Yleiset pyykinpesuvirheet voivat jättää pyykit likaiseksi ja tehdä tuhoa koneelle ja kankaille – pese pyykit sen sijaan näin

”Myös pesukone kärsii, pesutulos voi huonontua ja kone voi alkaa haista”, asiantuntija varoittaa.

Pyykinpesu on arkinen taitolaji, jossa voi tehdä virheitä.

11.2. 5:30

Pyykinpesu on jokaviikkoinen arkirutiini, johon ei kuitenkaan aina jaksa paneutua vaadittavalla huolellisuudella.

Syytä kuitenkin olisi, sillä yleisimmät pyykinpesuvirheet voivat tehdä hallaa sekä pyykille että pyykinpesukoneelle.

Kokosimme yhteen virheet, joita pyykinpesussa voi tehdä.

1. Peset liian alhaisella lämpötilalla

Jatkuvasti liian matalalla lämpötilalla pyykin pesemistä kannattaa välttää, neuvoi aiemmassa jutussamme Työtehoseuran tutkija Tarja Marjomaa.

– Matalat lämpötilat eivät poista kaikista tekstiileistä esimerkiksi ihorasvaa, mikä johtaa lian pinttymiseen. Myös pesukone kärsii, pesutulos voi huonontua ja kone voi alkaa haista, Marjomaa kommentoi.

Asiantuntijan mukaan markkinoilla on myös kylmässä vedessä toimivia pesuaineita, mutta niistä ei ole juuri tutkimustietoa. Marjomaa suositteleekin erityisesti puuvillalle 60-asteista pesua, jotta esimerkiksi ihorasva irtoaa kuidusta.

Lue lisää: Kaikkein yleisin pyykinpesuvirhe voi jättää pyykin likaiseksi: ”Myös pesukone kärsii”

2. Käytät liikaa pesuainetta

Pyykinpesuaineen liika-annostelu on pyykinpesuvirheiden klassikko. Sitä ei tulisi tehdä, sillä pyykätessä turha lorauttelu voi jättää puhtaisiin vaatteisiin pesuainejäämiä. Pahimmillaan tämä aiheuttaa iho-oireita.

Kovan veden alueella pyykinpesuainetta voi kuitenkin käyttää tavallista enemmän.

– Veden pehmeys vaikuttaa pesutehoon. Kovan veden alueella kannattaa käyttää enemmän pesuainetta, sillä se pehmentää kovaa vettä, toimitusjohtaja Anna Kotamäki Siivouspalvelu Kodasta kommentoi.

Lue lisää: Vaatteen pesulapussa voi olla pieni merkintä, jota ei aina ymmärretä oikein – ja selkeä syy sekä ratkaisu, jos pyykki haiskahtaa tunkkaiselta

3. Käytät huuhteluainetta tekstiileille, joille se ei sovi

Pyykinpesuaineen lisäksi myös huuhteluaineen kanssa voi mokailla.

Vastuullisuusvaikuttaja Outi Pyy luopui synteettisten huuhteluaineiden käytöstä 2000-luvun alussa, kun hän huomasi, että elastaania sisältävät vaatteet eivät kestäneet huuhteluainetta.

– Huuhteluaineen käyttö vaikutti siis negatiivisesti vaatteiden käyttöikään.

Lue lisää: Isoäitien käyttämä vanha kikka tekee ihmeitä pyykille – asiantuntija kertoo, miksi väkiviinaetikka kannattaa ottaa käyttöön

Tilalle Pyy on ottanut väkiviinaetikan. Sen käyttöä suosittelevat myös Martat. Marttojen mukaan etikka toimii hyvänä hajunpoistajana.

Pyyn mukaan väkiviinietikan vahvuus on muun muassa siinä, että se hajoaa luontoon täysin – toisin kuin synteettiset huuhteluaineet. Yliannostelun vaaraa ei ole.

Pesukoneen vaarallisin käyttövirhe on Tukesin ylitarkastaja Jukka Lepistön mukaan se, että jätetään käyttöohjeen mukaiset huoltotoimenpiteet tekemättä.

Muiden huuhteluaineiden tavoin se tekee pyykistä pehmeää ja estää tekstiilien pölyämistä.

Pyy kertoo, että väkiviinaetikkaa voi käyttää liki kaikkien tekstiilien huuhteluaineena, eikä se tuhoa esimerkiksi froteepyyhkeitä, kestovaippoja ja urheiluvaatteita, joille ei yleensä suositella perinteistä huuhteluainetta.

