Melina, 29, asuu aivan tavallisessa 90-luvun rivitaloasunnossa, joka näyttää hyvin epätavanomaiselta – ihmettelee yhtä asiaa suomalaiskodeissa

Melinan värikkäässä kolmiossa diskopallot ovat sulassa sovussa pilvimattojen ja karvarahien keskellä. Tv-tasona toimii hitiksi noussut laattapöytä, jonka tekeminen koetteli hermoja.

Melina Tervomaan rivitaloasunto Kaarinassa ei ole perinteinen valkoinen suomalaiskoti. Karvarahit, nojatuolit ja vaatteet ovat täynnä väriä.

TÄMÄN TALOTYYPIN tuntee jokainen.

Yhdeksänkymmentäluvulla rakennettu rivitalo on kaikille tuttu, jopa tavanomainen asuinmuoto.

Tavalliseksi ei kuitenkaan voi kutsua kaarinalaisen Melina Tervomaan, 29, ja hänen puolisonsa kotia. Sataneliöinen rivitalon päätyasunto on virallisesti kolmio, mutta sinne on rakennettu myöhemmin ullakkokerros.

Ohjelmoijana työskentelevä Melina toteuttaa sisustaessaan itsestään sitä puolta, johon ei analyyttisessä työssä ole mahdollisuuksia. Luovuus kukkii kotona viherkasvien, kirpputorilöytöjen ja design-helmien muodossa.

Erityistä Melinan kotona on perinteisestä suomalaisesta tyylistä poikkeava värikkyys, joka levittäytyy iloa tuottavasti ympäri asuntoa.

Kodin seinissä on vaaleita värisävyjä, kuten harmaaseen taittavaa sinistä ja vaaleaa roosaa.

Värejä löytyy huonekalujen lisäksi myös seinistä, jotka moni jättää arkuuksissaan tai mielikuvituksen puutteessa täysin valkoisiksi. Olohuoneessa on harmaaseen taittavaa sinistä ja vaaleaa roosaa, toisaalla vihreää ja keltaista.

Turhan monet ajattelevat, ettei valkoiseksi maalattuja seiniä raaski maalata.

– Suomessa turhan monet ajattelevat, ettei valkoiseksi maalattuja seiniä raaski maalata, sillä asunnon myyminen vaikeutuu. Maalaaminen on kuitenkin niin helppoa, että suosittelen sitä kaikille, Melina sanoo.

Kokonaiskuvassa Melina suosii erityisesti maanläheisiä sävyjä, jotka tuovat lämpöä sisustukseen ja joihin on helppoa yhdistellä muita sävyjä.

Myös valaistus on tärkeää. Tärkeintä on tuoda silläkin lisää lämpöä ja kodikkuutta tilaan, sairaalatunnelmaa henkiviä led-valoja välttäen.

Suosikkivärit, kuten erilaiset vihreät, oranssit, vaaleanpunaiset ja vaaleansiniset toistuvat ympäri asuntoa.

– Vain violettia inhoan, sillä siinä ei ole lainkaan lämpöä. Puolisoni on puolestaan sanonut, että kotiin ei saa tulla liikaa vaaleanpunaista. Muita sisustamiseen liittyviä ohjeita en häneltä saa. Hän luottaa makuuni.

Tv-taso on katseenvangitsija

Sisustaessa oma mieli siis muuttuu ja maku kehittyy.

Kun Melina muutti ensimmäiseen omaan kotiinsa parikymppisenä, tyyli oli lapsuudenkodin mukaisesti maalaisromanttinen. Ensimmäiset värikokeilut Melina teki seuraavassa kodissaan, ja täysillä värien vietäväksi hän antautui kolmannen eli nykyisen kotinsa kohdalla.

Design-helmet täydentävät tyylin, joka koostuu väreistä, trendiesineistä ja kirpputorilöydöistä. Oranssi valaisin on tanskalaisen Louis Poulsenin Panthella Portable Metal. Kierrekynttilät ovat tämän hetken sisushitti.

Myös suhde lempiväreihin on alati muuttuva.

Esimerkiksi sininen oli aiemmin Melinan inhokkiväri, joka alkoi trendien myötä houkuttaa oudolla tavalla. Nykyään se on yksi suosikeista.

Ajankohtaisista trendeistä naisen kotona näkyvät värien lisäksi itse tuunatut työt. Esimerkki tästä on tv-tasona toimiva laattapöytä, jonka tekemisessä hermot olivat koetuksella.

