Taloyhtiön yhtiökokous voi olla läpihuutojuttu, tai varsinainen tuntikausien piina.
Kerroimme aiemmin yhtiökokousten tyypillisistä ongelmista, kuten osallistujien puutteesta tai ristiin menneistä henkilökemioista.
Aihe puhutti yhä Ilta-Sanomien lukijoita, jotka kertovat nyt, mikä heidän taloyhtiössään on mennyt kokousmielessä pieleen.
Näin lukijat kommentoivat aihetta:
Väkipakolla hallituksen puheenjohtajaksi
Taloyhtiön hallitukseen voi olla vaikea löytää vapaaehtoisia. Toisinaan sinne joutuukin väkipakolla, kertoo lukija.
– Vihaan asumista rivitalossa, jonka hallituksen puheenjohtajana toimin väkipakolla. Muista ei ole tehtävään. Hallituksessa on lisäkseni kaksi miestä, jotka eivät saa mitään tehtyä. Kovat ovat puheet, mutta itse ei osata kilpailuttaa edes jätehuoltoa. Kaikki kaatuu minun niskaani. Kaksi vuotta olemme etsineet sopivaa omakotitaloa, jotta pääsisimme pois.
”Nämä kaksi sankaria järjestivät omille juoppotutuilleen illanistujaiset ja ryyppäsivät rahat pariinkiin otteeseen.
Taloyhtiön rahoilla järjestettiin omat bileet
Taloyhtiön johdon on toimittava huolellisesti ja yhtiön edun mukaisesti. Näin sanoo myös asunto-osakeyhtiölaki. Eräs lukija kertoo, että naapuriyhtiön taloyhtiöstä tästä ei välitetty, vaan yhteisiä rahoja käytettiin miten sattuu.
– Asioista päättivät kaksi alkoholisoitunutta ukkoa. Taloyhtiö sai vuosittain rahamäärän, jolla piti maksaa yhteisten pihatalkoiden virvokkeita ja makkaroita. Nämä kaksi sankaria järjestivät omille juoppotutuilleen illanistujaiset ja ryyppäsivät rahat pariin otteeseen. Pari vuotta saivat touhuta, kunnes joku puuttui asiaan, kun huomasi, että taloyhtiön rahat olivat teillä tietymättömillä.
Tässä taloyhtiössä kymmenien tuhansien eurojen säästöt oli tuhlattu parissa vuodessa.
– Hallitus oli teettänyt remontit hallituksen puheenjohtajan firmoilla, remontit olivat tikusta keksittyjä ja asioita ei ollut käytetty yhtiökokouksessa. Kymmenien tuhansien säästöt oli tuhlattu parissa vuodessa. Vuodelle laadittu talousarvio oli ylitetty 30 prosentilla. Tein esityksen, että vastuuvapautta ei myönnetä. Kävi niin, että hallituksen jäsen hyppäsi tuolistaan kädet ojossa minua kohti. Pakenin kokoushuoneesta.
Asunnosta tuli kuin muovipussi
Useampi lukija valittaa, että yhtiökokousten ongelmaksi muodostuvat ihmiset, jotka eivät tiedä asioista riittävästi. Myös yleinen saamattomuus vaikeuttaa taloyhtiön hoitoa.
– Kävin vierailulla eräässä kerrostalossa, jonka asukkaat ja hallitus olivat ikääntyneitä. Suuressa viisaudessaan päättivät, että ilmastointi pysäytetään täysin muutaman kerran päivässä. Asunto oli kuin muovipussi, ja ilma haisi tunkkaiselle ja kellarille.
– Osakkaat eivät käy yhtiökokouksessa, joten samat saamattomat ihmiset ovat vuodesta toiseen hallituksessa. Hallituksen puheenjohtaja lupailee korjauksia, jotka eivät koskaan toteudu.
– Se, joka on jollain lailla perillä, miten asiat pitäisi hoitaa, leimataan häiriköksi. Hänen järkeviä ja perusteltuja näkemyksiään ei ymmärretä. Tämä johtuu siitä, että kaikissa taloyhtiöissä ei asu osakkeenomistajia, joilla on esimerkiksi talous- tai teknisen puolen koulutusta.
