Pääsääntöisesti voi luottaa, mutta muutamien automallien kohdalla mittarivirheet ovat jo hyvinkin suuret.
IS selvitti mittarivirheet yli 20 uudesta autosta. Suurimmassa osassa autoista mittarivirhe oli hyväksytyn rajoissa eli mittarit näyttivät nopeutta 2-4 kilometriä liikaa todelliseen nopeuteen nähden.
Muutamassa autossa mittarivirhe oli niin paljon, että orjallisesti mittarin näyttämään luottava etenee tien päällä selvästi alinopeutta. Esimerkiksi Subaru Foresterissa mittarivirhe oli kuusi kilometriä tunnissa, Nissan Qashqai +2:ssa seitsemän kilometriä tunnissa.
Suomalaiset luottavat Toyotaan ja Volkswageniin, ainakin mitä tulee myyntitilastoihin. Molemmat merkithän komeilevat myyntitilastojen kärjessä, oli autoluokka mikä tahansa.
VW Golfissa ja Toyota Versossa mittarivirhe oli vielä pieni, kun nopeutta oli 60 km/t - tällöin mittari näytti vain 4-5 km/t väärin. Kun nopeus kasvoi, mittarivirhe myös kasvoi. Molemmissa, niin Golfissa kuin Versossakin mittarivirhe oli kahdeksan km/t sadan kilometrin nopeudessa. Kun VW ja Toyotan mittarivirheen progressiivinen kasvu havaittiin, autoilla ajettiin myös 120 km/t. Tällöin Golfin ja Verson mittarivirhe oli tasan 10 km/t. Auto eteni siis 110 km/t, vaikka nopeusmittari näytti lukemaksi 120 km/t.
Kympin mittarivirhe on jo turhan paljon!
Näin mittaus tehtiin
- Testiin valikoitiin mukaan 24 automerkkiä. Jokaiselta merkiltä testiin otettiin uusi, myynnissä oleva malli.
- Jokaisessa testiautossa oli vakiorengastus. Lisäksi testiautojen renkaat olivat vähän kuluneet.
- Testiajoneuvon tuulilasiin asennettiin navigaattorilaite, joka mittaa auton nopeutta satelliittien avulla. Jokainen auto mitattiin samalla navigaattorilla.
- Mittaus tehtiin kolmessa eri nopeudessa: 60 km/t, 80 km/t ja 100 km/t
- Mittaus tehtiin mäettömällä tieosuudella. Mahdollisen mäen vaikutus pyrittiin eliminoimaan ajamalla sama mittauskohta molempiin suuntiin. Jos autossa oli vakionopeudensäädin, sitä käytettiin.
Renkaat vaikuttavat virheeseen
- Muun muassa auton vanteen koko ja rengasprofiili vaikuttavat auton nopeusmittarin näyttämään - joka on siis riippuvainen pyörän kehästä.
- Rengaskokoa vaihdettaessa on hyvä ottaa huomioon, että renkaan leveyden ja vannehalkaisijan muuttuessa muuttuu myös oikea rengasprofiili. Jos rengas levenee, profiilia olisi silloin madallettava ja päinvastoin.
- Renkaassa ilmoitettu profiili (esim. 40 tai 65) tarkoittaa (40 tai 65) prosenttia renkaan leveydestä. Muut luvut tarkoittavat tuumia (esim. vannekoko 15, 16, tai 17 tuumaa) ja millejä (renkaan leveys ilmoitetaan millimetreissä esim. 185, 205 tai 225).
- Nykyaikaisessa autossa nopeusmittari ei toimi enää vaijerilla. Jos mittarivirhe häiritsee, mittarin pystyy yleensä kalibroimaan uudelleen esimerkiksi huollon yhteydessä.