Asiantuntija vertaili ensiapulaukkuja - vain yksi oli kunnollinen - Autot - Ilta-Sanomat

Asiantuntija vertaili ensiapulaukkuja - vain yksi oli kunnollinen

Ensiapulaukku voi olla elintärkeä varuste liikuttaessa tienpäällä.

29.6.2012 8:09

- Onnettomuustilanteessa sen avulla voidaan todellakin pelastaa ihmishenkiä, sanoo Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen ensihoidon esimies Frank Högström.

- Laukun olemassa olo voi olla myös tuki ja turva, sen avulla ihminen rohkaistuu auttamaan onnettomuuden uhria, Högström sanoo.

Laukku ei saa kuitenkaan olla itsetarkoitus. Kaikkein tärkeintä on auttaa onnettomuuden uhria tavalla tai toisella. Högström myös korostaa, että ensiapulaukkuun on myös hyvä perehtyä, mitä se sisältää ja millaisia vammoja milläkin välineellä voidaan hoitaa.

- Jos lähipiirissä on ensihoidon ammattilaisia, hänen avustuksellaan voi järjestää vaikka pelastusharjoituksen, Högström rohkaisee harjoittelemaan ensiaputaitoja.

Onnettomuustilanteessa ei tietenkään pidä alkaa tuijottaa ensiaputarvikkeen viimeistä käyttöpäivää vaan tärkeintä on auttaa uhria. Vanhaksikin mennyt haavatyyny on sterillimpi kuin oma paita, Högström muistuttaa.

Mitä hyvässä ensiapulaukussa sitten täytyy olla? Suomen punaisen ristin kokoama laukku oli esimerkillinen ja se oli ainoa, joka ansaitsi testissä hyvän laukun arvosanan. SPR:n laukussa on kaikki tarvittava välineistö: muun muassa sidetarpeita suurien haavojen tyrehdyttämiseen sekä avaruuspeite onnettomuuden uhrin suojaamiseen. Avaruuspeite oli jokaisessa ensiapulaukussa.

Siksi hyvässä laukussa onkin tarvikkeet pakattuna niin, että heti päältä näkee, mitä milläkin tarvikkeella tehdään. Tarvikkeet on myös hyvä olla pakattuna laukussa niin, että ne eivät mene huonossa säässä käyttökelvottomiksi.

Katso videolta Högströmin perusteet hyvälle ensiapulaukulle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?