Nämä arkiset tavat tärvelevät sisäilman laadun – vakava varoitus kynttilöistä

Sisäilmassa ei tulisi olla terveyttä haittaavia tekijöitä. Etenkin ilmanvaihtoon on syytä kiinnittää huomiota.

Sisäilma-asiantuntija suosittelee valitsemaan hajusteettomia tuotteita esimerkiksi pyykinpesuun.

26.9. 5:00

Kynttilät valaisevat hämärtyvää syysiltaa, vessanraikastin ja huonetuoksuputeli peittävät pahat hajut, ja vastapesty pyykki tuoksahtaa kuivuessaan narulla.

Huoneilmassa leijailee jos jonkinmoista hiukkasta ja yhdistettä. Osa niistä on ulkoilmasta sisälle kantautuneita epäpuhtauksia, osa itse aiheutettuja. Osa taas on peräisin rakennus- ja sisustusmateriaaleista, tavaroista tai kosteusvaurioista.

Hengitysliiton sisäilma-asiantuntija Kirsi Säkkinen huomauttaa, että sisäilman laatuun vaikuttavat hyvin monet eri tekijät.

– Sisäilman laatua heikentävät ainakin puutteellinen siivous, rakennus- ja sisustusmateriaalien pöly- ja kemikaalipäästöt sekä rakenteiden kosteus- ja homevauriot. Myös tupakointia tulee välttää sisätiloissa, Säkkinen listaa.

Kynttilöiden polttaminen on riski

Syyshämärässä moni nauttii lepattavien kynttilöiden luomasta tunnelmasta. Terveysteko olisi kuitenkin vaihtaa led-valolla toimiviin sähkökynttilöihin tai siirtää kynttilät esimerkiksi lyhtyyn parvekkeelle palamaan.

– Kynttilän polttaminen sisätiloissa huonontaa sisäilmaa etenkin, jos ilmanvaihto ei toimi kunnolla. Palava kynttilä tuottaa sisäilmaan pienhiukkasia, nokea, orgaanisia haihtuvia kaasuja ja PAH-yhdisteitä, Säkkinen kertoo.

Mitä huonommin kynttilä palaa, sitä enemmän se tuottaa ilmaan epäpuhtauksia. Huonosti palavan kynttilän tunnistaa Säkkisen mukaan lepattavasta ja savuttavasta liekistä. Tuoksukynttilät voivat lisätä ärsytysoireita entisestään.

Totaaliseen kynttilälakkoon ei tarvitse kuitenkaan ryhtyä. Harvakseltaan ja hyvin ilmastoidussa talossa poltettuna kynttilöistä ei koidu kovin merkittävää haittaa.

– Monen kynttilän sijaan voi polttaa hetken aikaa esimerkiksi vain yhtä kynttilää, Säkkinen huomauttaa.

4 vinkkiä, joilla pidät sisäilman puhtaana ja minimoit oireilun

Moni saa huonosta sisäilmasta epämääräisiä oireita. Etenkin kynttilöiden polttaminen voi Säkkisen mukaan aiheuttaa hengitysteiden ärsytysoireita, kuten limaisuutta, yskänärsytystä, nuhaa ja hengenahdistusta. Palavista kynttilöistä aiheutuvat sisäilman epäpuhtaudet altistavat myös hengitystieinfektioille.

Erityisessä riskiryhmässä ovat astmaatikot, keuhkoahtaumatautia ja sydän- ja verisuonitauteja sairastavat henkilöt sekä infektiokierteestä kärsivät pikkulapset, Säkkinen huomauttaa.

Jokaisen tulisi kuitenkin pyrkiä pitämään huoneilma puhtaana, vaikkei olisi erityistä riskiryhmää. Säkkinen antaakin muutaman neuvon, joilla sisäilma pysyy mahdollisimman raikkaana. Osa neuvoista on syytä huomioida jo asuntoa rakentaessa tai remontoidessa.

1. Riittävä ilmanvaihto

Hyvän sisäilman perusedellytys on Säkkisen mukaan oikein toimiva ja riittävä ilmanvaihto. Sen tarkoituksena on poistaa sisäilmasta epäpuhtauksia ja kosteutta sekä tuoda raitista ulkoilmaa tilalle.

Usein vanhoissa asunnoissa ilmanvaihto-ongelmat ovat yleisiä. Hengitysliiton korjausneuvonnan päällikkö Timo Kujala kertoi aiemmassa Ilta-Sanomien jutussa, että eniten ongelmia on esiintynyt 1970–80-lukujen taloissa, joissa ei ole toimivaa ilmanvaihtojärjestelmää tai joissa on koneellinen poistoilmanvaihto ilman selkeitä korvausilmareittejä.

Joskus korvausilmareitit on saatettu myös tukkia kylmän vedon vuoksi, mikä on oleellinen virhe.

Esimerkiksi kynttilän polttamisesta vapautuvat yhdisteet ovat terveydelle sitä haitallisempia, mitä huonommin ilmanvaihto toimii. Siksi ilmanvaihdon toimivuus tulisi aina tarkistaa huolella varsinkin ennen kuin polttaa kynttilöitä pienessä asunnossa tai huoneessa.

Lue lisää: 10 minuutin kikka kertoo asuntosi ilmanvaihdon toimivuudesta – kiinnitä huomiota myös postiluukkuun ja ulko-oveen

2. Valitse rakennus- ja sisustusmateriaalit huolella

Rakenteisiin ja sisustukseen kannattaa valita vähäpäästöisiä M1-luokiteltuja materiaaleja, Säkkinen vinkkaa. Sisustusmateriaalien tulisi olla mahdollisimman hajuttomia, vähän pölyäviä, sileäpintaisia ja helposti puhdistettavia.

Myös rakennuksen kuntoa on tarkkailtava säännöllisesti. Esimerkiksi kodin outo haju voi kieliä mahdollisista kosteusvaurioista.

Lue lisää: Mummola, ratapölkky, herkkusieni – tunnista kodin 8 hälyttävää hajua

3. Siivoa säännöllisesti

Säännöllisen ja huolellisen siivouksen merkitystä ei voi liikaa korostaa, kun puhutaan puhtaasta huoneilmasta. Se on Säkkisen mukaan ilmanvaihdon ohella merkittävimpiä asioita ilmanlaadun parantamisessa.

– Siivouksessa kannattaa käyttää pölyä sitovia menetelmiä, puhtaita siivousvälineitä ja varmistaa puhdistusaineiden soveltuvuus eri pinnoille, Säkkinen neuvoo.

4. Vähennä kemikaali- ja tuoksukuormaa

Säkkinen suosittelee käyttämään tuoksuttomia puhdistusaineita ja välttämään huonetuoksuja, tuoksukynttilöitä ja ilmanraikastimia, mikäli voimakkaat tuoksut aiheuttavat ärsytysoireita hengitysteissä.

– Arviolta jopa 10–40 prosenttia suomalaisista on herkistyneitä tuoksuille, Säkkinen huomauttaa.

Puhutaan siis jopa sadoista tuhansista, ellei miljoonista suomalaisista.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?