Käytetyt autot edelleen halvimpia etelässä

Valtaosa käytettyjen autojen ostajista etsii sopivaa autoa Internetin avulla, ja yhä useampi on valmis hankkimaan mieleisen auton satojen kilometrien etäisyydeltä.

16.5.2011 10:00

Niinpä käytettyjen autojen hintaerot maan eri alueiden välillä ovat pienentyneet. Edelleen halvimmat autot löytyvät kuitenkin etelästä ja kalleimmat pohjoisesta ja pieniltä paikkakunnilta, joista on matkaa maakuntakeskukseen.

Pääkaupunkiseudulla hinnat ovat perinteisesti olleet halvimpia, sillä mm. leasingista palautuvien autojen takia alueella on ylitarjontaa nuorista käytetyistä autoista. 18 000 auton otokseen perustuvan tutkimuksen mukaan tänä keväänä Porvoo, Hämeenlinna ja jopa Tampere ovat keskimäärin pääkaupunkiseutua halvempia.

Pohjoisempana ostajat ovat ilmeisesti valmiita maksamaan käytetyistä autoista korkeampaa hintaa, koska varat eivät riitä uuteen tai uuden auton hankintaa ei koeta järkeväksi. Pohjoisen kauppiaat myös mainitsevat, että autokauppaa joudutaan pohjoisessa tekemään heikommin vakuuksin kuin etelässä ja tinkimiskulttuuri edellyttää tuntuvampaa pudotusvaraa hinnoissa.

Myös monet autoliikkeet koettavat hyötyä hintaeroista siirtämällä autoja esim. pääkaupunkiseudulta pohjoisemmaksi. Samoin käytettyjen autojen tuonti korkean hintatason alueille on ollut kannattavampaa.

Vielä neljä vuotta sitten 2–5-vuoden ikäisten autojen pyyntihinnat olivat Rovaniemellä keskimäärin yli 1 100 euroa maan keskiarvoa kalliimpia. Nyt eroa on enää noin 700 euroa. Vastaavasti pääkaupunkiseudun hintataso on enää vajaat 400 euroa maan keskiarvoa halvempi, kun vuonna 2007 eroa oli 800 euroa. Vuosimalleissa 2006–2007 ero etelän ja pohjoisen välillä on suurempi kuin vuosimalleissa 2008–2009.

Turun ja Tampereen hintataso on viime vuosina yhtenäistynyt pääkaupunkiseudun kanssa. Kaikkein suurin muutos on kuitenkin tapahtunut Oulussa. Vielä vuonna 2007 hinnat olivat keskimäärin 700 euroa maan keskiarvoa kalliimpia, nyt enää vajaat 200 euroa. Hyrylän, Lahden ja Salon hintataso taas on noussut.

Pienillä paikkakunnilla pyyntihinnat ovat keskimäärin vajaat 200 euroa suurempia kaupunkeja kalliimpia. Pieniksi paikkakunniksi tässä on laskettu mm. Tammisaari, Forssa, Loimaa, Kurikka, Iisalmi ja Ylivieska.  Pienillä paikkakunnilla autot eivät kuitenkaan enää ole läheskään niin paljon isoja kaupunkeja kalliimpia kuin vielä muutamia vuosia sitten.

Käytettyjen autojen keskimääräisten pyyntihintojen ero koko maan keskiarvoon verrattuna alueittain:

Alue    Ero maan keskiarvoon

Merkin "omissa" liikkeissä 2–5 vuoden ikäisten autojen hinnat ovat keskimäärin noin 160 euroa muita liikkeitä korkeampi. Ero on aikaisempaa pienempi ja monessa tapauksessa myös takuu ja muut edut ovat merkkiä myyvissä liikkeissä parempia. Merkeittäin on kuitenkin pientä eroa hintatasossa.  Mitsubishit ovat keskimäärin runsaat 400 euroa ja Chevroletit, MB:t ja BMW:t 300 euroa keskimääräistä kalliimpia ko. merkkiä myyvissä liikkeissä. Muutamia vuosia sitten eroa saattoi oman merkin liikkeen tappioksi olla jopa 1 000 euroa.

Vain käytettyjä autoja myyvissä liikkeissä hinnat ovat keskimäärin noin 300 euroa kaikkien liikkeiden keskiarvoa halvempia. Kaikkein edullisimmat liikkeet ovatkin enimmäkseen pienehköjä käytettyjen autojen liikkeitä. Halvin merkkiliikeketju on MetroAuto.

Jatkuvasti 2 000 euron vaihtohyvitystä pihaan ajetusta autosta tarjoavat J. Rinta-Jouppi ja Rinta-Joupin Autoliike erottuvat maanlaajuisesti kalliimpina ketjuna. Merkeittäin korkeampia vaihtoautojen hinnat ovat keskimäärin BMW:tä myyvissä liikkeissä. Torniossa ja Kemissä erot eri liikkeiden välillä ovat huomattavan suuria.

Selvityksessä verrattiin kunkin autoyksilön pyyntihintaa samanlaisen auton keskimääräiseen pyyntihintaan Suomessa. Ajomäärän vaikutus poistettiin muuntamalla esim. kaikkien vuosimallin 2009 autojen hinnat vastaamaan 45 000 kilometriä ajettua autoa. Runsaasti lisävarustellut yksilöt poistettiin aineistosta ja esim. ilmastointilaiteen olemassaolo huomioitiin.

Selvityksessä on mukana noin 18 000 keväällä autoliikkeissä myynnissä ollutta autoyksilöä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?