9 sisustusideaa, joista tyylikkään kodin nyt tunnistaa – moni suomalainen ei uskalla kokeilla

Hillitty ja siloiteltu koti ei ole tällä hetkellä se kaikkein ajankohtaisin valinta. Ilta-Sanomat esittelee vuoden 2022 yhdeksän kiinnostavinta sisustustrendiä.

Habitaren Signals-trendinäyttely luotaa sisustuksen, asumisen ja muotoilun tulevia trendejä ja pohtii yhteiskunnallisia ilmiöitä ja megatrendejä.

8.9.2022 20:05

Kun värit palasivat sisustukseen hillitymmän kauden jälkeen, moni hihkaisi innostuneesti. Yllätykset jatkuvat, sillä vuonna 2022 sisustaminen jatkaa entistä rohkeammalla linjalla.

Kahden vuoden tauon jälkeen järjestetty huonekalu-, design- ja sisustustapahtuma Habitare avaa suomalaisille maailmaa, jossa koti voi olla värikäs, leikkisä ja taatusti yksilöllinen.

Kokonaiskuvan ajankohtaisista asumistrendeistä antaa messuilla trendianalyytikko ja muotoilija Susanna Björklundin ja sisustusarkkitehti (SIO) Sisse Collanderin Habitare Signals -näyttely, jossa sisustamisen ja asumisen trendejä peilataan yhteiskunnallisiin ilmiöihin.

Vuonna 2022 on lupa heittäytyä! Tältä näyttävät sisustustrendit nyt:

1. Ruskea, beige ja murretut sävyt

Muistatko hempeät pastellin sävyt, joihin sisustajat rakastuivat joitakin vuosia sitten? Tällä hetkellä sisustamisen värimaailma siirtyy karkkimaisuudesta murretumpaan suuntaan. Kokonaisuutta rikotaan kuitenkin kirkkailla väreillä, esimerkiksi ultramariinilla ja taivaansinisellä.

Kuluttajapuolella suosiossa ovat ruskean ja beigen sävyt. Esimerkiksi keittiöissä näkyvät uutena tummanruskeat puupinnat.

2. Pehmeät ja pyöreät muodot

Kuusilinnan Tikki-sohva on katseenvangitsija.

Pyöreät muodot näkyvät nyt myös sohvissa. Bastan Cubi-modulaarisohvassa on ajankohtainen, muhkea ilme.

Pehmeät ja pyöreät muodot näkyvät kaikkialla. Sohvat ovat ihanan muhkeita, ja niiden muotokieli vie ajatukset takaisin 1970-luvulle. Pyöreyttä on myös trendikkäissä, pyöreissä tai ovaalinmuotoisissa ruokapöydissä ja matoissa, joissa voi olla mitä mielikuvituksellisimpia muotoja.

3. Mielikuvitus

Kotona on lupa leikitellä.

Sisustaessa on lupa leikitellä! Sisustusesineiden muodot ovat entistä rohkeampia, joten nyt kannattaa ajatella kotia totuttujen ratkaisujen ulkopuolelta. Kodin sisustamiseen voi löytyä uusi näkökulma yllättäviä esineitä ja kalusteita yhdistämällä.

4. Kodikkuus ja epätäydellisyys

Sota Ukrainassa, energiakriisi ja koronapandemia, muun muassa, ovat järkyttäneet monen perusturvallisuutta. Koti onkin paikka, josta haetaan turvaa aiempaa enemmän. Sisustuksessa tämä näkyy erityisenä kodikkuutena ja lämpönä.

Jukka Rusasen tekstiilikollaasi Pellava ja puu III on tehty pellavasta ja puusta.

Kenenkään ei tarvitse miettiä, onko oma koti sallitun tyylin mukainen. Kaiken ei tarvitse olla tip top, vaan yksilöllisyys on valttia.

5. Runsaat yksityiskohdat

Aikoinaan sisustajia saatettiin moittia liiasta tavarasta, joka rikkoi kodin seesteisen tunnelman. Tämän hetken trendisisustus on eräänlainen vastaisku ankaralle puritanismille. Nyt runsaat yksityiskohdat ovat jälleen arvossaan.

