Tässä on uusi muumimuki, josta on oltu hiirenhiljaa Suomessa – ”Eivät ole tulossa myyntiin”

Turkulaiset muumimukiyrittäjät tekivät matkan japanilaiseen muumipuistoon. He hankkivat viiden päivän aikana mahdollisimman paljon mukeja tuotavaksi Suomeen.

Rasmus Rantanen (vas.), Eemil Tuominen, Joonas Veikkola ja Mahoko Horikawa (edessä) haalivat viiden päivän aikana Japanissa niin monta muumimukia kuin saivat.

21.2. 14:51

Muumimukien ostaminen voi olla sinnikästä työtä ja aiheuttaa aikaerorasitusta. Yrittäjä Rasmus Rantanen oli juuri toipumassa jetlagista, kun toimistolle jysähti maanantaina useampi sata kappaletta uunituoretta mukia suoraan Japanista.

Jokaista niistä Rantanen oli itse hankkimassa Moominvalley Park -puistossa Tokion lähellä viime viikolla. Uusi muumimuki lanseerattiin siellä 10.2. kaikessa hiljaisuudessa – ainakin suomalaisesta näkökulmasta.

– Tästä mukista ei ole ollut oikein mitään puhetta Suomessa. Edes virallisella nettisivulla ei ole ollut infoa, ehkä siksi, että muki on saatavilla vain Japanissa. Japaninkielisellä sivustolla siitä on kerrottu enemmän.

Uunituore muumimuki kuvattuna Moominvalley Parkin muumitalon edustalla.

Edellinen Japanissa julkaistu muki tuli myyntiin vuonna 2019 muumipuiston avajaisten kunniaksi. Turkulaisyrittäjät olivat silloinkin paikan päällä ostamassa mukeja. Alun perin kerrottiin, että kyseisiä mukeja saa ostettua vain Japanissa, mutta niitä tuli myyntiin myös Suomessa viime vuoden lopulla.

Edellinen Japanissa lanseerattu muumimuki (oik.) tulikin lopulta myyntiin myös Suomessa. Vasemmanpuoleinen muki julkaistiin Japanissa 10. helmikuuta.

Osa keräilijöistä oli näreissään, sillä he olivat ostaneen oman mukinsa aiemmin huomattavasti kovempaan hintaan.

Lue lisää: Nyt meni Muumimukifaneilta kuppi nurin

Mukiyrittäjät saivat tuoreella Japanin-matkallaan sisäpiirin tietoa, miksi muki tuli lopulta myyntiin myös Suomeen.

– Kuulimme, että koronan takia puistossa oli ollut vähän kävijöitä. Uusi muki oli tulossa, niin vanhoista piti päästä eroon. Nyt ne on loppuunmyyty.

– Ilmeisesti tätä mukia on tulossa pienempi satsi kuin edellistä versiota, ja tarkoitus on, että ne myytäisiin Japanissa loppuun tämän vuoden aikana. Ne eivät siis ole tulossa myyntiin enää muualle.

Keräilijöille tilanne on siinäkin mielessä hankala, että Arabia ei paljasta, kuinka iso erä kutakin mukia tehdään.

Rantanen ja kolme muuta Muumimukit rahaksi -tiimiläistä vietti Japanissa 10 päivää, joista viisi pelkästään puistossa haalimassa mukeja. Ostorajoitus oli viisi per nenä, joten kaikki keinot oli otettava käyttöön.

– Meillä oli onneksi mukana japanilainen työntekijä, koska kielimuuri on aika korkea. Saimme puiston sulkeutumisen tienoilla neuvoteltua vähän joustoa ostorajoituksiin.

Muumimukit rahaksi -tiimi käytti kaiken taitonsa ja sinnikkyytensä saaliin maksimoimiseksi.

Lisäksi yrittäjät valjastivat jälleen paikallisia apuun ostamaan mukeja. Japania puhuvan työntekijän lisäksi asiassa auttoi pyytäjien kotimaa.

– Yleisesti japanilaisille kaikki länsimaalaiset näyttävät samalta, mutta kun pääsee juttelemaan ja mainitsee Suomen, ihan eri lailla otetaan vastaan. Suomesta tykätään, ja varsinkin puistossa, jossa monet ovat Suomi- ja muumi-intoilijoita.

Osa mukeista saatiin mahtumaan matkatavaroihin, ja osa lähetettiin lentorahtina Suomeen. Nyt saapunut satsi on jo mennyt ennakkomyynnissä. Japanilaisesta mukista haaveilevien ei tarvitse kuitenkaan luopua toivosta. Yrittäjillä on jo uusi reissu suunnitteilla.

– Meille tulee melkein päivittäin viestiä noista mukeista. Tietysti matkustaminen on vähän haastavaa, kun Venäjän yli ei pääse lentämään, mikä pidentää matkaa kolme tuntia suuntaansa. Myös lentojen hinnat ovat nousseet.

Jatkossa yrittäjät toivovatkin pystyvänsä järjestämään mukeja Suomeen jotenkin muuten kuin matkustamalla itse paikan päälle. Rantasen mukaan he ehtivät näkemään reissulla vähän muutakin kuin paikallisen muumitalon.

– Tällä kertaa onneksi ehdittiin vähän lomaillakin ja kävimme moikkaamassa työntekijämme perhettä Osakassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?