Lattialankut narisivat ja ovi kitisi niin kuin vanha ovi vaan voi. Kun helsinkiläinen Inari Fernández, 41, istuutui tuvassa sijaitsevaan vanhaan kiikkustuoliin, olo rauhoittui niin, ettei hän ollut kokenut aiemmin vastaavaa.
Tuona hetkenä Inari tiesi, että hän halusi muuttaa perheineen yli satavuotiaaseen hirsitaloon Sodankylään.
Inari Fernández tunnetaan sosiaalisen median vaikuttajana. Hän ylläpitää muun muassa Äidin puheenvuoro -yhteisöä.
Rakennus oli vuodelta 1914, ja se oli ollut viime vuosina turistien vuokrakäytössä, mutta vuokra-asuntonäytössä Inari ymmärsi, että kodista tulisi heille täydellinen paikka viettää välivuotta etelästä.
– Kun istuin keinutuolissa, en olisi halunnut nousta siitä ylös ollenkaan. Tuntui siltä kuin minut olisi liitetty yhteen talon kanssa, Inari kertoo.
”Hänen analyysinsa kertoi, että talo on purkukuntoinen. Vain hirsikehikko ja katto olivat kunnossa.
Sosiaalisen median yrittäjänä töitä tekevä helsinkiläisnainen oli halunnut pois etelästä, sillä hektinen kaupunkielämä uuvutti. Pesunkestävä kaupunkilainen oli pitänyt nuorempana maallemuuttoa pahimpana rangaistuksena, mutta nyt hän tunsi kaipuuta luontoon ja hiljaisuuteen.
Muuton Sodankylään piti tosin olla vain väliaikainen ratkaisu. Välivuosi osoittautui kuitenkin niin onnistuneeksi, että perhe päätti muuttaa Lappiin pysyvästi.
Paikkansa Lapissa löysi Inarin lisäksi myös muu perhe: espanjalainen Esteban sai opettajantöitä Sodankylästä, ja lapset Lucia ja Ronja alkoivat harrastaa koulunkäynnin ohessa maaseudun juttuja: eläimiä ja ratsastamista.
Ei mikään helppo muuttotarina
Matka lauttasaarelaisesta kaksiosta 205-neliöisen hirsitalon omistajiksi on ollut onnellinen, mutta varsin kivikkoinen.
Kun perhe oli asunut hirsitalossa vuokralla hyvän aikaa, vanhemmat päättivät tehdä kodista ostotarjouksen.
Jo tuolloin Inari tiesi, että vanhassa talossa riittäisi remontoitavaa.
– Taloon oli tehty 90-luvulla remontti. Keittiö oli lastulevyä, ja vessan muovimatot kupruilivat. Emme kuitenkaan tienneet vanhojen talojen remontoimisesta yhtään mitään, joten ajattelimme, että edessä on varmaan lattiaremontti ja yläkerran laajennus.
Porstua remontin aikana.
Porstua remontin jälkeen.
Ennen kauppojen solmimista Inari ja Esteban päättivät kuitenkin ottaa yhteyttä kuntotarkastajaan, joka oli erikoistunut perinnerakentamiseen.
Ammattilaisen visiitti oli shokki.
– Hänen analyysinsa kertoi, että talo on purkukuntoinen. Vain hirsikehikko ja katto olivat kunnossa.
Inari järkyttyi puheista niin, että meni hetkeksi makaamaan talon pihamaalle.
– Muutuin aivan hiljaiseksi. En kerta kaikkiaan pystynyt sanomaan mitään.
Makuuhuone remontin aikana.
Makuuhuone remontin jälkeen.
Kaiken takana oli tietenkin 90-luvulla väärin tehty remontti. Siinä vanhasta hirsitalosta oli tehty väärillä eristyksillä käytännössä hengittämätön, kuin taloa lahottava muovipussi.
Inari päätti tehdä talosta huomattavasti pienemmän tarjouksen kuin oli alun perin ajatellut. Kun se meni läpi, kauppa solmittiin syksyllä 2020.
