Trendikkään kodin tunnistaa nyt siitä, että se muistuttaa mummolaa

Mummolatyylin paluu ja pienet tuunaukset – listasimme, mistä merkeistä tunnistaa nyt trendikkään kodin.

22.1. 15:15

Uusi vuosi ja tuleva kevät saa monen pesänrakentajan kaipaamaan kotiin päivitystä. Tällä hetkellä ihmiset ovat investointien kanssa kuitenkin varovaisia: asuntokauppa ei käy, ja mittavat remontitkin siirtyvät tulevaisuuteen, sillä eläminen maksaa paljon.

Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö kotiin voisi tuoda uutta ilmettä pienillä trendikkäillä muutoksilla ja kierrätystavaralla, sisustussuunnittelija ja -trendiasiantuntija Malla Tapio huomauttaa.

– Vanhan uudistaminen kytkeytyy vahvasti myös ajan henkeen ja arvoihin. Kotoisuus ja hyvinvointi on tärkeää, samoin ekologisuus, säästäminen ja kierrättäminen, Tapio sanoo.

Mitä tulee tämän vuoden trendeihin, esimerkiksi kulahtanutta sohvaa ei kiikutetakaan heti kaatopaikalle, vaan huonekalujen käyttöikää pyritään Tapion mukaan pidentämään mahdollisimman paljon luovilla ratkaisuilla.

Huonekaluista saa ihan rehellisesti näkyä, että niitä on korjailtu, paikattu tai parsittu.

– Kuluneen sohvakankaan päälle voi esimerkiksi asetella itse koristekirjaillun kankaan ikään kuin ”loimeksi”. Tilkkutäkkimäisen lopputuloksen saa yhdistelemällä erilaisia sohvatyynyjä ja vilttejä. Näin lopputulos on rento ja kotoisa, Tapio vinkkaa.

Erilaiset paloista ja moduuleista koostettavat sohvat ovat Malla Tapion mukaan trendikkäitä juuri nyt.

Energiakriisi näkyy sisustustrendeissä muillakin tavoin kuin vain edullisissa sisustusratkaisuissa. Esimerkiksi mahdollisiin sähkökatkoksiin tulisi varautua.

Tällä hetkellä usb-ladattavat led-lamput ovat todellinen hitti, ja niitä löytyy suuri valikoima kaikista eri hintaluokista.

– Tällä hetkellä usb-ladattavat led-lamput ovat todellinen hitti, ja niitä löytyy suuri valikoima kaikista eri hintaluokista: on niin sienen mallisia designvalaisimia kuin edullisia markettiversioitakin. Yhden latauksen jälkeen valoa riittää led-valaisimesta jopa kymmeneksi tunniksi.

Ladattava lamppu on hyödyllinen paitsi sähkökatkojen aikana, myös asunnoissa, joissa valonlähdettä haluaa siirtää helposti paikasta toiseen. Ladattu lamppu palaa kirkkaana ilman sähköjohtoja.

&traditionin suunnittelema designvalaisin toimii ladattavan akun voimin.

Samaa sienimäistä tyyliä jäljittelee esimerkiksi myös tämä Trio Lightingin valmistama usb-ladattava lamppu.

Myös Malla Tapiolla itsellään on ladattava tyylikäs valaisin sähkökatkojen varalle.

Äänimaailma, tekstuurit ja tuoksut

Kotona viihtyminen on entistä tärkeämpää. Pelkän silmänilon sijaan kodin sisustuksella halutaan miellyttää kaikkia aisteja.

Pehmeät ja pörröiset materiaalit parantavat myös huoneiden akustiikkaa ja tekevät tunnelman kotoisammaksi.

– Erilaiset tuoksut otetaan entistä enemmän huomioon. Erilaiset tekstuurit ja rouheus kosketeltavilla pinnoilla ovat myös kasvavia trendejä. Pehmeät ja pörröiset materiaalit parantavat myös huoneiden akustiikkaa ja tekevät tunnelman kotoisammaksi, Tapio kertoo.

Pörrösohvat ovat nyt se juttu.

Epätasainen ja rosoinen pinta sekä leikkisä muotoilu ovat nyt trenditietoisen sisustajan valintoja.

Tänä vuonna kotona myös satsataan erityisesti kylpy- ja makuuhuoneisiin.

– Jos johonkin uuteen haluaa investoida enemmän, mukava ja laadukas sänky on ehdoton ykkönen. Muuten kotiin haetaan nyt enemmän pientä ja edullista päivitystä. Esimerkiksi kylpyhuoneisiin voi tuoda rentouttavaa spa-tunnelmaa kynttilöillä, tuoksuilla ja viherkasveilla.

