Moni ruokkii siilejä tavalla, joka ei ole niille hyväksi – maidon lisäksi näitä kahta asiaa tulee välttää

Vaikka siilejä on hauska ruokkia, monipuolisimman ravinnon ne saavat luonnosta, uutuuskirja muistuttaa.

Suomalaiset ovat jo oppineet, että maito ei sovellu siilille. Uutuuskirja Siili Suomen luonnossa kertoo lisää ruokintaohjeita.

Siilit ovat heränneet talvihorroksesta jo tovi sitten.

Laittaisiko pihan perälle siilibaarin, jonne piikikkäät saapuvat joukoittain aterioimaan?

Lisäravinnosta voi todella olla puutarhan pikkuvieraalle apua, mutta ei milloin tahansa, muistuttaa uutuuskirja Siili Suomen luonnossa (Otava 2022).

Siili hyötyy ruokinnasta aikaisin keväällä, kun se on herännyt horroksesta, sekä loppukesällä, kun etenkin synnyttäneet naaraat ja poikaset tarvitsevat lisäravintoa.

Keskikesän ruokinta ei kannata

Sen sijaan keskikesällä järjestetyt ”ruokintaorgiat” eivät palvele siilejä, vaan asia on päinvastoin, uutuuskirja kertoo.

Biologiaan ja ekologiaan perehtyneet tutkijat ja siiliasiantuntijat Mervi Kunnasranta ja Anni Rautio kertovat kirjassa, että keskikesän ruokinta ei kannata, sillä lämpiminä kesäöinä ruokintapaikat voivat olla sairauksien leviämispaikkoja.

Jos ihminen laittaa pihan perälle ruokintapaikan, jonne siilit kerääntyvät joukolla, epäsosiaaliset siilit myös nahistelevat helposti keskenään. Tämä voi johtaa siilien vammautumiseen ja tautien leviämiseen.

Monipuolisemman ravinnon siilit saavat luonnosta, uutuuskirja täsmentää.

Uutuuskirja Siili Suomen luonnossa kertoo siilien maailmasta siiliasiantuntijoiden johdolla.

Näin ruokit siiliä

Jos siiliä kuitenkin haluaa ruokkia sopivana ajankohtana, voi lautaselle valita vaikkapa kissan purkkiruokaa ja keitettyä kalaa sekä raikasta vettä.

Monet muistavat jo pitkään toitotetun säännön siitä, ettei siili siedä laktoosia. Maidon lisäksi tarjoiluastialta tulee jättää pois myös suola ja mausteet.

Siilit eivät ole maailman siisteimpiä eläimiä, ja ne laittavat helposti tassunsa vesiastiaan.

Uutuuskirja muistuttaa mahdollista siilien välisistä kahnauksista. Ne välttää, kun ruokakupit sijoittaa hieman kauemmaksi toisistaan. Ruokapaikan tulee olla siisti, jotta taudit eivät leviä.

Muista antaa helteellä vettä

Siilien kesäruokinnasta on kertonut aiemmassa jutussamme myös toinen Eurooppalaisen siilin suojelu ja hoito -kirjan kirjoittajista, Tiina Kinnunen.

Lue lisää: Näin autat helteestä kärsivää siiliä – vältä virheet, jotka voivat osoittautua kohtalokkaiksi

Kinnusen mukaan siilit voivat kärsiä hellekesinä nestehukasta.

Ympäri pihaa, erityisesti mahdollisten kulkureittien varrelle pensasaitojen ja kompostien viereen, voi astella vesikippoja.

– Niiden tulisi olla riittävän matalia ja isoja, jotta ne eivät kaadu. Siilit eivät ole maailman siisteimpiä eläimiä, ja ne laittavat helposti tassunsa vesiastiaan.

Kinnusen mukaan siilejä voi ruokkia myös liotetulla kuivamuonalla.

– Kuivamuonan liottaminen on tärkeää, sillä silloin siilille ei tule tukehtumisvaaraa. Kuiva kuivamuona lisäksi turpoaa vatsassa. Siileillä on muutoinkin tapana ahmia paljon.

Muista tämä!

Siili on rauhoitettu eläin, eikä sitä saa tahallisesti pyydystää, häiritä, siirtää tai tappaa. Rauhoitetuilla eläimillä on määritelty ohjeelliset arvot. Jos syyllistyy rauhoitetun lajin tahalliseen tappamiseen, joutuu korvaamaan valtiolle kyseisen lajin arvon. Siilin ohjeellinen arvo on 101 euroa.

Lähde: Mervi Kunnasranta, Anni Rautio: Siili Suomen luonnossa, Otava 2022

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?