Remonttibudjetti paisui ja paisui
Jälkikäteen on helppoa jossitella, mutta jos Inari olisi saanut ennen asuntokauppaa tietää, kuinka paljon rahaa vanhan talon remontoimiseen menee, olisi hän todennäköisesti jättänyt kaupat tekemättä.
Remontti alkoi kesäkuussa 2021.
Alkuperäinen remonttibudjetti oli 80 000 euroa, mutta heti alussa kävi selväksi, että se ei riittäisi mihinkään.
– Puolet summasta oli käytetty kahdessa kuukaudessa. Pelkkä timpurin työ tuli maksamaan 50 000 euroa, Inari kertoo.
Perhe teki työmaalla töitä myös itse. He purkivat, rakensivat, maalasivat ja auttoivat timpuria.
Yläkerta remontissa.
Remontin jälkeen koti on freesi, mutta vanhan talon henki on yhä tallella.
Kustannuksia nosti oma tietämättömyys, mutta myös maailmantilanne. Puun hinta nousi koronapandemian myötä, rautakauppaan varattu 5 000 euron budjetti venyi 25 000 euroksi, eikä tilannetta helpottanut, että talosta löytyi jatkuvasti uusia yllätyksiä.
– Hirsikehikonkin alaosat osoittautuivat lopulta läpimädiksi, mutta saimme ne onneksi vaihdettua suhteellisen helposti.
Uudessa keittiössä on hirsipintaa ja moderneja kuoseja.
Kun vahinkojen määrä paljastui, ilmapiiri perheen sisällä kiristyi. Remonttilainaa ei pankilta herunut, sillä tontti ja talo olivat käytännössä arvottomia.
Estebanin kuukausipalkka oli kiinteä, joten Inarin vastuulle jäi tehdä lisää ja vielä vähän lisää töitä. Yrittäjä painoi pitkää päivää sisällöntuotannon ja hyvinvointialan tapahtumien parissa.
Lopulta Inarin terveys petti.
– Stressi aiheutti minulle kilpirauhasen liikatoiminnan. Olin niin uuvuksissa, että en jaksanut nousta lattialta ylös.
Vauvavuosilta tuttu päätös koitui parisuhteen pelastukseksi. Inari ja Esteban päättivät, että samaan tapaan kuin vauvavuonnakaan ei erottu, sitä ei tehtäisi nytkään.
Perhe muutti saunakamariin
Kenties vaikein vaihe remontissa ajoittui viime kesän loppuun. Apuna pyöri tuolloin taitavia paikallisia puuseppiä ja remonttimiehiä, mutta perheen tila oli käymässä ahtaaksi.
Neljä henkeä oli muuttanut remonttia pakoon pihalla sijaitsevaan saunakamariin, mutta kun lämmin kesä kääntyi syksyksi, arki vaikeutui.
Remontti alkoi kesällä 2021. Valmista pitäisi olla tulevana kesänä.
Kamarissa oli vain 40 neliötä, mutta ei lainkaan tiskiallasta tai uunia. Ruokaakin perhe laittoi vain pikkuruisella irtoliedellä.
– Kun työmies kertoi syksyllä, että remonttiin menisi vielä ainakin kolme kuukautta, lähdin hakemaan talvivaatteita naapurin varastosta. Ne olivat tietenkin siellä laatikoiden alimmaisina, Inari sanoo – ja nauraa.
Suorastaan nujerretuksi Inari tunsi olonsa, kun vähän ennen joulua kävi ilmi, että jouluksi kaavailtu muutto ei onnistuisi. Hän oli tilannut taloon vahingossa väärän kokoiset portaat.
”Vaikka laitoimme kaiken uusiksi, talossa on yhä sama tunnelma kuin alussa, kun istuin täällä keinutuolissa.
Suurimman epätoivon keskellä perhe sai kuitenkin huomata, mikä voima yhteisössä voi olla. Muistot ihmisten avuliaisuudesta lämmittävät mieltä vielä nykyäänkin.
