Autot

Herneet pois nenästä: tässä ratkaisu istuinriitaan autossa - katso video!

Julkaistu:

Netin keskustelupalstoilla vellovat riidat lapsen oikeasta paikasta autossa. Pistä riita omalta osaltasi poikki ja lue asiantuntijan vastaus tästä:
Hiihtolomalla moni lapsiperhe matkustaa pitkän matkan rinteiden ja latujen äärelle. Jos pikkulapsi ei viihdy takapenkillä tai osaa itse avata turvavyötään, on aikuisen istuttava takapenkillä hänen kanssaan. Alle kolmevuotiasta lasta ei saisi istuttaa mukavuussyistä kasvot menosuuntaan, muistuttaa Liikenneturva.

Liikenneturva suosittelee, että lasta kuljetettaisiin autossa turvaistuimessa selkä menosuuntaan ainakin kolmeen ikävuoteen asti. Peruste tälle on hyvin selkeä: selkä menosuuntaan istuttaessa lapsen pää ja niska saavat turvaistuimesta parhaan tuen kolarissa.

-Etenkin maantiellä nopeudet ovat korkeita. Jo taajamanopeudella lapsen päähän ja niskaan kohdistuu onnettomuudessa kohtuuton voima. Jos lapsi istuu kasvot menosuuntaan, vammat voivat olla vakavia, Liikenneturvan turvallisuusinsinööri Ari-Pekka Elovaara toteaa.

Vaikka lapsen jalat olisivat hieman koukussa, sen takia ei istuinta kannata kääntää. Liikenneturvan nettisivuilla on katsottavissa Norjan turvallisuuslautakunnan tuottama animaatio, jossa havainnollistetaan istumasuunnan vaikutus kolarissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Laki määrää, että alle 135-senttisen lapsen on autossa käytettävä painon mukaan määräytyvää turvalaitetta. Tällaisia ovat mm. turvakaukalo, turvaistuin tai turvavyöistuin. Lapselle oikea paikka matkustaa on takapenkki.

Vaihda turvaistuin onnettomuuden jälkeen

Jos turvaistuin on ollut liikenneonnettomuudessa, sen suojausominaisuudet ovat kärsineet. Suomessa noudatetaan säädöstä, jossa suositellaan turvalaitteen poistamista käytöstä, kun siihen on kohdistunut onnettomuudessa voimakas rasitus.

”Näissä tilanteissa laite kannattaa vaihtaa uuteen, vaikka vakuutusyhtiö ei suostuisikaan sitä korvaamaan”, Elovaara sanoo.

Ota kantaa

Kuljetatko lapsia autossa?

Usein 20% Joskus 18% En lainkaan 63%
Ääniä yhteensä 547

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt