Toni muutti uuteen yksiöön ja huomasi suunnitteluvirheen – 12 ihmistä sai vuokranalennuksen

Kun jyväskyläläinen Toni Hautaoja muutti upouuteen opiskelija-asuntoon, oli hänellä vastassaan erikoinen yllätys.

Toni Hautaoja yllättyi, kun hulppealla huonekorkeudella mainostetun asunnon parvi olikin luultua matalampi

8.2. 18:35

Huonekorkeus vaikuttaa kyllä luvattua matalammalta, tuumasi jyväskyläläinen Toni Hautaoja uudesta asunnostaan.

Hän oli muuttanut vuodenvaihteessa Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiön KOASin rakennuttamaan vuokra-asuntoon. Parvellinen yksiö sijaitsee Jyväskylän keskustan tuntumassa suositulla Mäki-Matin alueella. Korttelikylän nimellä kulkevista uuden uutukaisista asunnoista osa valmistui vuodenvaihteessa, osa on vielä rakenteilla.

KOASin Instagram-tilillä asuntoja esitellään kuvissa ja videoissa, joissa mainitaan erikseen avara huonekorkeus. Toni Hautaoja sai kuitenkin yllättyä, kun hän ei 185-senttisenä pystynyt ojentautumaan parvella seisomaan.

– Parvi olikin selvästi matalampi kuin näytössä ja kuvissa. Mittasin sen, ja korkeus on 135 senttimetriä. Voihan siellä nukkua, meditoida ja harjoitella kyyrykävelyä. Lakanoiden vaihtaminen sen sijaan on vähän vaikeaa, kun on oltava koko ajan kumarassa.

Matalalla parvella onnistuvat monenlaiset harjoitteet, kuten venyttely ja meditointi sekä tietysti nukkuminen. Sängyn sijaaminenkin on eräänlainen jumppatuokio.

Hautaoja työskentelee väitöstutkijana Jyväskylän yliopistossa. Hänen kognitiotieteen alaan kuuluva tutkimuksensa käsittelee autolla ajamisen havainnointivaatimuksia, joten tavallaan pienten asioiden huomaaminen on aivan hänen ydinosaamisalaansa.

– Tieteenala on sellainen, että pitää tietää jotain vähän siitä sun tästä. Olen joissakin asioissa huithapeli, mutta joissakin tarkka.

Kun hän sitten ihmetteli tutuilleen ääneen parven korkeutta, moni kuittasi asian toteamalla, että varmaankin opiskelija-asuntosäätiössä on mitattu asiat tarkkaan.

– Itseäni asia vaivasi. Ajattelin, että asia kannattaa ottaa esille, koska yllättävän usein sillä voikin olla vaikutusta.

Matala huonekorkeus ei vielä itsessään häirinnyt Tonia niin paljon, että hän olisi reklamoinut siitä KOASille. Sitten hän kuitenkin muisti lukeneensa jostain, että matalaa tilaa ei lasketa asuinpinta-alaksi. Vuokran perusteena oli siis käytetty liian suurta neliömäärää, koska siihen oli laskettu myös matala parvi mukaan.

Maankäyttö- ja rakennuslaissa tosiaan mainitaan, että alle 160 senttimetrin korkuisia tiloja ei lasketa huoneistoalaksi. Hautaojan huomautuksen ansiosta sekä hän että moni muu uuden asunnon vuokrannut on saanut vuokranalennuksen. Hänen oma vuokransa laskee hieman alle 600 euroon, kun aiemmin se oli hieman yli 600 euroa.

– Eihän tässä kovin isoista summista puhuta, mutta opiskelijabudjetissa se voi olla merkittävä ero.

Rappuset tarjoavat mahdollisuuden ketteryysharjoittelulle.

KOASin asiakkuuspäällikkö Tiia Matilainen kertoo, että virhe koski 12:ta vuokralaista. Laskuvirheen syynä oli se, että muutoin samantyyppisiä parvellisia asuntoja oli yläkerrassa ja alakerrassa, mutta alakerran asunnoissa huonekorkeus oli huomattavasti matalampi.

Yläkerran asunnoissa viistosti nouseva katto on parven keskiosassa normaalin huonekorkeuden verran eli 230 senttiä ja kattoikkunoita kohti kohoaa vielä ainakin pari metriä siitä ylöspäin.

– Vuokra aleni 12–30 eurolla asunnolta, ja jo menneiltä kuukausilta on maksettu hyvitys takautuvasti.

Korttelikylän vuokra-asunnot ovat ihka uusia. KOAS maksaa hyvityksen väärin lasketuista vuokrista ja laskee vuokria vastaamaan todellista pinta-alaa.

Matalan parven lisäksi Hautaoja ihmettelee parvelle vieviä pikkuruisia rappusia. Aikuisen jalalle portaan syvyys on niin pieni, että astuessa joutuu kikkailemaan jalkaterä sivusuunnassa.

– Tietysti se on tottumiskysymys, ja voihan siinä ketteryyttä harjoittaa.

Muutenkin hän korostaa olevansa varsin tyytyväinen asukas, joka ei halua liikaa moittia asuntosäätiötä.

– En usko, että siellä on hierottu käsiä yhteen ja myhäilty, että nytpä otetaan opiskelijoilta rahat pois. En ole muiltakaan kuullut isompia valituksia KOASista, ja hyvä kun tämänkin hintavirheen hoitivat kuntoon.

Asiasta kertoi ensimmäisenä sanomalehti Keskisuomalainen.

Juttua päivitetty klo 20.48: lisätty tietoja huonekorkeuden senttimetreistä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?