Hyvästi Saab - GM suunnittelee ruotsalaismerkin lopettamista!

Julkaistu: , Päivitetty:

Jättimäisissä vaikeuksissa painiva amerikkalainen autovalmistaja General Motors uhkaa lopettaa Saab -tuotemerkin kokonaan. Teloituslistalla ovat myös Hummer, Pontiac ja Saturn.

Syynä on jopa 12 miljardiin nouseva, USA:n valtiolta pyydettävä talousapu, jonka ehtona on muun muassa liiketoiminnan tervehdyttäminen.

Saabin myynti putosi lokakuussa 31 prosenttia, ja vaihtoehtoina ovat uutistoimisto Bloombergin mukaan joko myyminen tai kokonaan lopettaminen. Tappiota tekevän yksikön myyminen tulee olemaan vaikeaa, joten vaihtoehdoista kenties liiankin houkuttelevaksi arvioidaan merkin heittämistä kokonaan autohistoriaan roskakoriin.

Historialliset arvot eivät aikaisemminkaan ole juuri painaneet GM:n valinnoissa; vuonna 2004 GM lopetti yli satavuotiaan Oldsmobilen, joka oli tuolloin vanhin myynnissä ollut amerikkalaismerkki ja koko maailman mittakaavassakin kolmanneksi vanhin.

Vuodesta 2004 lähtien laskettuna GM:n automerkkien yhteenlasketut tappiot ovat olleet 73 miljardia dollaria. Vielä jäljellä olevat varat uhkaavat loppua muutamassa kuukaudessa.

Saab on ollut GM:n osaomistuksessa vuodesta 1990 ja kokonaan vuodesta 2000 lähtien.