–  Synteettinen huuhteluaine tukkii sellaisten tekstiilien kuidut, joiden tarkoitus on siirtää kosteus pois iholta. Väkiviinaetikka ei tätä tee, sillä se sisältää vain etikkaa.

4. Unohdat putsata nukkasihdin

Mikä on pesukoneen vaarallisin käyttövirhe?

Tukesin ylitarkastaja Jukka Lepistön mukaan se on ehdottomasti se, että jätetään käyttöohjeen mukaiset huoltotoimenpiteet tekemättä.

– Yleensä tämä tarkoittaa sitä, että nukkasihti on tullut täyteen ja se tukehtuu, ylitarkastaja toteaa.

Lue lisää: Vaaralliset virheet pyykinpesukoneen kanssa – asiantuntija kertoo, mitkä yleiset tavat pitäisi lopettaa heti

Myös itse pyykinpesukone kannattaa pestä aika ajoin. Marttojen Teija Jerkku suosittelee pyykinpesukoneen pesemistä 90 asteen pesuohjelmalla – näin pesukonekin välillä puhdistuu.

Lue lisää: Pesetkö pyykkikonetta yhtään niin usein kuin pitäisi? Martalla on tärkeä neuvo myös koneen kumirenkaalle

Toinen yleinen vaaranpaikka piilee siinä, että pesukonetta käytetään liian kauan.

– Muistan eräänkin kertoneen, että hänen pitää aina vääntää ohjelmistokoneistoa, jotta kone jatkaa pesua. Siinä vaiheessa, kun koneessa on tämänkaltaisia toiminnallisia vikatiloja, niillä ei pitäisi missään nimessä pestä pyykkiä.

Hän nostaa esille myös pistotulpan mahdollisen lämpenemisen, joka on hyvä tarkistaa välillä.

– Pistorasiaa kannattaa välillä kokeilla. Jos kädellä tuntee koneen toimiessa merkittävästi lämpöä pistotulpassa tai -rasiassa, kannattaa selvittää, onko laitteessa tai pistorasiassa jotain vikaa.

Muistan eräänkin kertoneen, että hänen pitää aina vääntää ohjelmistokoneistoa, jotta kone jatkaa pesua. Siinä vaiheessa, kun koneessa on tämänkaltaisia toiminnallisia vikatiloja, niillä ei pitäisi missään nimessä pestä pyykkiä.

5. Kadotat pikkupyykin lakanan sisälle

Kaikki pyykkäyksen ongelmat eivät ole isoja, mutta ilman helposti vältettävissä olevia pyykkäysmokia arkikin sujuu vaivattomammin.

Pussilakanan sisään kadonnut pikkupyykki on yksi raivostuttava, arkinen haaste.

Ongelma pahenee yleensä, kun pesee hieman vajaan määrän pyykkiä. Silloin pussilakanan suuaukko avautuu enemmän, ja lakanaan sujahtavat niin sukat kuin pikkupöksytkin.

Työtehoseuran tutkija Tarja Marjomaa kertoi aiemmin Ilta-Sanomille, että mikäli haluaa ehkäistä niin sanottua ”pyykkikoneen mustan aukon” ongelmaa, kannattaa pussilakanaksi valita malli, jossa on pienempi suuaukko.

– Myös pesupussin käyttö on aina kannatettavaa. Pikkarit siis toiseen pussiin ja rintsikat toiseen, Marjomaa kommentoi.

Niksi-Pirkka neuvoo kolmannen keinon: pussilakanan ala-aukkoon keskelle kannattaa laittaa hakaneula lukoksi ennen pesua.

Lue lisää: Katosivatko pyykkisi pussilakanan sisälle? Niksi-Pirkka kertoo ratkaisun

Juttu on julkaistu ensi kertaa 6.7.2022.

Lue lisää: Lakanoita ei saisi ripustaa ovien päälle kuivumaan – yhden yön nyrkkisääntö takaa raikkaat pyykit

Lue lisää: Ethän kuumenna kotiasi entistäkin tukalammaksi – nämä virheet voivat tehdä asunnostasi helteellä pätsin

Lue lisää: Tässä ovat kodin pahimmat sähkösyöpöt – ja ei, kattovalot eivät kuulu tähän ryhmään

Lue lisää: Hajut saa mikrosta pois yhdellä kikalla, jota moni ei ehkä tiedä, kertoo asiantuntija

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?