Sisustus on aiempaa runsaampi.

Myös kansanperinteestä ammentava folklore-tyyli on ajankohtainen. Trendiä voi kokeilla kotona vaikkapa tekstiilien ja ryijyjen avulla.

6. Klassikot

Laatuun kannattaa satsata erityisesti nykyään. Eero Aarnion Pallotuoli on kalustemuotoilun design-ikoni.

Klassikot ovat muodissa aina. Kuvassa Innoluxin Senaattori-lattiavalaisin.

Klassikot ovat muodissa aina. Laatuun kannattaa satsata aikana, jolloin ilmastonmuutos huolestuttaa monia. Korjauskelpoiset laatutavarat ovat nousseet arvoon arvaamattomaan.

7. Rikkaat pinnat

Maali tai tapetti ei ole sisustajan ainoa vaihtoehto, Habitaren Signals-näyttely muistuttaa.

Peitätkö kotisi seinäpinnat tapetilla tai maalilla? Niin tekee moni muukin, vaikka se ei ole ainoa vaihtoehto. Messujen Signals-näyttely näyttää mallia. Seinälle voi laittaa vaikkapa laattaa tai erilaisia kankaita.

8. Puu

Aidot materiaalit puhuttelevat, joten puu jatkaa voittokulkuaan. Vaalean rinnalle on noussut tumma puu.

Rimakalusteet ovat trendikkäitä. Nyt niissä on pyöristetyt muodot.

Puuhuonekalujen yksityiskohdat ovat kiinnostavia. Rimoitetuissa kalusteissa on nyt trendikkäät, pyöristetyt muodot.

9. Käsityöt ja käden jälki

Sileiden mattojen sijaan kotiin valitaan nyt ihanan muhkea nukka- tai villamatto.

Silotellun ilmeen sijaan kotona saa näkyä kätten jälki. Sileiden mattojen sijaan kotiin valitaan nyt ihanan muhkea nukka- tai villamatto. Reippaimmat osallistuvat käsityökursseille ja opettelevat uuden taidon. Tällainen on vaikkapa trendikäs tuftaus.

Lue lisää: Kun sipsiryijystä tuli somehitti, Joonas, 31, irtisanoutui ja ryhtyi ryijy-yrittäjäksi: ”Pääsen samoihin tuloihin kuin päivätöissä”

Mitä suomalaiset todella ostavat?

Sisustustrendit ovat ihania, mutta moni sisustaa kotiaan silti oman makunsa mukaan.

Huonekaluliikkeistä kerrotaan, että suomalaisten ostoskoriin valikoituvat villeimpiä sisustustrendejä maltillisemmat tuotteet.

Etenkin väreissä luotamme vuodesta toiseen neutraaleihin ja vaaleisiin sävyihin.

– Uskon kuitenkin, että värit ovat tekemässä enemmän ja enemmän paluuta useampien kotiin. Niitä käytetään erityisesti tekstiileissä. Yhä useampi valitsee kotiinsa myös värikkään sohvan. Erityisesti okra, vaalea roosa ja tummanvihreä ovat suosiossa, kertoo sisustussuunnittelija Jenni Hynnä Veken kalusteesta.

Ajankohtaisista sisustustrendeistä myös maanläheisyys ja kodikkuus, aidot materiaalit sekä kestävät valinnat puhuttelevat suomalaisia. Monet myös pyrkivät tekemään vastuullisempia valintoja.

– Kodikkuus ja epätäydellisyys ovat ehkä huojentaviakin trendejä. Kaiken ei tarvitse olla koko ajan tip-top.

Hynnän mukaan trendien sykli on selkeästi hidastunut eli samojen trendien aikakausi on aiempaa paljon pidempi. Toisaalta jotkut sisustustuotteet voivat nousta nopeastikin suosituksi vaikkapa sosiaalisen median kautta.

– Tällä hetkellä somessa trendaavat voimakkaasti tumma puu, teddy-kankaiset sohvat, rahit ja tekstiilit sekä marmoriset sohvapöydät ja muhkeat sohvat, Hynnä vinkkaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?