Autot

Mercedes-Benz GL: Sinnekin missä tietä ei ole

Julkaistu:

Mercedes-Benzin uusi katumaasturi menee pehmeästi myös karussa maisemassa.

Amerikassa äveriäs väki on innostunut Mercedes-Benzin uudesta, isosta katumaasturista. Sen jälkeen kun GL-sarja pari kuukautta sitten tuli myyntiin USA:ssa, tilauskirjat ovat täyttyneet sellaista tahtia, että DaimlerChryslerilla on pitkästä aikaa hymyilty oikein leveästi.

Amerikan-mallissa GL-sarjassa on seitsemän istuinta, mutta kun auto syksyllä saadaan Eurooppaan, kolmas penkkirivi on jätetty pois. Kyllä GL:n seitsenpaikkaisena täälläkin saa, mutta siitä täytyy maksaa lisähintaa.

Mercedes-Benzillä tiedetään, että iso maasturi kiinnostaa tällä mantereella enemmän viisipaikkaisena, jossa on kunnon tavaratila, kuin seitsenpaikkaisena, jossa ei ole kunnollista tavaratilaa.

Auton ensiesittely oli viety Islantiin, jossa maastureille on sään ja teiden kunnon takia aidosti käyttöä. Tarvetta todistaa myös paikallinen autokanta, jossa eri kokoisten maastureiden määrä on suhteellisesti maailman suurin.

Paikalla kuulemani tarinan mukaan jokaisella islantilaismiehellä onkin kolme autoa: yksi on kotona, toinen työpaikalla ja kolmannella hän ajaa niiden väliä.Koeajolenkillä ei jäänyt epäselväksi, että ainakin Mercedes-Benzin GL-sarjalla Islannin mies pärjäisi, vaikka työmatka kulkisi keskellä laavakenttiä.

Tiet olivat sellaisessa kunnossa, että omalla henkilöautollaan niille ei olisi hevin lähtenyt. GL-sarja ei ollut kuopista ja töyssyistä moksiskaan. Sen 20 sentin maavara kasvaa napin painalluksella 30 senttiin, ja Airmatic-ilmajousitus mukautuu itsestään tiestön vaatimuksiin.

Sen verran tehtävän rajuuteen oli valmistauduttu, että koeajoautoihin oli sentään pantu alle erikoisvalmisteiset maastorenkaat. Tavallisilla kesäkiekoilla matkanteko olisi luultavasti tyssännyt aika pian.

Kaikista GL:n maasto-ominaisuuksista huolimatta enimmän aikaa näilläkin autoilla ajellaan kuitenkin kestopäällystetyillä teillä. Sen valmistajakin hyvin tietää ja siihen se on satsannut myös.

Ajaminen on tehty niin vaivattomaksi kuin sen yli viisi metriä pitkällä ja 2 500 kiloa painavalla maastokelpoisella autolla voi yleensä tehdä. Kaikki toimii sähköllä, hallintalaitteet ovat luontevasti käsillä kuin missä tahansa henkilöautossa ja kaikki melu on jätetty auton ulkopuolelle. Edes renkaiden mahdollinen valitus ei kuulu moottoritievauhdissa.

GL:n ajaminen tuntuu auton kokoon nähden lapsellisen helpolta.

Moottorivalikoima on auton voimaa ja ylellisyyttä huokuvan ulkonäön mukainen. Tarjolla neljä moottorivaihtoehtoa: kaksi bensiiniä (4,6- ja 5,5-litrainen V8) ja kaksi dieseliä (3,0 litran V6 ja 4,0 litran V8). Kaikissa on seitsenportainen automaattivaihteisto.

Maahantuoja uskoo, että 80 prosenttia Suomessa myytävistä GL:n versioista on dieseleitä ja niistä enemmistö kolmelitraisia veekuutosia.

Pieninkin vaihtoehto, se kolmen litran CDI-diesel, on väkevä paketti 510 newtonmetrin vääntömomenttinsa ansiosta. Vain pumppaavassa, epätasaisessa ajossa moottoriin saattoi hetkittäin toivoa lisää tehoa. Se johtui siitä, että automaatti mietti hetken, millä vaihteella sen tulisi vientiponnisteluja jatkaa.

Jos teho-ongelma aivan tosissaan auton ostajaa kiusaa, ei kun hankkimaan isompi, neljälitrainen CDI. Siinä vääntöä on jo sitten aivan julmetusti, 710 newtonmetriä.

Mercedes-Benz GL-sarjan halvin versio maksaa satatuhatta euroa. Se on niin paljon rahaa, että sillä saisi esimerkiksi viisi Suzukin pikkumaasturia Jimnyä. Mutta raha-asioissakin kaikki on suhteellista.

Tai kuten eräs vannoutunut mersumies sanoi:- Mitä ihmettä minä tekisin viidellä Jimnyllä?

Mercedes-Benz GL: Sinnekin missä tietä ei ole

Mikä: Iso loistoluokan katumaasturi.

Mitat: Pituus 5,08 m, leveys 1,92 m, korkeus 1,84 m, akseliväli 3,07 m.

Moottorivaihtoehdot: Kaksi bensiiniä (4,6- ja 5,5-litrainen V8) ja kaksi dieseliä (3,0 litran V6 ja 4,0 litran V8). Kaikissa 7-nopeuksinen automaattivaihteisto ja jatkuva neliveto.

Hinta: Alkaen GL 320 CDI:n 99 000 eurosta (588 000 mk).

Milloin: Syyskuussa.

KIITÄMME:

MOITIMME: