Tämän verran Huvila ja Huussi -ohjelmassa nähty Ella Kannisen mökin piharemontti oikeasti maksaisi – yllättävä työvaihe vie budjetista ison osan

Ennen muodonmuutosta Ella Kannisen metsittynyt mökkipiha muistutti monen suomalaisen mökkipihaa. Pyysimme asiantuntijaa arvioimaan, paljonko maksaisi, jos omalle mökilleen haluaisi samanlaisen piharemontin.

Ella Kannisen mökin piha koki melkoisen muodonmuutoksen Huvila ja Huussi -ohjelmassa. Vasemmalla kuva lopputuloksesta ja oikealla kuva pihasta ennen remonttia.

23.3.2022 19:45

Toimittaja ja juontaja Ella Kanninen yllättyi toden teolla, kun näki, millainen muodonmuutos hänen ja Tuula-äidin mökkipihalle tehtiin Huvila ja Huussi -sarjan jaksossa.

Lopputulos oli niin upea, etteivät Ella ja Tuula olleet tunnistaa pihaa omakseen. Alun perin piha oli metsittynyt, ja kenties moni katsoja näki siinä jotain tuttua – se muistutti monen suomalaisen omaa mökkipihaa. Moni saattaa siis myös haaveilla samankaltaisesta muodonmuutoksesta.

Huvila ja Huussi -ohjelmassa katsojille ei kerrota, paljonko remontit ja kunnostukset maksavat. Me pyysimme pihasuunnittelija Maaret Järvistä arvioimaan, kuinka paljon maksaisi, jos oman mökkipihan haluaisi samannäköiseksi kuin Ellan ja Tuulan piha.

Järvisellä ei ole jaksossa nähtyjen töiden ja materiaalien oikeita hintatietoja, vaan kaikki perustuu arvioon.

Iso osa budjetista kuluu pohjatyöhön

Metsittynyt piha vaati paljon esityötä. Suunnittelutyön jälkeen työ täytyi aloittaa kaatamalla puita sekä hoitoleikkaamalla pihalle jääneitä puita.

Pihasuunnittelun sekä puunkaadon ja -hoidon hinnaksi Järvinen arvioi 6 000 euroa.

Pohjatyö on yksi tärkeimmistä vaiheista ja siitä tulee isoimmat kustannukset.

Sen jälkeen mökin pihalle täytyi suorittaa maanrakennus, jossa ensin kaivettiin pois vanha maamassa ja sen tilalle tuotiin uutta materiaalia.

– Pohjatyö on yksi tärkeimmistä vaiheista ja siitä tulee isoimmat kustannukset. Se on vähän tylsääkin, kun se ei ole kaikista näkyvin osa muutosta, Järvinen sanoo.

Maanrakennus vie budjetista yllättävän suuren osan. Jaksossa nähdyn vastaavanlaisen maanrakennuksen hinnaksi voisi arvioida noin 12 000 euroa.

Ella Kannisen mökille rakennettiin pihaa kolmeen eri tasoon. Järvisen mukaan tämä nostaa hintaa vielä jonkin verran.

Hinta-arvio sisältää myös jaksossa nähdyn hiekkarannan rakennuksen.

Pelkästään hiekkarannan kustannukset voisivat olla muutamassa tuhannessa eurossa. Järvinen laski sen kuitenkin jo osaksi maanrakennuksen kokonaishintaa, sillä pihalla kaivettiin joka tapauksessa, ja ranta tehtiin todennäköisesti muun pihan yhteydessä.

Lue lisää: Rämähtääkö pihalla oleva puu seuraavassa myrskyssä? Arboristi kertoo, miten ikääntyneenkin puun saa pidettyä pystyssä

Kivi- ja vihertyöt vievät oman osansa

Kolmeen tasoon rakennetulle pihalle tuotiin siirtonurmea ja kunttaa. Näiden hinta-arvio asennettuna on Järvisen mukaan 5 000 euroa.