– Se oli rankka projekti. Aikaa meni pari viikkoa, ja erityisesti saumalaastin käyttäminen oli haasteellista. Näytin ihan nuohoojalta, sillä mustaa saumalaastia oli kaikkialla, naamassakin, Melina sanoo ja naurahtaa.

Melina on tehnyt laatoilla koristellun tv-tason yhdessä puolisonsa kanssa. Urakka oli haastava. Sohvalla oleva diskopallo on yksi mielikuvituksellisen kodin koristeista.

Työ kuitenkin kannatti, ja tv-taso on saanut kiitosta myös naisen sosiaalisen median seuraajilta.

Laatoilla koristelu on noussut suureen suosioon muuallakin. Niillä koristellaan nykyään vähän mitä vain, aina pöytätasoista ikkunalautoihin.

Laattatason ohje:

Tarvikkeet:

★Päällystettävä suorakulmainen kaluste

★Mittanauha

★Laattaleikkuri

★Laattoja

★Laattaliima ja liimalasta

★Hiekkapaperia/hiomakone

★Saumauslaasti ja saumauskumi

★Ämpäri ja kauha (saumauslaastin sekoitusta varten)

★Pesusieni ja rätti

★Silikonia ja silikonipuristin

Tee näin:

1. Laske päällystettävä pinta-ala ja hanki laattoja riittävästi sen mukaan.

2. Sommittele laatat kalusteen päälle. Leikkaa laatat laattaleikkurilla kalusteen mittojen mukaan tarvittaessa.

3. Hio kalusteen pinta. Hiominen ei ole välttämätöntä, mutta liima tarttuu paremmin karheaan pintaan.

4. Levitä laattaliima liimalastalla ja liimaa laatat. Anna liiman kuivua n. 24h.

5. Sekoita saumauslaasti ja levitä se saumauskumilla laattojen väleihin.

6. Vedä ylimääräinen laasti pois lastalla ja anna laastin vetäytyä 5-10 minuuttia saumalaastin pakkauksen ohjeiden mukaan.

7. Kastele pesusieni ja pyyhi laatat sienellä. Muista, ettei sieni saa olla niin märkä, että se huuhtelee laastin mukanaan.

8. Kun saumauslaasti on täysin kuivunut, pyyhi pinta puhtaaksi rätillä.

9. Lisää silikoni kalusteen kulmasaumoihin.

Vaatteille kokonainen huone

Melina ja puoliso odottavat parhaillaan perheenlisäystä, ja tuleva lastenhuone sisustetaan tietenkin muun kodin tyylin mukaisesti.

Tällä hetkellä lastenhuone toimii vaatehuoneena. Kokonainen tila on täynnä vaatekappaleita, jotka ovat sisustustyylin mukaisesti iloisia väripilkkuja.

Kodista löytyy myös design-aarteita, jotka Melina valitsee huolella. Jos yksityiskohdasta pitää maksaa useampi satanen, sen on oltava varmasti sellaista, mikä miellyttää silmää koko loppuiän.

– Tällaisia ovat esimerkiksi String-hylly ja valaisimet. Olohuoneessa on oranssi Louis Poulsenin valaisin ja kuparinen Artek-valaisin.

Yksi huoneista on pyhitetty vain ja ainoastaan Melinan värikylläisille vaatteille.

Melina muistuttaa, ettei kotona ole tehty isoja remontteja, vaan tavallinen rivitalokolmio on muotoutunut persoonalliseksi rohkeilla ratkaisuilla.

Tykkään yhdistellä kaikkea sellaista, mikä ei ole ennalta arvattavaa.

Tyyli muuttuu myös vuodenaikojen mukaan.

Kun pääsiäinen koittaa, rivitalon sisustaja siirtyy terassiprojektinsa pariin. Rottinkikalusteilla, matoilla ja paperivalaisimilla koristeltu takapiha on osoittautunut niin toimivaksi, että tyyli pysyy samanlaisena myös tänä vuonna.

Muuten Melina luottaa sisustamisessa perinteistä poikkeamiseen.

– Tykkään yhdistellä kaikkea sellaista, mikä ei ole ennalta arvattavaa ja itsestään selvää. Myös värit ovat upea osa elämää. Niitä olisi kiva nähdä muutenkin suomalaisissa kodeissa. On ollut vähän harmi, että suomalaiset ovat eläneet valkoisissa kodeissa niin pitkän aikaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?