Joka kesä se iskee, nimittäin kastelukriisi.
Ruukkuun istutetut kesäkukat ovat kauniita katsella, mutta kesämökkireissun jälkeen parvekkeella voi odottaa lohduton näky. Siksi alankin jo toukokuussa stressata, kuka voisi tulla kesäloman ajaksi kotiimme kukkavahdiksi, tai kenelle kehtaisi sysätä kastelijan raskaat tehtävät.
Erityisesti lasitetuilla parvekkeilla hommaa riittää. Esimerkiksi Uutta Helsinkiä -sivusto vinkkaa, että parvekekasvit vaativat lämpimänä aikana joka-aamuisen kastelun. Hellekesänä kastelukertoja voi kertyä päivässä jopa kaksi.
Lomailijoiden kesäkukka-ongelmat ovat tuttuja myös Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuorelle. Hänen mukaansa on sääli, jos kalliilla hankitut kukkaset kuolevat kesälomareissun aikana.
Onneksi ongelmaan voi tarttua satsaamalla kasteluun ja valitsemalla kasvit parvekkeelle oikein.
Olennaista on ymmärtää, ettei kuumalle parvekkeelle kannata valita varjossa viihtyviä lajeja.
– Ne tunnistaa usein isoista ja pehmeistä lehdistä. Tällaisia ovat esimerkiksi uudenguinean- ja ahkeraliisat ja useat begoniat. Orvokitkaan eivät kestä paahdetta, Taulavuori kertoo.
Pelargoni sietää paahdetta, joten se sopii myös lasitetulle parvekkeelle. Saunakuumaa pelargonikaan ei kestä. Raota siis parvekkeen laseja, jos lämpö nousee yli 20 asteen.
Edes paahdetta kestävät lajit, kuten pelargonit, eivät sovi jatkuvasti saunalämpimälle parvekkeelle. Siksi parvekkeen ikkunaluukut pitää avata raolleen, kun lämpötila nousee yli 20 asteen. Helteellä ikkunaluukut tulee kasata kokonaan sivuun.
Nämä kasvit viihtyvät paahteisella parvekkeella
★ mehikasvit
★ kaktukset
★ verililjapuu
★ siniviuhka
★ pelargonit – erityisesti riippapelargoneista Cascade-ryhmä
★ tähtisilmät
★ marketta
★ samettiruusut
★ kiinanruusu
★ laventelit ja monet yrtit, kuten salvia, rosmariini ja rakuuna
★ Millionbells-riippapetuniat ja muut petuniat (vaativat kyllä paljon vettä)
★ Välimeren kasvit, kuten Bougainvillea, sääkukka ja Helitrooppi sekä tulikrunnu (Lantana)
Huom: Myös paahteisella parvekkeella viihtyvät kasvit vaativat säännöllistä kastelua, hyvää kesäkukkamultaa ja riittävän tilavan ruukun.
Piti parvekkeella mitä kesäkukkaa tahansa, tärkeintä on siirtää se kaupan pienestä ostoruukusta isompaan, mielellään parvekkeelle tarkoitettuun altakasteluruukkuun.
– Puutarhoilla kesäkukat pidetään turveruukuissa, jotka eivät varastoi vettä käytännössä ollenkaan. Kun kesäkukan siirtää riittävän isoon ruukkuun, jossa on laadukasta kesäkukkamultaa, mullan biohiili sitoo vettä itseensä ja luovuttaa sitä hitaasti kasvien käyttöön, Taulavuori kertoo.
Näin kasvit saavat vettä, kun et ole kotona
Parvekekasvit kastellaan tyypillisesti aamulla tai illalla. Neuvo perustuu siihen, että kasvit käyttävät eniten vettä aamuisin, kun lämpötila alkaa nousta. Kasteluvedestä voi myös haihtua suuri osa pois, jos kukat kastelee kuumaan aikaan.
Loma-aikaan kesäkukkien kastelu voi olla ongelmallista, jos kotoa on pitkiä aikoja pois.
