Tältä näyttävät Naantalin asuntomessut – hulppea spa ja 8 muuta kiinnostavinta kohdetta, jotka kannattaa nähdä

Tänään perjantaina avautuvilla Naantalin asuntomessuilla vetonauloja ovat muun muassa upea japanilaishenkinen talo hulppeine spa-osastoineen sekä taiteilijakoti, jossa ei vältellä värejä ja kukkakuoseja.

Naantalin asuntomessuilla luonto on lähellä niin messualueella kuin kohteiden sisustuksissa.

Naantalin asuntomessut avautuvat yleisölle perjantaina ja ovat vierailijoille auki kuukauden. Messualue Lounatuuli on rakennettu upealle Luonnonmaan saarelle, jossa suomalainen luonto antaa parastaan.

Saaristoluonnon kunnioitus ja säilyttäminen näkyykin messualueella tänä vuonna erityisen vahvasti: Talojen suuret ikkunat antavat upeille kallioille, sammalmättäille, mäntymetsälle ja merelle. Luonnonmateriaalit ja värit toistuvat myös kohteiden sisätiloissa.

Vesistö on keskeisessä roolissa Lounatuulen alueella, sillä merenrantaan on kaavailtu satama-alue, johon pääsee kulkemaan kätevästi veneellä.

Myös ekologisuus, kestävyys ja lähituotanto ovat monissa messukohteissa kantavia teemoja. Puita on kaadettu messualueella vähän, mutta harvoista kaatuneista yksilöistä on veistetty huonekaluja. Paikalliset puusepät ovat myös päässeet töihin toden teolla.

Sähköä Naantalin auringosta

Naantalin aurinko puolestaan tuottaa alueen taloihin sähköä kattavan aurinkopaneelijärjestelmän ja älymuuntamon kautta. Asumisen ihanteet -tutkimuksen mukaan suomalaiset arvostavatkin nykyään kodeissa entistä enemmän energiaomavaraisuutta. Naantalin messutalojen energiaratkaisujen suunnittelussa onkin pyritty vastaamaan suomalaisten talonomistajien toiveisiin.

Spinkkilän Ltd:n rakentamissa Lounakallion asunnoissa aurinkopaneelit on piilotettu nerokkaasti seinämateriaaliin. Kohteiden numerot ovat 30 ja 31.

Parhaat tärpit asuntomessuilta

Ilta-Sanomat vieraili kurkkaamassa, miltä asuntomessukohteet näyttävät. Tässä ovat kiinnostavimmat yksityiskohdat ja tärpit messukohteista.

1. Wing

Kohde numero 15 on Honkatalojen käsialaa, ja 112-neliöinen hirsitalo on jo ulkoa päin varsin näyttävä kokonaisuus.

Wing on Honkatalojen suunnittelema ja rakentama. Arkkitehti on Janne Kantee.

Wingin erikoisuus on se, ettei sen yhdetkään seinät ole suorakulmassa. Siksi talon muoto on varsin erikoinen muistuttaen nimensä mukaisesti siipeä. Talon koko toisen sivun pituiselta lasitetulta terassilta ja suurista ikkunoista voi ihailla kauniita sammalmättäitä ja kalliota.

Wingin saunatilat ovat myös näkemisen arvoiset, sillä ne sisältävät mielenkiintoisia yksityiskohtia esimerkiksi kaakeleissa ja lasiseinämissä.

Wingin sisustuksen ovat suunnitelleet Anne-Mari Heinikangas ja Fabiola Liffländer.

2. Honka Haiku

Kohde numero 3 on minimalistinen ja sopivan harmoninen sekoitus skandinaavista ja japanilaista sisustustyyliä. Honka Haiku on Honkarakenteen taidonnäyte, ja sen arkkitehtuurista vastaa Marko Simsiö.

Kohteen erikoisuus on kuin pientä kylpylää muistuttava, tummanpuhuva spa-osasto, jossa suurten ikkunoiden ääressä voi kylpeä kuin luonnon helmassa.

Myös japanilaistyylinen Asako Hashimoton suunnittelema piha-alue on asuntomessujen yksi mielenkiintoisimmista. Pihan kasvillisuus on valittu tarkoin sen mukaan, miten se muuttaa väriään vuodenaikojen mukana.

Maalauksia Honka Haikun seinillä ei juuri riipu: Hashimoton mukaan näkymä pihalle ja luontoon ovat itsessään jo kohteen taideteos.

Honka Haikussa puupinta luo sisustukselle raamit. Pienet yksityiskohdat muistuttavat japanilaisesta sisustustyylistä. Sisustussuunnittelusta vastaa Maru Hautala.

3. Lounatuulen Löyly

Numero 33, Lounatuulen Löyly, on kiinnostava messukohde, vaikka se ei varsinainen asunto olekaan: Löyly on suunniteltu Lounatuulen kiinteistöosakeyhtiön vuokra-asuntojen yhteissaunaksi.

Lounatuulen asunto-osakeyhtiöstä vastaa TA-Yhtymä. Lounatuulen Löyly on useamman vuokra-asunnon asukkaiden yhteissauna.

