Näin paljon voit säästää tiivistämällä ikkunat oikein

Uutuuskirjan mukaan oikein tiivistetyt ikkunat voivat säästää jopa 20 prosenttia energiakuluista. Pyysimme energia-asiantuntijaa kommentoimaan ikkuna-asiantuntijan väitettä.

Huonosti tiivistetyt ikkunat päästävät turhaan lämpöä harakoille. Tiivistäminen kannattaa, uutuuskirja vinkkaa.

20.9. 12:25

Huonelämpötilaa alemmas, lyhyempiä lämpimiä suihkuja ja lisälämpöä vaikkapa varaavasta takasta. Tehokkaat energiansäästötavat ovat tulleet viime kuukausina suomalaisille tutuiksi.

Lue lisää: Sähkön hinta hirvittää – jätä nämä arkiset tavat ja säästä selvää rahaa

Energiansäästötoimet voivat kuitenkin turhauttaa, jos lämpö karkaa harakoille vaikkapa huonosti tiivistetyistä ikkunoista.

Pitkän linjan ikkuna-asiantuntija Mauri Antero Laaksonen avaa aihetta uutuuskirjassaan Valoa ikkunasta (Alfamer Kustannus Oy, 2022). Hänen mukaansa ovien ja erilaisten saumojen tiivistäminen on huolto- ja energiataloudellisesti hyödyllisempiä korjaustoimenpiteitä kiinteistöissä.

Laaksosen mukaan oikein tiivistetyt ikkunat voivat säästää energiakuluja 5–20 prosenttia.

Mauri Laaksonen kertoo uutuuskirjassa, että oikein tiivistetyt ikkunat voivat säästää energiakuluja 5–20 prosenttia.

Ikkunoiden tiivistäminen ei toki ole ilmaista, mutta uutuuskirjan mukaan tiivistys maksaa yleensä aiheuttamansa kulut takaisin yhden lämmityskauden aikana energiansäästössä.

Monissa tapauksissa on siis edullisempaa tiivistää ikkunoiden sisä- ja ulkopuitteet kuin ryhtyä lisäämään lasien lukumäärää, kirjoittaja täsmentää.

Kun ikkunat tiivistää oikein, ne pysyvät tiiviinä noin 20 vuotta, siis saman verran kuin uudet ikkunat, mutta huomattavasti pienemmin kustannuksin, Laaksonen toteaa.

”Ikkunoiden osuus lämpöhäviöistäkin vaihtelee”

Ekokumppanit Oy:n energia-asiantuntijana ja Kanta-Hämeen alueellisena energianeuvojana toimiva Sami Seuna on hieman eri mieltä tiivistämisen hyödyistä. Hänen arvionsa mukaan 5–20 prosentin energiansäästö tulee pikemminkin kyseeseen silloin, kun ikkunat uusitaan kotona kokonaan.

– Tämä tarkoittaa, että vaikkapa vanhat ja huonot ikkunat uusitaan korkean energialuokan uusiin ikkunoihin. Toisaalta ikkunoiden osuus lämpöhäviöistäkin vaihtelee merkittävästi asunnosta riippuen, Seuna kertoo.

Myös ikkunoiden tiivistämisellä voi Seunan mukaan saada jonkin verran energiansäästöä. Säästöä tulee sitä kautta, että vedon vähentyessä sisälämpötilaa voidaan usein hieman alentaa.

Etenkin painovoimaisen ilmanvaihdon taloissa tiivistäminen voi kuitenkin aiheuttaa uudenlaisia ongelmia.

– Painovoimaisen ilmanvaihdon talossa voi käydä niin, että ennestään heikko ilmanvaihto heikentyy lisätiivistämisen seurauksena lisää. Näin voi käydä, jos ilmanvaihdolle ei tehdä muulla tavalla parannusta, Seuna kertoo.

Jos kohteessa on koneellinen ilmanvaihto, ei liika tiivistys ole ilmanvaihto-ongelma.

Varsinaista energiansäästölaskelmaa Seuna ei siis ikkunoiden tiivistämiselle laskisi, sillä tiivistämisen varsinainen hyöty liittyy asumismukavuuteen.

– Ikkunoiden tiivistämisen suurin hyöty on se, että epämiellyttävää vetoa saadaan vähennettyä tai jopa poistettua, Seuna kertoo.

Lue lisää: Onko ikkunassa jäähileitä? Tästä se voi kertoa

Lue lisää: Asiantuntija: Talon ikkunat vaihdetaan usein turhaan – näin huollat pokat

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?