”Meidän taloyhtiössämme oli viime vuonna kaksi asuntoa, joille yhtiökokouskutsu oli tullut perille vasta kokousta seuraavana päivänä.
Myös rahoissa pihistely on monille tuttua.
– Olen ollut muutaman kerran taloyhtiön kokouksissa. Siellä on aina paikalla samat henkilöt, jotka valittavat joka asiasta. Mitään ei saisi korjata tai uusia. Kaikki maksaa liikaa. En viitsi käydä enää yhtiökokouksissa kuuntelemassa marinaa.
Yhtiökokouskutsu ei tullut perille ajoissa
Asunto-osakeyhtiölain mukaan kokouskutsu on toimitettava aikaisintaan kahta kuukautta ja viimeistään kahta viikkoa ennen yhtiökokousta. Aina näin ei valitettavasti käy.
– Postin nykyisillä toimitusajoilla tuo kaksi viikkoakin on aika tiukalle vedetty. Meidän taloyhtiössämme oli viime vuonna kaksi asuntoa, joille yhtiökokouskutsu oli tullut perille vasta kokousta seuraavana päivänä.
”Yhtiökokous oli minulle ensimmäinen paikka, jossa kerrostaloasumisen ongelmat tulivat esille”, yksi lukijoista muistelee.
Yhtiökokous paljasti huonon ilmapiirin
Vaikka välit naapureihin olisivat hyvät, voi yhtiökokous nostaa pintaan ongelmia. Soppa on näin valmis.
– Muutimme kerrostaloon vaimon kanssa tuoreena avioparina. Talossa asui mukavat naapurit, joihin oli helppo tutustua. Yhtiökokous oli minulle ensimmäinen paikka, jossa kerrostaloasumisen ongelmat tulivat esille. Siellä tuntui kaikki olevan pielessä ja väärin. Ihmiset olivat vihaisia toisilleen. Ne, jotka eivät olleet riidanhaluisia ja joihin olin tutustunut jo, eivät tulleet kokoukseen.
”Toisessa oli kaikkea vastustava ilkeä vanha herra yhtiökokousten rasitteena.
Kokouksessa oli myös sanelupolitiikka tyylillä, ”minä tiedän, muut eivät osaa, eivätkä tiedä mistään mitään”.
Tuli selväksi, että jotain on tehtävä. Ratkaisu löytyi, kun sedästä jätti aika. Hän määräsi testamentissaan omakotitalonsa meille. Kallista asumista ja aina jotain tekemistä, mutta nyt on vapaus päättää itse asioistaan.
”Pöytäkirjat on väärennetty”
Kun henkilökemiat menevät ristiin, kommunikaatiosta voi tulla mahdotonta.
– Olen ollut kahden Helsingin kantakaupungissa sijaitsevat asuntoyhtiön hallituksessa, toisessa kymmenen vuotta puheenjohtaja. Toisessa oli kaikkea vastustava ilkeä vanha herra yhtiökokousten rasitteena. Silloin yhtiössä tehtiin vielä keskustelupöytäkirjoja. Tällä herralla oli vaikeuksia ymmärtää tekstiä, joten hän väitti, että ”pöytäkirjat on väärennetty”.
Etäkokous osoittautui hyväksi ratkaisuksi
Onneksi vaikeuksista voi myös päästä yli. Tässä taloyhtiössä pelastukseksi osoittautuivat etäkokoukset.
– Korona-aikana yhtiökokouksemme pidettiin etänä hallituksen ja isännöitsijän kesken. Osakkaat saivat hyvissä ajoin kokousmateriaalin ja vastauskaavakkeen kysymyksiin ja päätöksiin. Eipä ollut suunsoittajia, tyhjän jaarittelijoita tai muuten vaan kokousta pitkittäviä tyyppejä. Tuntui, että pihaparlamenttikin laajentui, ja asioista keskusteltiin mukavammin kuin salissa kahvia odotellessa.
Juttu on julkaistu ensi kertaa 21.8.2022.