3 virhettä, joihin suomalainen sortuu kotinsa valaisemisessa – voivat kasvattaa jopa tapaturmariskiä

Asiantuntijan mukaan eri elämänvaiheisiin tarvitaan erilainen valaistus, eikä sama sovi kaikille.

Innoluxin valaisimia Habitaressa vuonna 2019. Asiantuntijan mukaan suomalaiset valaisevat liian vähän erityisesti eteistä ja kylpyhuonetta.

7.9.2022 17:30

Valaisemisen asiantuntija, Trio Lighting Groupin Jaana Ravantilla on tarjota suomalaisille ilmainen valaisuvinkki: säästöä syntyy, kun kodin ikkunat pesee säännöllisesti.

– Jos ikkunoita ei pese pitkään aikaan, luonnonvalon läpäisykyky saattaa pienentyä jopa 40 prosentilla. Luonnonvaloa kannattaa hyödyntää niin paljon kuin pystyy, asiantuntija kertoo.

Energiakriisin aikana vinkki on verraton, vaikka led-valot eivät energiaa paljon viekään. Valaisun osuus kodin energiantuotannosta on led-valojen aikaan noin kymmenen prosenttia, hieman asunnon koosta riippuen.

Pelkän pesun varaan kodin valaisua ei toki kannata jättää. Viimeistään syyskuussa Suomessa pimenee, jolloin suomalaiskotien yleisin valaisuongelma tulee esille.

Yleisin ongelmamme on, että valaisemme kotejamme liian vähän.

– Erityisesti kylpyhuone ja eteinen saavat vähän luonnonvaloa, ja ne ovat liian pimeitä. Niihin kannattaa hankkia esimerkiksi pöytä- tai lattiavalaisin tai led-nauha, jotka saa pistorasiaan vaikkapa peilin taakse.

Toinen suomalaiskotien valaisuongelma on yhteydessä ihmisten ikääntymiseen. Ravanttin mukaan jo 40-vuotias tarvitsee pelkästään lukemiseen tuplasti valoa 20-vuotiaaseen verrattuna. Mitä vanhemmaksi ihminen tulee, sitä enemmän hän tarvitsee valoa.

– Kun tiskipöydän äärellä pilkotaan vaikka tomaattia, eikä valoa ole riittävästi, tapaturmien riski kasvaa. Samoin voi käydä, jos joutuu käymään yöllä usein vessassa. Silloin liiketunnistimella toimiva valaisin voi olla tarpeen.

Kolmas valaistukseen liittyvä ongelma liittyy puutteelliseen tietoon. Useimmat suomalaiset ovat siirtyneet hehkulampuista jo sujuvasti led-valaisimien käyttäjiksi, mutta aivan kaikkea tietoa ei ole vielä otettu haltuun. Etenkin värilämpötila ja valaistusvoimakkuus aiheuttavat monelle harmaita hiuksia.

Monissa valaisimissa on monta toimintoa. Saman valaisimen avulla voi saada himmennettyä valoa ja muutettua värilämpötilaa.

Joskus ongelmaksi muodostuu mielikuvituksen puute. Jos ei yksinkertaisesti keksi, miten kotinsa voisi valaista, koko huoneen valaiseminen voi jäädä yhden kattovalaisimen varaan.

Siksi Ravantti suosittelee miettimään aina ennen valaisimen asennusta, mitä tilassa tehdään. Jos tarkoitus on lukea tai tehdä käsitöitä, yksi valaisin tuskin auttaa, vaan kohdevalaisimelle tulee käyttöä.

Nykyaikainen teknologia helpottaa valintaa.

– Monissa valaisimissa on monta toimintoa. Saman valaisimen avulla voi saada himmennettyä valoa ja muutettua värilämpötilaa, Ravantti vinkkaa.

Etkö osaa päättää, miten kotisi valaiset? Poimimme juttuumme valaistuksen ajankohtaisia trendejä. Vinkit antoi K-Raudan pressitilaisuudessa Jaana Ravantti.

1. Japandi

PR Home Yuni riisipaperivarjostin Ø60 cm, Veke.fi.

Japandi-tyyli yhdistelee skandinaavista ja japanilaisen muotoilua. Valaisimet ovat pelkistettyjä, pienikokoisia ja usein metallisia.

2. Boho

Provence-kattovalaisin, Piironki.fi.

Rottingista ja puusta ammentava boho-tyyli on valkoisen maalaistyylin moderni jatke. Boho-tyylisen lampunvarjostimen voi valmistaa vaikkapa itse työväenopiston kurssilla.

3. Pure design

Funktionaalisuus ja sirous ovat tämän tyylin avainsanoja.

Led-valaisimien myötä moni valaisinvalmistaja alkoi valmistaa pienempikokoisia tuotteita, joissa funktionaalisuus ja sirous olivat pääosassa. Pure design -trendi sopii hyvin esimerkiksi minimalistiseen sisustukseen, jossa pelkistetty design on valttia.

4. Cool modern

Oletko nähnyt modernissa kodissa upean lasivalaisimen? Suomalaiseen sisustukseen hyvin sopiva cool desgin on pelkistettyä, mutta tyylikästä. Cool designia edustavat lasin lisäksi myös trendikkäät savulasista tai kuparista valmistetut valaisimet.

5. Modern cottage

Modern cottage yhdistää puuta ja mökkityyliä, modernilla twistillä.

Eri tyyleistä ammentava modern cottage yhdistelee puuta ja mökkityyliä, modernilla twistillä.

6. Charme

Pöydän päällä oleva katseenvangitsija sopii muuten hillittyyn kotiin.

Onko kotisi tyyli pelkistetty, mutta satsaat keittiön pöydän päällä olevaan katseenvangitsijaan? Onneksi olkoon, tyyliä voi kuvailla charmeksi. Charme tarkoittaa viehätystä, ja se ammentaa inspiraationsa uudentyyppisestä, innovatiivisesta designista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?