Kivitöiden hinta riippuu siitä, kaivetaanko luonnonkivet paikan päältä vai ostetaanko ne muualta.

Nurmea ja pihaa reunustettiin kivien avulla. Sen lisäksi pihalle rakennettiin kivilaatoitusta muun muassa nuotiopaikalle.

– Kivityöt ovat aina suuritöisiä ja materiaalit maksavat. Hinta riippuu siitä, kaivetaanko luonnonkivet paikan päältä vai ostetaanko ne muualta.

Betonikivet on tietysti aina kuljetettava paikalle muualta. Vanhojakin betonikiviä voi käyttää, mutta niiden putsaaminen on Järvisen mukaan niin työlästä, että harva haluaa moiseen ryhtyä.

Jaksossa nähtyjen kivitöiden hinta-arvio on noin 5 000 euroa. Nuotiopaikan tulimaljan hinnaksi Järvinen arvioi noin 600 euroa.

Pihalle istutettiin myös pensas- ja kukkaistutuksia.

Koko pihan kasvillisuuden hinnaksi Järvinen arvioi 4 000 euroa istutettuna. Hintaan on laskettu mukaan kuorikate istutusten juurialueelle ja ruukuissa olleet kausi-istutukset.

Uusien elementtien rakentaminen myös iso osa budjettia

Yksi iso muutos oli iso terassi, joka rakennettiin uutena alusta alkaen. Terassin hintaan vaikuttaa muun muassa käytetyn puumateriaalin hinta.

Jaksossa nähdyn terassin neliöhinnaksi Järvinen arvioi 150 euroa, joka pitää sisällään myös rakentamistyön.

Koko terassin hinnaksi hän arvioi näin ollen 9 000 euroa.

Terassin lisäksi mökin pihaan rakennettiin kokonaan uusi kuusikulmainen huvimaja eli grillikota.

Vastaavanlaisen huvimajan hinnan Järvinen arvioi olevan 6 000–7 000 euroa valmiiksi rakennettuna.

Terassille hankittiin jaksossa muun muassa uusi ruokailupöytä. Sen lisäksi terassille tuotiin huonekaluja, jotka sopivat rennompaan oleskeluun.

Kaikkien jaksossa nähtyjen uusien kalusteiden hinnaksi tulisi todennäköisesti noin 4 000 euroa.

Vielä valaistus

Piha täytyi tietysti myös valaista.

– Pihalle tehtiin aika paljon sähkötöitä ja niissä täytyy aina olla erikoisosaaja tekemässä. Se on kustannuksena aika iso.

Myös valaisimien sähköjen asentaminen täytyy muistaa laskea mukaan kustannuksiin.

Järvinen ei osaa sanoa, kuinka paljon lopullista pihaa varten oli asennettu sähköjä ja valaisimia. Hän kuitenkin arvioi, että niiden kustannukset voisivat olla noin 5 000 euroa.

Kokonaishintaan vaikuttaa muun muassa kuljetusmatkat

Kun yllä luetellut arviot kustannuksista lasketaan yhteen, Järvinen arvioi Ella Kannisen ja Tuula-äidin mökin pihan remontin kokonaiskustannuksiksi noin 57 600 euroa.

Todelliseen hintaan vaikuttavat kuitenkin monet eri asiat.

Materiaalien hintojen lisäksi myös kuljetusmatkat vaikuttavat siihen, kuinka paljon eri muutokset todellisuudessa maksaisivat.

Budjetti kasvaa, jos materiaaleja täytyy kuljettaa pitkien matkojen päästä ja vastaavasti hinta on alempi, jos piharemontissa hyödynnetään jo paikalla olevia materiaaleja.

Aikaa vastaavanlaiseen piharemonttiin kuluisi Järvisen arvion mukaan joitakin viikkoja.

Huvila ja Huussi -ohjelmaa esittävä Nelonen ja Ilta-Sanomat kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?