Autot

Oletko perheellinen 34-54 -vuotias autoilija? Tällä tavalla valtio aikoo kurittaa elämäntyyliäsi lähivuosina

Julkaistu: , Päivitetty:

Liikenne- ja viestintäministeriön strategiapapereista selviää, että autoilua aiotaan vähentää lähivuosina peräti 300 miljoonan henkilöautomatkan verran. Keinovalikoimissa on todennäköisemmin keppi kuin porkkana ja tulilinjalla olevat kansalaisetkin - niin, hekin ovat jo pitkälti selvillä.
Kokonaisuus selviää hyvin muun muassa vuotta 2020 maalailevasta "Kävelyn ja pyöräilyn valtakunnallisesta strategiasta".

Strategiasta käy ilmi, että valtio aikoo nostaa kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen kulkutapaosuutta koko maassa peräti 20 prosenttia.

Käytännössä tämä sinänsä hyvältä kuulostava luku tarkoittaa 300 miljoonan henkilöautomatkan muuttamista käveltäväksi, pyöräiltäväksi tai julkisilla kuljettavaksi - joko niin sanotusti hyvällä tai vaihtoehtoisesti erilaisin valtion käytössä olevin voimakeinoin.

On selvää, että ministeriön kuvailema ja osin jo meneillään oleva muutos on nykytilaan nähden erittäin merkittävä ja vaikuttaa toteutuessaan jollain tavoin lähes kaikkien kansalaisten elämään.

Strategiadokumentin mukaan "eniten autoilevat ja vähiten jalankulku- ja pyörämatkoja tekevät työikäiset, 18–64-vuotiaat". Tästä joukosta puolestaan 34–54-vuotiaat ovat kaikkein eniten auton käyttöön sitoutuneita ja siten eniten liikkuva ikäryhmä.

"Jotta strategialinjauksen kulkutapamuutos vuoteen 2020 olisi mahdollinen toivotussa laajuudessa, on suuren osan kävelyn ja pyöräilyn lisäyksestä tapahduttava työikäisen ja paljon autoilevan väestönosan keskuudessa", ministeriö summaa suunnitelmiaan.

Ainakin erilaisia maksuja lienee työikäisille paljon autoileville tiedossa, sillä ministeriö muistaa mainita, etteivät taloudelliset syyt rajoita 34-54 -vuotiaiden perheellisten liikkuvuutta.

Suurimpana yksittäisenä lähtökohtana autoilun vähentämispakkoon strategia pitää päästö- ja ympäristönäkökulmia. Myös liikunnan terveysvaikutukset sekä kävelyn ja pyöräilyn halpuus käyttäjälle keräävät plussapisteitä.

Rajoittaako talous jo autoiluasi? Vieläkö on varaa kiristää? Kommentoi alla.

Muokattu: Jutusta poistettu ylimääräinen "vielä" -sana.

Ota kantaa

Haluatko että valtio rajoittaa autoiluasi ns. yhteisen hyvän vuoksi?

Kyllä se minulle sopii 20% En halua, mutta olen hallintoalamainen ja tyydyn annettuun 17% En halua, aion kapinoida vielä joskus 37% Kapinoin jo 25%
Ääniä yhteensä 11209

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt