaneen vahingon tahallisesti tai törkeän huolimattomasti.
Suomalaisten säädösten mukaan - mikäli pyöräilijä törmää liikennevakuutuspakon piirissä olevaan ajoneuvoon - sekä pyöräilijän, että kaikkien muiden onnettomuudessa mukana olleiden kaikki henkilövahingot korvataan aina kyseisen ajoneuvon eli esimerkiksi yksityisauton liikennevakuutuksesta. Sillä kuka on syyllinen, ei ole merkitystä.
Hollannissa vastaavasta vakuutuskäytännöstä on virinnyt merkittävä julkinen keskustelu. Hollannin lakiteksti vahingonkorvauksista moottoriajoneuvojen ja polkupyöräilijöiden välisistä onnettomuuksista vastaa olennaisilta osin Suomen liikennevakuutuslakia.
”"pyöräilijät eivät aina hallitse etuajo-oikeusasioita"
Polkupyöräilijät kolaroivat tuoreiden tilastojen mukaan paljon. Riskiryhmässä ovat Liikenneturvan mukaan varsinkin yli 64-vuotiaat ja 10–17-vuotiaat.
– Kokemus kertoo, että pyöräilijät eivät aina hallitse etuajo-oikeusasioita, esimerkiksi pyörätien ylittäessä suoran autotien. sanoo vastuukorvausten asiantuntija Pirjo Laaksonen vahinkovakuutusyhtiö Ifistä.
Pelkästään Ifin tietoon tulee vuosittain satoja onnettomuuksia joissa pyöräilijälle aiheutuu auton kanssa törmätessä joko lievä tai vakavampi henkilövahinko.
Pyöräilijöiden aiheuttamia vahinkoja korvataan liikenne- ja kaskovakuutusten ohella tapauksista riippuen myös tapaturma-, työtapaturma-, koti-, ja matkavakuutuksista.
Onko autoilevan kansanosan tehtävänä maksaa myös pyöräilijöiden aiheuttamia vahinkoja? Tulisiko liikennevakuutussääntöjä muuttaa vai onko nykykäytäntö hyvä? Pitäisikö polkupyörille olla oma pakollinen liikennevakuutus? Kommentoi alla.