– Oli aivan uskomatonta, kun naapurit tulivat auttamaan, ja sosiaalisessa mediassa kyseltiin, koska voi tulla apuun. Lopulta porrasfirmakin sääli meitä ja toimitti uudet portaat kahden päivän varoitusajalla.
Perhe muutti takaisin hirsitaloon joulun aaton aattona, puoli kahdeltatoista yöllä.
– Sitten tuli täyslamaannus. Neljään kuukauteen emme tehneet talolla yhtään mitään, Inari kertoo.
Inarin vinkit vanhasta talosta haaveilevalle:
1. Perinteisillä asuntomyyntisivustoilla myydään harvoin vanhoja taloja. Etsi epätyypillisistä paikoista, kuten sivustoilta, joissa vuokrataan asuntoja turisteille.
2. Ota kuntotarkastuskäynnille mukaan ammattilainen, joka on erikoistunut perinnerakentamiseen.
3. Mitä vähemmän vanhaa taloa on remontoitu, sitä parempi. Uudet remontit voivat olla riski.
4. Älä pura mitään turhaan. Käytä vanhoja materiaaleja hyväksi.
5. Käytä vain hengittäviä materiaaleja.
6. Kertaa sekä aika että budjetti kolmella.
7. Kasvata pettymystensietokykyäsi. Mikään ei tule menemään, kuten kuvittelit. Positiivinen ajattelu kannattaa.
Rahaa menee noin 300 000 euroa
Vanhan hirsitalon remontti on vielä vähän kesken, sillä kaikkien yllätykseksi hyväksi kuvailtu kattokin alkoi lopulta vuotaa.
Seuraavaksi perheellä on siis edessä kattoremontti. Myös piha kaipaa laittamista.
Sisällä näyttää kuitenkin ulkopuolisen silmin jo täysin valmiilta.
Kodin upein yksityiskohta on upea olohuone, jonka huonekorkeus on valtava. Ikkunoiden takana odottaa Lapin lumoava luonto.
Perhe saa olla ylpeä taiten tehdystä remontista. Höyrynsulkumuovit ja lasivillat on vaihdettu tervapaperiin ja ekovillaan, sähkölämmitys maalämpöön ja muovimaalit hengittäviin.
– Jopa kaikki lattiat on maalattu hengittävillä pellavaöljyillä, tai sitten niihin on tehty suopakuuraus.
Inarin ja perheen pelastusurakan jälkeen hirsitalo jatkaa elämää niin, että siitä tulee toivon mukaan ”lähes ikuinen”.
”Talossa on yhä sama tunnelma kuin alussa, kun istuin täällä keinutuolissa”, Inari kertoo.
Hintalappu urakalle ei ole ollut pieni, mutta se on ollut kaiken vaivan arvoinen. Inari arvioi, että remonttiin ja talon ostoon tulee menemään yhteensä noin 300 000 euroa.
Rakkaus vanhaa taloa kohtaan on vaikeuksien myötä vain syventynyt.
– Vaikka laitoimme kaiken uusiksi, talossa on yhä sama tunnelma kuin alussa, kun istuin täällä keinutuolissa. Se rauha, jota silloin tunsin, laskeutuu tänne heti, kun istuudun samaan keinutuoliin. Ympyrä on sulkeutunut.
Inari kertoo hirsitalonsa vaiheista myös uudessa podcastissa Ihanat kamalat wanhat talot. Podcast on Inarin ja toimittaja Anna Perhon.
Korjattu otsikkoa 15.5.2022 klo 10.53.
Näin paljon vanhan talon remontointi maksoi:
★ Remonttibudjetti keväällä 2021: 80 000 euroa
★ Kulunut raha keväällä 2022: 250 000 euroa
★ Tulossa vielä kattoremontti ja pihan viimeistely: Noin 20 000 euroa.
★ Suurimmat kulut: Timpurin palkkaus ja sivukulut (7 kuukautta) noin 50 000 euroa, puutavara noin 30 000 euroa, maalämpö 26 000 euroa, rautakaupasta "kaikkea tarpeellista" 20 000–25 000 eurolla.