Lue lisää: Kuumimmat kylpyhuone­trendit juuri nyt – tietyt sisustus­ratkaisut toistuvat asunto­messujen kylppäreissä

Muotokielessä pyöreys tai kaarevuus on tämän vuoden sana. Sitä esiintyy etenkin pienissä yksityiskohdissa, kuten maljakoissa ja koriste-esineissä.

Kaarevia ja taivutettuja maljakoita voi nähdä tänä vuonna erityisen paljon.

Myös epäsymmetriset, luonnosta lainatut muodot ovat trenditietoisten tulevia tärppejä.

Klassinen Pond-peili muistuttaa muodoltaan nimensä mukaisesti lampea tai lätäkköä.

Mummolatyyli on taas pop

Kukka- ja ruutukuosit, rimpsureunat, räsymatot ja vintagekalusteet eivät kuulu enää vain mummolan sisustukseen. Tapio kertoo, että etenkin nuoret ovat yhä enemmän innostuneet vanhaa ja uutta yhdistelevästä nostalgiaa henkivästä tyylistä.

Esimerkiksi Tiktokissa olen huomannut paljon tällaisia sisustuksia, joissa yhdistyy elementtejä mummolatyylistä.

– Esimerkiksi Tiktokissa olen huomannut paljon tällaisia sisustuksia, joissa yhdistyy elementtejä mummolatyylistä. Huonekasveiksi hankitaan myös entistä enemmän kukkia, kuten pelargonioita, Tapio sanoo.

Perinteiset tapetit, muhkeat huonekalut ja koristeelliset maalaukset ovat siirtymässä mummoloista moderneihin koteihin.

Myös perinteiset vekkivarjostimet ja kukalliset posliiniastiastot ovat tehneet paluun.

Kirjahyllyt ja taulut kiintopisteinä

Äänikirjojen aikakautena perinteiset kirjahyllyt ovat hävinneet vaivihkaa kodeista. Oli lukutoukka tai ei, Malla Tapion mukaan kaikkein trenditietoisimpien sisustusalan ammattilaistenkin kotoa löytyy lähes poikkeuksetta perinteinen kirjahylly.

– Se voi toimia kiinnostavana tehosteseinänä sisustuksessa. Aina ei tarvitse tarttua maalipurkkiin, jos haluaa luoda kiintopisteen huoneen yhdelle seinälle. Kirjahyllyyn voi asetella myös erilaisia koriste-esineitä, hän muistuttaa.

Kirjahyllyyn voi laittaa esille muutakin kuin pelkkiä kirjoja.

Saman efektin voi luoda Tapion mukaan yhtä hyvin myös tauluilla ja julisteilla, jotka on aseteltu yhdelle seinälle.

– Tällä hetkellä trendinä on tauluissa tietty leikkisyys ja naiivius. Picassomaiset, abstraktit ja värikkäät kasvot ovat suosittua grafiikkaa sisustustauluissa.

Persikkaa, lilaa, kirkkaita väripilkkuja ja hippunen kiiltävää luksusta

Väreistä tämän vuoden suosikkeja ovat hempeän persikkaiset ja ruskeaan taittuvat sävyt.

Se, mikä trendaa ensin vaatetuspuolella, siirtyy usein myös sisustukseen.

Malla Tapio huomauttaa, että se, mikä trendaa ensin vaatetuspuolella, siirtyy usein myös sisustukseen. Vaalean lila sävy on yksi hyvä esimerkki tästä, sillä sitä näkyy sisustuskauppojen katalogeissa yhä enemmän.

– Lisäksi pientä luksusta haetaan sisustukseen tänäkin vuonna kiiltävillä ja valoa heijastavilla materiaaleilla. Niistä trendikkäimpiä ovat nyt kromi, peili ja värikäs pleksi.

Trendikäs violetti ja värikäs muovi yhdistyvät esimerkiksi tässä pöytälampussa.

Irrallisista osasista koostettava, kromin värinen kynttilänjalka on tätä päivää.

Myös värikkäät yksityiskohdat ovat helppo ja halpa tapa tuoda piristystä sisustukseen. Tapio kehottaa tuunaamaan kirppislöytökalusteen, esimerkiksi vanhan jakkaran, jollakin kirkkaan värisellä maalilla, kuten punaisella tai sähkönsinisellä.

Kirkkaanpunaisia yksityiskohtia saattoi pistää merkille Milanon Maison & Objet -messuilla.

– Väripilkku tuo kaivattua iloisuutta ja leikkisyyttä sisustukseen. Jakkara toimii myös monipuolisesti esimerkiksi apupöytänä, tuolina tai vaikka kukkapylväänä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?