Autokauppa: Näin sinua huijataan

Auton ostajaa ja myyjää voidaan huijata useilla keinoilla.

15.4.2011 13:25 | Päivitetty 15.4.2011 13:52

Käytettyjen autojen nettikaupassa on syytä olla varuillaan.

Katteettomat sekit, väärennetyt asiakirjat ja trimmatut mittarit ovat vain osa keinovalikoimaa, joilla ostajaa ja myyjää voidaan huijata.

Rikoskomisario Jussi Hyysalo keskusrikospoliisista kertoo, että yleinen tapa huijata on myydä autoa halvalla ulkomailta ja samalla vedota kiireeseen. Auto luvataan lähettää rahtina ja pahimmillaan seurantakoodi on väärennetty.

Kuluttajien välisiä osto- ja myynti-ilmoituksia julkaisevasta Nettiauto.comista kerrotaan, että heillä tilanne on parantunut viime vuosista.

–Ilmoitusvalvonnan lisääminen on purrut identiteetti- ja ilmoitusvarkauksiin. Vuosi sitten jouduttiin poistamaan päivittäin kymmeniä ilmoituksia listoilta, mutta nykyään vain muutamia, Nettiauto.comin liiketoimintajohtaja Veli-Matti Vänninmaja kertoo.

Identiteettivarkauksien avulla saadaan uskottavuutta kauppaan ja ihmisten pankki- ja henkilötietoja voidaan myös kaupata eteenpäin.

–Verkossa on helppoa luoda itsestään tai jostain yrityksestä luotettava kuva. Ihmisten perusvaroivaisuus katoaa, kun toisessa vaakakupissa on se, että voi tehdä pirun hyvät kaupat, Vänninmaja sanoo.

Jos myyjä pyytää lähettämään kopion esimerkiksi rekisteriotteesta, ajokortista tai passista, pitäisi hälytyskellojen soida. Niitä käytetään todennäköisesti uudestaan huijauksissa. Myös liian alhainen hinta on viite huijausyrityksestä.

–Talonpoikaisjärki mukaan. Mitä parempi hinta, sitä varovaisempi kannattaa olla, Vänninmaja sanoo.  

Nettiostaja on omillaan

–Jos ostaa toiselta kuluttajalta, on täysin oman onnensa nojassa. Kahden yksityishenkilön välillä ei ole heikomman osapuolen suojaa. On aika olemattomat mahdollisuudet purkaa kauppa, jos on ostanut netin kautta ja tulee toisiin ajatuksiin, johtaja Leena Lindström Euroopan kuluttajakeskuksesta kertoo.

Jos käytetyn auton ostaa yksityishenkilöltä ja ilmenee lieviä ongelmia, rikoksen tunnusmerkit eivät yleensä täyty. Pienissä ongelmatapauksissa poliisi ohjaa asiakkaan kuluttajaneuvontaan. Jos ostettu auto ei vastaa ollenkaan myyjän lupauksia, kannattaa kääntyä poliisin puoleen.

–Käytetyn auton ostaja tekee viisaasti, jos ostaa sieltä mistä voi koeajaa, historiaan voi tutustua ja varmasti tietää kenen kanssa on tekemässä kauppaa, Lindström kertoo.

Tärkeintä on tarkistaa käytetty auto huolella ja selvittää myyjän kanssa kaikki mahdolliset viat etukäteen. Tämä voi olla vaikeaa, jos auto on päätetty ostaa ulkomailta. Suomalaisyritykset voivat auttaa auton tarkistuksessa, papereiden järjestämisessä ja auton rahtaamisessa Suomeen.

–Itse lähtisin siitä, että näkisin auton ensin. Jos myyjällä on esimerkiksi kiire ja ei ole mahdollisuutta tarkistaa autoa, pitäisi varmistaa, että myyjään saa puhelimella yhteyden. Sen lisäksi kannattaa pyytää autosta tuoreita valokuvia, rikoskomisario Hyysalo sanoo.

Myyjä ei ole välttämättä koskaan nähnyt autoa itse, joten ostajan kannattaa varmistaa, että se on edes olemassa. Onko sinua huijattu autokauppaa tehdessäsi? Kerro meille tarinasi tämän jutun alla olevaan kommenttikenttään.

 

Varo liian halpoja hintoja!

–Jos myyjä pyytää varaussummaa, se voi olla viite huijauksesta. –Tavanomaista halvempien tarjousten kanssa kannattaa olla varovainen. –Varo sähköisiä asiakirjoja, ne ovat helposti väärennettävissä. –Älä anna pankkiyhteys- ja henkilötietojasi, jos et ole varma kauppakumppanin luotettavuudesta. –Varo katteettomia sekkejä, jos olet myymässä autoa. –Ole varovainen, jos toinen osapuoli kiirehtii jatkuvasti kauppatilannetta. –Ulkomailta autoa hankittaessa kannattaa olla tarkkana ja tutustua muiden kokemuksiin. –Älä lähetä rahoja ennakkoon. –Tarkista auto huolella ja pyydä mahdollisuutta koeajoon.

(STT)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?