Taulavuoren mukaan avuksi voi ottaa perinteiset kikka kolmoset tai aurinkoenergialla toimivan automaattikastelijan.
Katso ylhäältä videolta tarkemmat ohjeet erilaisten kastelukikkojen käyttöön. Vinkit videolla antaa Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori.
Puutarhamyymälästä voi ostaa rei´itetyn tikun, joka asennetaan pullon päähän. Tikku työnnetään multaan.
Yksi monien käyttämistä kastelumetodeista perustuu puolentoista litran limsapulloon, joka täytetään vedellä.
Halpa ratkaisu on rei’ittää limsapullon korkki, mutta puutarhamyymälästä voi myös ostaa rei’itetyn tikun, joka asennetaan pullon päähän.
Timo Taulavuori esittelee puutarhamyymälästä hankittua rei’itettyä tikkua, joka asennetaan pullon päähän.
Tikku työnnetään syvälle multaan, jolloin vesi tihkuu kasville.
Kastelumetodi sopii parhaiten isoille ruukuille, sillä pieni ruukku voi täyttyä lyhyessä ajassa läpimäräksi.
– Pullo tyhjenee melkein viikonlopussa, joten pidemmillä lomilla sitä voi käyttää muiden kastelujärjestelmien, kuten altakasteluruukun, lisänä, Taulavuori sanoo.
Halpa ratkaisu on rei´ittää limsapullon korkki.
Kastelua voi kokeilla myös luonnonkuidusta valmistetulla kastelunarulla. Se voi olla puuvillaköysi tai vaikkapa lakanasta revitty kappale, joka on pyöritelty nauhaksi.
Nauhan toinen pää upotetaan vesiastiaan ja toinen pää työnnetään kesäkukkaruukkuun, mullan alle. Nauha peitetään mullalla, jotta se pysyy paikoillaan.
– Kapillaari-ilmiön ansiosta vesi siirtyy nauhaa pitkin kasvin ruukkuun. Parhaiten kikka toimi niin, että veden pinta on korkeammalla kuin kukkaruukku, Taulavuori sanoo.
Kastelua voi kokeilla myös luonnonkuidusta valmistetulla kastelunarulla.
Tarvittaessa nauhoja voi viritellä samaan vesiastiaan useampia.
– Paljon vettä imeville kasveille kikka ei sovi. Veden haihtumista voi estää niin, että vesiastian peittää kannella, Taulavuori sanoo.
Modernein kastelumetodi on automaattikastelija, joka toimii aurinkoenergialla. Se sopii hyvin parvekkeelle, jossa ei ole sähkö- tai vesiliittymää. Laitteella voi kastella kerralla useamman kasvin.
Laitteen suodatinosa upotetaan vesiastiaan.
Kunhan automaattikastelija saa silloin tällöin auringonpaistetta, se tiputtelee kasveille vettä, kuten on ohjelmoitu. Suodatinosa upotetaan vesiastiaan.
– Automaattikastelijan voi säätää vaikkapa niin, että se antaa vettä 12 tunnin välein tai kerran kolmessa vuorokaudessa. Itse olen käyttänyt sitä niin, että annan kukille vettä kaksi kertaa päivässä kymmenen minuutin ajan.
Suuntaa aurinkopaneeli auringon suuntaan. Jos sisälle paistaa ja ikkunat ovat puhtaat, laitetta voi käyttää myös sisätiloissa.
Automaattikastelijan kanssa voi käyttää lannoitetta, mutta eloperäisiä lannoitteita tulee välttää. Ne voivat tukkia kastelujärjestelmän.
– Jos haluaa olla pidemmän aikaa pois, vesisäiliön kannattaa olla riittävän iso, Taulavuori muistuttaa.
Lue lisää: Virve kasvatti pienestä rääpäleestä kaksimetrisen kaunottaren
Lue lisää: Tämä on äitienpäivän sesonkikukka: näin hoidat sitä oikein