Yhteissauna lämpiää puulla, ja sen yhteydessä on persoonallisesti ja luonnonläheisesti sisustettu vilvoitteluhuone. Saunan lauteet ovat puuseppä Johannes Simosen käsityötä, ja vilvoittelutilan kalusteissa on hyödynnetty tontilla kaatuneita puita – lähituotantoa parhaimmillaan.

Nämä jakkarat ovat tehty tontilla myrskyssä kaatuneista puista.

Lounatuulen Löylyn sisustuksen on suunnitellut Anu Vähäkallio.

4. Chalet Pihla

Erikoinen saunaratkaisu löytyy kohteesta numero 25, Chalet Pihlasta. Siellä voi loikoa ja nauttia löylyn lämmöistä lauteiden sijaan puisilla terassituoleilla.

Muutoin hillityn, valoisan ja vaalean kodin katseenvangitsija on yläkerrassa koko päätyseinän kokoinen ikkuna ja lasitettu terassi.

Talon arkkitehtuurin on suunnitellut Juha Penttinen ja sisustuksen Annika Tirkkonen.

5. Naantalin Aurinkolinna

Hulppeutta, avaruutta, luontoa ja harmoniaa samassa paketissa tarjoaa kohde numero 28, Aurinkolinna. 184 neliöisessä, yksikerroksisessa talossa keittiö ja olohuone ovat yhtä samaa tilaa, josta avautuu näkymä suurelle terassille poreammeineen. Olohuoneesta aukeaa ovi myös saunaosastolle, jossa tilat sulautuvat yhteen.

Sisustuksessa yhdistyvät tummanpuhuva puu, rouhea betoni sekä hillityt värit. Kasvit pääsevät oikeuksiinsa. Sisustuksen suunnittelivat Jutta Karihtala ja Aleksi Rusi. Talon pääurakoitsija on RS-insinöörit.

Kiinnostavia yksityiskohtia löytyy sisustuksessa hyödynnetystä kasvillisuudesta –tuntuu kuin metsä jatkuisi sisälle asti.

6. Lounatuulen Ateljee

Lounatuulen Ateljee rikkoo räväkkyydellään asuntomessukohteille tyypillistä hillittyä ja maanläheistä harmoniaa. Vuokra-asunnoksi suunnitellun Ateljeen numero on 32B, ja se on osa Lounatuulen kiinteistöosakeyhtiötä.

Lounatuulen Ateljee on suunniteltu kuvitteelliselle taiteilijapariskunnalle. Boheemi sisustus on Jean Vernetin suunnittelema.

Materiaaleiltaan ja pohjaratkaisultaan simppeli pikkutalo säväyttää Etelä-Euroopasta vaikutteita saaneilla sisustuselementeillä ja kirkkailla väreillä. Kukka- ja perhoskuosit luovat boheemia tunnelmaa.

7. Villa Pinta

Kohde numero 13, Villa Pinta on lattiasta kattoon pinnoitettu betonilla. Pelkistetty harmaa betoni nostaa pienet yksityiskohdat esille.

Villa Pinnan sisustuksen suunnitteli Anu Tuomikoski. Arkkitehtisuunnittelusta vastaa Bellarc Oy.

Eloa sisustukseen on tuotu runsaalla määrällä kasveja. Niille erikseen suunnitellusta viherhuoneesta on sisäikkuna kodinhoitohuoneeseen.

Villa Pintassa edes saunan pinnat eivät ole paljasta puuta: puurungon ja tuplakipsin päällä on hartsipinnoite.

8. Betoniviidakko

Kohde numero 8, Betoniviidakko, on messukohteiden mielenkiintoisimmasta päästä. Jopa askeettisen minimalistinen yltä päältä betonilla pinnoitettu talo tuo Naantalin metsiin hienovaraisen tuulahduksen omistajille Emmi Pärnille ja Sami Lehtiselle rakasta maata, Balia. Minimalistisessa kohteessa kiinnostavaa on myös se, ettei edes vanhempien makuuhuoneeseen ole ovea.

Lue lisää: Turkulaiset Sami ja Emmi tekivät omakotitaloonsa täysin ainutlaatuisen ratkaisun: ”Moni voi kauhistella”

Yksikerroksisen talon tilat ovat hyvin avarat ja yhtenäiset. Sisustuksen suunnitteli Dima Latvalahti.

Betoniviidakon luksusterassilla voi katsella televisiota vaikka poreammeesta. Toteutus on Lakka-kivitalojen.

9. Talo Pukkila

Kohde numero 12:n erikoisuus on marmorikuviota jäljittelevät kaakeliseinät. Pukkilan rakennuttamassa talossa niitä ei löydy tuttuun tapaan ainoastaan kylpyhuoneesta, vaan myös olohuoneen seinistä. Huomion kiinnittää myös kullan ja mustan väriyhdistelmää toistava takka olohuoneessa.

Persoonallisesta sisustuksesta vastaa Satu Englund.

Asukkaat suunnittelivat itse takan, jossa on kullanhohtoista glitteriä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?