Nämä autot reputtavat katsastuksessa - lue jättilista!

Kaikki automallit eivät ole yhtä kestäviä. Suuret laatuerot selviävät tuoreesta lähes miljoonan suomalaisauton katsastustietoihin perustuvasta listasta. Joukossa on myös yllättäjiä, niin kärki-, kuin häntäpäässäkin.

15.3.2011 10:00

Tilaston mukaan vähävikaisin alle kolmevuotias auto on Volvo S40. Samanikäisistä surkeimmin menestyy Chrysler 300C, joista jopa lähes puolet reputtaa erilaisten vikojen vuoksi.

Viisivuotiaista parhaita ovat VW Jetta ja Opel Meriva; perää pitävät Renault Laguna ja Hyundai Matrix. Kuusivuotiaissa vahvoilla ovat mm. Honda HR-V sekä Toyotat Land Cruiser ja Corolla. Murheenkryynien titteitä kuusivuotiaissa kantavat jo mainittu Laguna sekä mm. Alfa Romeo 156.

Tilaston kaikkein vanhimmissa eli 12 vuotta vanhoissa autoissa kärjessä on peräti kuusi japanilaista, joista kolme Toyotaa. Surkeimman tuloksen tarjoaa vanha Chevrolet Trans Sport, joista läpi menee alle puolet.

Tiedoista käy ilmi myös autojen keskimääräinen matkamittarilukema, joka on saatu katsastuksen yhteydessä tallennetuista tiedoista. Matkamittarilukemalla on oleellinen yhteys useiden erilaisten  vikojen esiintymiseen. Yleisimmissä vioissa on huomioitu ne viat, joita on esiintynyt vähintään kymmenessä kyseisenmallisessa autossa.

Yhteensä tilastoon on kerätty A-Katsastus -konsernin vuonna 2010 Suomessa katsastamat henkilöautot, jotka on otettu käyttöön vuosina 1998 – 2005 tai 2007, ja joiden mallista on katsastettu vähintään sata kappaletta.

A-Katsastus katsasti Suomessa vuonna 2010 noin 950 000 henkilöautoa, joista ensimmäisellä katsastuskerralla hylättiin 24,4 prosenttia, eli 230 000 ajoneuvoa. Yleisimmät viat liittyivät viime vuonna jälleen jarruihin, pakokaasupäästöihin, etuakselistoon ja alustaan.

Kaikkiaan erilaisia vikoja havaittiin 107 kappaletta jokaista sataa katsastusta kohti. Näistä jälkitarkastukseen tai suoraan ajokieltoon johtaneita vakavia vikoja havaittiin 47 jokaista sataa katsastusta kohti.

-Kaikkiaan Suomen määräaikaiskatsastuksissa hylätään noin neljännes ajoneuvoista. Määrä on moneen muuhun Euroopan maahan verrattuna korkea. Tämä selittyy pitkälti ilmasto-olosuhteilla ja talvisin käytössä olevalla teiden suolauksella, jotka rasittavat ajoneuvokantaa. Lisäksi Suomen ajoneuvokanta on keski-iältään yksi Euroopan vanhimpia, A-Katsastuksen tekninen johtaja Hannu Pellikka kommentoi tuloksia.

Uudessa vikatilastossa huomionarvoista on iskunvaimentimien vikojen suhteellisen osuuden kasvu. Vuonna 2009 niiden osuus hylkäyksen aiheuttaneista vioista oli 4 % ja viime vuonna 5 %.

Hannu Pellikan mukaan viime talven poikkeukselliset sääolosuhteet saattavat olla yksi syy kehitykseen.

-Kovat pakkaset sekä lumen ja jään aiheuttama teiden epätasaisuus rasittavat varmasti iskunvaimentimia leutoja talvia enemmän.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?