Suomalaisten sisustusmaku muuttui – nuoret himoitsevat nyt kahta takavuosien huonekalua, joista toinen ei kelvannut vuosiin edes kierrätyskeskukseen

”Sitä saattaa itsekin ihan yllättyä, että miten minä tätä haluan, kun ennen ajattelin, että se on ihan hirveä.”

70-luvulta tutut nojatuolit ovat nyt etenkin nuorten mieleen. Valaisimissa näkyy kiinnostus luontoteemaa kohtaan.

17.3.2022 9:57

Muistat varmasti muutaman vuoden takaa, kun kirjahyllyt tuntuivat katoavan jokaisen sisustajan kodista. Kömpelöitä ja isoja kalusteita ei suostuttu ottamaan vastaan edes kierrätyskeskuksissa, sillä ne eivät kiinnostaneet juuri ketään.

Lue lisää: HS: Tällaiset huonekalut eivät kelpaa ihmisille edes ilmaiseksi – kierrätyskeskuksetkin kieltäytyvät ottamasta vastaan

Nyt kirjahylly on palannut sisustuskartalle ja sitä kysellään usein ensimmäisenä, kun astutaan sisälle vintage-liikkeeseen.

– Etenkin tiikkiset, 50–60-lukujen mallit kiinnostavat ostajia, kertoo helsinkiläisen sisustusliike Fleastylingin yrittäjä Nora Helanto-Woodbridge.

50–60-lukujen senkit ja kirjahyllyt ovat suosiossa. Etenkin kevyet kirjahyllyt kiinnostavat.

Kirjahylly on siis palannut, mutta ei suinkaan samanlaisena kuin ennen.

Vanhojen möhkäleiden sijaan ihmisiä kiinnostavat kepeät ja kauniit mallit.

– Kirjahyllyn päälle halutaan keräilykokoelmat ja sisustusesineet. Kirjoille ei välttämättä ole niin paljon sijaa kuin aikaisemmin.

Lue lisää: Näitä asioita suomalaiset haluavat nyt kotiensa sisustuksiin – tv:stä tuttu suunnittelija Seija Strand paljastaa asiakkaiden ykköstoiveen

Toinen, vahvasti paluuta tekevä sisustussuosikki on tv-tuoli tai nahkanojatuoli 70-luvulta. Aiemmin sellainen löytyi joka kodista.

– Usein isännällä ja emännällä oli omat tuolinsa. Näissäkin tärkeää on se, että tuoli on kepeä. Nahka paranee käytössä, ja nojatuolit ovat mukavia istua.

Kenties 70-luvussa on vähän letkeämpi ote kuin 50-luvussa

Näyttää siltä, että 70-luvun tyyli on ainakin osittain haastanut vankkumattomana pysyneen 50-luvun tyylin. Erityisesti nuori, noin kolmekymppinen sisustajakunta on ottanut sen omakseen.

– Kenties 70-luvussa on vähän letkeämpi ote kuin 50-luvussa, Helanto-Woodbridge arvelee.

Etenkin nuoret himoitsevat nyt 70-luvun nojatuoleja.

Aivan kaikki eivät ole vuosikymmenestä toki hullaantuneita. Etenkin ne vanhemmat ihmiset, joille 70-luku on nuoruudesta liiankin tuttu, voivat pitää aikakauden sisustusaarteita myös varsinaisina ällötyksinä. Osa taas huomaa ajan saatossa, että tietyt helmet alkavat yhtäkkisesti kiinnostaa.

– Sitä saattaa itsekin ihan yllättyä, että miten minä tätä haluan, kun ennen ajattelin, että se on ihan hirveä, Helanto-Woodbridge sanoo ja nauraa.

Mitä tv-tuolista tai kirjahyllystä saa vertaiskaupassa?

”70-luvun tv-tuoli tai nahkanojatuoli on 100–600 euroa, riippuen valmistajasta, suunnittelijasta ja kunnosta. Sama pätee kirjahyllyihin, joissa hintaan vaikuttaa myös koko. Jos kirjahyllyn alla on senkki, hinta on 150–700 euroa.”

Eläinfiguurit ovat suosittuja

Sisustaminen tuntuu muovautuneen viime vuosina yhä monipuolisemmaksi: kaikki värit, tyylit ja materiaalit sallitaan. Ajan hengen mukaisesti kotiin ostetaan iloisesti sekaisin huonekaluja useammalta eri vuosikymmeneltä. Kotimuseoon ei haluta, sillä yhdistelemällä sisustuksesta tulee persoonallinen.

– Kun on juttuja vähän tuolta ja täältä, näyttää jo aivan erilaiselta.

Jos joukosta pitäisi valita yksi ylitse muiden, erityisesti yksi teema näyttäisi nousseen vuoden 2022 suosikiksi. On kyse valaisimista, materiaaleista tai pienesineistä, luonto kiinnostaa. Tämä näkyy käsityön arvostamisessa ja aitojen materiaalien paluuna.

Kotiin tuodaan nyt kaikenlaista hauskaa.

Eläinpatsas on helppo tapa uudistaa kodin ilmettä.

Luontobuumiin vastaavat esimerkiksi erilaiset eläinpatsaat ja figuurit, joita moni metsästää kotiaan ilostuttamaan.

– 90-prosenttisesti esineet ovat eläinhahmoja. Se voi olla joku kuuluisa, kuten Arabian karhu tai Lisa Larsonin kissa, tai sitten ihan tuntemattoman suunnittelijan puusta veistetty eläin.

Luontoteemaiset valaisimet ovat haluttuja.

Luontokuoseista kukat, vehnä, vilja ja lehdet kiinnostavat myös valaisimissa. Niissäkin nähdään nyt uudenlaisia suosikkeja. Ranskassa 60–70-luvuilta lähtien tehnyt mallit tai tutut, vaikkapa Kodin ykkösestä 90-luvulla ostetut kukkakruunut kiinnostavat.

– Uskon, että ilmiö liittyy tietoisuuteen Paavo Tynellin valaisimista. Niissähän toistuvat kukat ja lehdet. Hyvin harvalla on kuitenkaan varaa ostaa Tynelliä, joten nämä halvemmat versiot tulevat olemaan enemmän ja enemmän pinnalla, Helanto-Woodbridge sanoo.

Hauskuus ennen kaikkea

Retroa, eläinhahmoja ja villejäkin yhdistelmiä.

Vaikuttaa siltä, että kotia sisustetaan nykyään myös hauskuus edellä. Yrittäjä Helanto-Woodbridge vahvistaa luulon oikeaksi.

– Meiltä voidaan kysyä, mikä jonkun tietyn esineen funktio on. Sitten saattaa paljastua, että kyseessä on vaikka intialainen kajaalikynä. Kotiin tuodaan nyt kaikenlaista hauskaa.

Sisustuksessa näkyy myös hauskoja elementtejä.

Uusien suosikkien rinnalla pärjäävät toki myös aina vanhat klassikot. Kirpputorimyyntiin voi kiikuttaa vaikkapa lattiavalaisin kahdella pallolla. Niillä on Helanto-Woodbridgen mukaan aina ottajia.

Muiden huonekalujen väreistä esimerkiksi vihreä tai sininen houkuttavat.

– Sininen on tulossa, ja vihreä on ollut jo kauan tärkeä väri vanhojen huonekalujen kanssa. Molemmat sopivat hyvin yhteen vaikkapa tiikin ja koivun kanssa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?