Mies saapui ilmoittamatta mökille kahdeksan lapsen kanssa – tällaisia ovat pahimman luokan mökkilokkeilijat

Yllätysvieraat ja ilman tuliaisia pitkäksi aikaa toisen mökille jäävät ”lokkeilijat” ovat tuttu riesa, kertovat Ilta-Sanomien lukijat.

Mökkikausi odottaa. Lukijat muistelevat kuluneiden kesien sattumuksia.

13.3.2022 19:15

Mökkikausi on kohta täällä, ja verestämme jälleen odotetun kauden muistoja.

Viime kesänä Ilta-Sanomat selvitti suomalaisten mökkitapoja suuressa mökkikyselyssä*. Yli 1 300 vastaajan vastauksista erottui selvästi tutut teemat: yllätysvieraat ja niin sanottu lokkeilu eli muiden eväsvarojen varassa eläminen. Erityisesti ilman tuliaisia saapuvat yllätysvieraat ovat harmittaneet useita.

Aihe on herättänyt keskustelua myös uusimmassa artikkelissamme, jonka kommenttiosuudessa lukijat jakoivat tarinoitaan.

Lue lisää: Nelihenkinen perhe saapui viikoksi kylään saarimökille tuliaisten kanssa, joista jäi ikävä muisto: ”Yhteyttä ei enää ole pidetty”

Nämä asiat mökkivieraissa ja heidän tavoissaan ärsyttävät:

Vieraat saapuvat ilman kunnon tuliaisia: ”Itäneitä perunoita”

Jos mökille tulee yövieraita, he ovat vieraitani enkä odota heidän tuovan mitään. Useimmat kuitenkin tuovat esimerkiksi pullollisen viiniä. Se riittää.

Monelle suomalaiselle ilman tuliaisia saapuneet vieraat eivät ole ongelma. Mutta osaa tyhjin käsin saapuvat vieraat harmittavat.

Lomailusta voi tulla kiusallista, jos mökiltä loppuvat ruoat kesken, tai iso kauppalasku jää isäntäväen maksettavaksi.

Pieni vieraanvaraisuus on siis tarpeen, muistuttavat lukijat.

Mies vain kyseli, että joko alkaisi olla sauna lämmin ja ruoka valmista.

Isoa porukkaa ei ruokita pelkällä makkarapaketilla. Yllätysvieraita saaneet voivat olla pulassa tarjoiltavien kanssa.

Äidin siskon uusi mies tuli kerran kahdeksan lapsen kanssa mökille ilmoittamatta. Äidin piti lähteä kauppaan 20 kilometrin päähän polkupyörällä. Siskon mies antoi äidille toivelistan ruokajuomineen, ja äiti polki edestakaisin viiden kauppakassin ja parin olut- ja siiderikorin kanssa. Mies vain kyseli, että joko alkaisi olla sauna lämmin ja ruoka valmista. Olivat äidin vieraana kaksi viikkoa, ja joka toinen päivä piti tehdä sama ruoanhakureissu. Äidiltä kului kuukauden eläke ja muutama tuhat säästöjä, että sai ruokittua joukon. Toivat kuitenkin läksiäislahjaksi metsästä poimimansa kukkakimpun. Sekin piti heittää jo samana iltana pois, kun kimppu oli täynnä punkkeja.

Tämä perhe toi pussin itäneitä perunoita.

Yksi (entinen) ystäväperhe oli tällainen lokki. Menivät toisen ystävän mökille neljäksi päiväksi ja mukana oli yksi viinipullo. Heitä oli neljä. Kun pulloa ei tullut juotua viikonlopun aikana, ottivat sen takaisin. Sama ystäväporukka oli meidän luona juhannuksena. Jokainen osti jotain hyvää koko porukalle, kuten sisäfilettä. Tämä perhe toi kotoa pussin itäneitä perunoita. Olivat tuohon aikaan vielä porukan rikkaimmat.

Yllätysvieraat harmittavat: ”Ilmestyivät odottaen täyshoitoa”

Lokkeilun lisäksi myös yllätysvieraat voivat harmittaa, ainakin silloin, kun puolitutut saapuvat mökille ilmaisen loman toivossa.

Kaverille kävi näin. Vaimon kaukaiset sukulaiset eivät muuten pitäneet yhteyttä, mutta kesällä ilmestyivät odottaen täysihoitoa. Taas kerran, kun saapuivat, isäntä tarjosi vieraille erittäin vahvaa kahvia ilman maitoa tai sokeria. Lapset halusivat limua, saivat lämmintä vettä. Sitten isäntä kysyi vierailta, tahtovatko nämä olutta. Kun he halusivat, saivat alkoholitonta.

Kun vieraat kyselivät saunasta, isäntä kertoi, että hormissa on halkeama, mutta järvessä voi käydä peseytymässä. Sitten isäntä grillasi kokolihapihvit ja ilmoitti vieraille, että niistä riitti vain omalle porukalle. Eivät tienneet ostaa enempää, kun eivät tienneet, että vieraat tulevat. Sanoi kuitenkin, että grilli on kuuma ja siinä voi grillata omia eväitään. Kymmenen sekuntia sen jälkeen hiekka ropisi mökin seinässä, kun Volvo poistui paikalta. Eivätkä sen jälkeen tulleet enää mökille.

Passattavaksi jäi yhdeksän henkeä.

Minulla on sisar, joka toi aikoinaan yllättäen perheensä ja lastensa perheen viettämään viikonloppua luokseni. Passattavaksi jäi viikonlopuksi jopa yhdeksän henkeä. Tuntui kohtuuttomalta passata suurta joukkoa raskaan työviikon jälkeen. Onhan se kustannuskysymyskin. Muutaman kerran heitä passasin, mutta lopulta tein sille lopun. Nykyään he saavat käydä vain ohimennen luonani. Kahvit keitän. Enää ei ole yllätysvieraita näkynyt.

Apua tarjolla – tai sitten ei

Mökkeily edellyttää monenlaista toimeliaisuutta. Lokkeilu ärsyttää myös silloin, kun vieraat eivät ole valmiita laittamaan tikkua ristiin yhteisten puuhien eteen.

Kun meillä oli mökki, tulivat sukulaiset Ruotsista täysihoitoon. Pahimmassa tapauksessa sain hoitaa heidän lapsensakin. Mökki myytiin, enkä ole kaivannut sitä. Parhaimmillaan ja pahimmillaan mökki on pahemmanpuoleinen työleiri.

Kun mökki valmistui, puhelin soi urakalla.

Mökin rakennusvaiheen aikoina pyytelin sukulaisia talkoisiin muutamana päivänä. Ei ollut kenelläkään aikaa, oli aina muuta menoa. Kun mökki valmistui, puhelin soi urakalla. Kysyivät, voisivatko tulla viikonloppuna käymään. Kysyin, mitenkä nyt on aikaa, kun ette talkoisiin ehtineet. Sanoin sitten ihan asiallisesti, että ei käy, en rupea passaamaan ketään. Pari työkaveria perheineen oli sitten mukana talkoissa, he saivat tulla käymään.

Meillä on mökki puoliksi veljen kanssa. Veljen vaimon siskon porukka tykkää myös käydä mökillä. Siinä vain unohtuu se, että veljen vaimokaan ei laita mökkiin senttiäkään rahaa, saatikka vaimon sisko. Usein menee niin, että aamulla, kun muut nukkuvat, he keräävät vähäisetkin tuomisensa ja häipyvät osallistumatta siivoukseen.

Näin yllätysvieraista pääsee eroon

Osa lukijoista kertoo, ettei jaksa katsella vapaa-ajanasunnollaan huonoa käytöstä. Suoran, mutta ystävällisen kommunikoinnin sijaan moni on sortunut yllätysvieraiden karkottamisessa mitä erikoisempiin keinoihin.

Nainen keksi laittaa teltan piiloon, ja kun näkyi, että oli auto tulossa, hän pakeni äkkiä teltalleen.

Naisen mökille ilmaantui aina lomalla kutsumattomia vieraita täysihoitoon. Nainen keksi laittaa teltan jonnekin edemmäs piiloon, ja kun näkyi, että oli auto tulossa, hän pakeni äkkiä teltalleen. Eivät vieraat kauan huhuilleet, kun lähtivät. Nainen pääsi takaisin omaan rauhaan mökilleen.

Meidät kutsuttiin lapsinemme erään tuttavan mökille. Sovittiin, että vietämme mökillä yhden illan ja yön. Menimme ja veimme mukanamme ruokaa, makkaraa, olutta, kahvia ja kahvileipää, ym. Odotimme mukavaa yhdessäoloa.

Isäntäväki lämmitti saunan ja keitti kahvia. Lapsille eivät tarjonneet mitään, eikä aikuisillekaan kuin pelkkää kahvia. Lapset alkoivat mankua nälkäänsä, joten pyysin, että saisin paistaa heille tuomaamme makkaraa. Kaivoivat paketista yhden makkaran per lapsi, jotka sitten grillasin.

Mökille vieraiksi kutsuttu perhe päätyi nukkumaan telttaan. Kun aamu valkeni, he häipyivät vähin äänin.

Ilmeni, ettei mökkiin haluttu nukkumaan vieraita. Onneksi meillä oli teltta mukana. Menimme telttaan iltayhdeksältä, kun isäntäväki ilmoitti menevänsä nukkumaan.

Yön nukuimme nälissämme teltassa ja aamulla lähdimme jatkamaan matkaa ja etsimään ruokapaikkaa. Kaikki viemämme ruuat ja juomat jäivät isäntäväelle.

Kutsuivat toistekin, mutta emme menneet.

*IS selvitti ihmisten mökkitapoja ja -sattumuksia verkkokyselyllä 28.-30.6.2021. Kyselyyn vastasi yhteensä 1 312 ihmistä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?