VR: Joukko suomalaisia miehiä ei ymmärrä autoilun saastuttavuutta

Julkaistu:

VR Groupin teettämän tutkimuksen mukaan iso osa suomalaisista olisi valmis vähentämään yksityisautoilua. Vastaan hangoittelee joukko miehiä.
Kesällä valmistunut tutkimus paljastaa, että valtaosa suomalaisista on hyvin tai jossain määrin huolissaan ilmastonmuutoksesta. Samaan aikaan kansan tiedot erilaisista energiamuodoista ja omien valintojen vaikutuksesta liikenteessä vaikuttavat osin hyvinkin vajavaisilta.

– Kaksi kolmasosaa tutkimukseen vastanneista on sitä mieltä, että julkisen liikenteen osuutta tulisi kasvattaa. Suomalaiset mieltävät junan liikennevälineistä ympäristöystävällisimmäksi, VR Groupin yhteiskuntasuhde- ja ympäristöjohtaja Otto Lehtipuu aloittaa.

Tuloksista kävi myös ilmi, että suomalaiset uskovat energian säästämisen olevan helpompaa asumisen yhteydessä kuin liikenteessä.

Lähes viidesosa tutkimukseen vastanneista ei tiennyt vesivoiman olevan uusiutuva energiamuoto. Myös 19 prosenttia naisista ja 10 prosenttia miehistä luokitteli virheellisesti maakaasun uusiutuvaksi energiaksi. Myös muissa tiedoissa on parantamisen varaa.

Vain viidennes vastaajista tiesi junaliikenteen käyttävän pääosin uusiutuvaa energiaa. Kaksi kolmesta vastaajasta arvioi junien tuottavan vähiten liikenteen hiilidioksidipäästöjä muihin välineisiin verrattuna.

Suomalaisista 61 prosenttia olisi valmis korvaamaan yksityisautoilua muilla liikkumismuodoilla ja hoitamaan vain pakolliset ajot autolla.

– Tosiasia on, että raideliikenne kuluttaa vähemmän energiaa kuin muu liikenne, ja vesivoimalla kulkevilla sähköjunilla ei ole suoria ilmastolle haitallisia hiilidioksidipäästöjä lainkaan. Silti kymmenesosa miehistä olisi edelleen valmis kasvattamaan yksityisautoilun määrää. On huolestuttavaa, että liikenteen ja ilmastonmuutoksen yhteyttä ei ymmärretä, Lehtipuu pohtii.


Päätulokset tutkimuksesta:

- 65 % suomalaisista on huolissaan ilmastonmuutoksesta. Naiset ovat asiasta huolestuneempia kuin miehet.

- 76 % mielestä liikenteen päästöillä on suuri tai kohtalaisen suuri vaikutus ilmastonmuutokseen.

- 69 % vastaajista on sitä mieltä, että julkisen liikenteen osuutta tulisi nostaa.

- Lyhyillä matkoilla mieluisin oman auton käyttöä korvaava liikkumistapa on pyöräily (63 % vastaajista), pitkillä matkoilla juna (56 %).


Vastaajia VR:n tutkimuksessa oli 1009 kappaletta. Kohderyhmään kuuluivat 18–74-vuotiaat suomalaiset. Sekä lähtöotos että lopullinen vastaajajoukko painotettiin väestöä edustavaksi. Tutkimuksen virhemarginaali on ±2,8 prosenttiyksikköä suuntaansa. Tutkimuksen toteutti YouGov Finland.

Ota kantaa

Kummalla hoitaisit hieman pidemmät asiointimatkat jos voisit vapaasti valita?

Junalla 37% Omalla autolla 63%
Ääniä yhteensä 3187

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt