Kukkakaupan yllättävä niksi pitää leikkokukat kauniina pitkään, eikä virkistettä tarvita – katso jo kaupassa tärkeä asia

Leikkokukkavirkiste on entisen kukkakauppiaan mukaan pelkkää rahastusta.

Tulppaanit eivät tarvitse kikka kolmosia kestääkseen pidempään. Veden vaihtaminen riittävän usein ja uuden imupinnan leikkaaminen riittävät. Tätä mieltä on Kukkahuone Linnean perustaja Heidi Saarinen.

Tyhjensitkö kukkakimpun mukana tulleen leikkokukkavirkisteen maljakkoon ja jätit kukat odottelemaan sille sijoilleen?

Näin tekee moni, mutta ammattilaisen mukaan täysin turhaan.

– Leikkokukkavirkisteen käyttäminen on mielestäni markkinamiesten höpötystä, jolla saadaan ihmiset ostamaan enemmän sitä ja tätä. Tehokkaampiakin keinoja on, kertoo Kukkahuone Linnean perustaja Heidi Saarinen.

Leikkokukat, kuten tällä hetkellä suositut tulppaanit, saa Saarisen mukaan kestämään pidempään täysin arkisilla konsteilla, jotka eivät edellytä turhaa kuluttamista.

– Parhaiten leikkokukat kestävät, kun ne laittaa kylmään veteen, vaihtaa veden joka toinen päivä ja leikkaa niille samalla uudet imupinnat terävällä veitsellä vinoon. Vedenvaihdon yhteydessä voi pyöräyttää tiskiharjalla maljakon puhtaaksi. Jos haluaa pitää veden kylmänä pidempään, voi käyttää jääpaloja apuna, Saarinen kertoo.

Lue lisää: Vappu Pimiä kertoi somessa näppärän kikan, jolla tulppaanit pysyvät hyvinä pidempään – imupinnan leikkaamisessa on myös tärkeä sääntö

Parhaiten leikkokukat kestävät, kun ne laittaa kylmään veteen, vaihtaa veden joka toinen päivä ja leikkaa niille samalla uudet imupinnat terävällä veitsellä vinoon.

Aiemmin perinteisessä kukkakaupassa ja nykyään tilauskukkakauppiaana ja kurssittajana työskentelevä Saarinen täsmentää, että tärkeintä on pitää kukan tyvi puhtaana vettä vaihtamalla. Kun bakteerikasvustoa ei muodostu, kukka pystyy imemään vettä. Näin nestetasapaino säilyy, eikä kukka lakastu ennen aikojaan.

– Tärkeintä on tietysti se, että olet valinnut kaupasta tuoreen kimpun. Sellaisen tunnistaa tyvestä. Se ei saa olla yhtään tummunut.

Tärkeintä on tietysti se, että olet valinnut kaupasta tuoreen kimpun. Sellaisen tunnistaa tyvestä. Se ei saa olla yhtään tummunut.

Kukkakaupan yllättävältä kuulostava niksi

Netissä pyörii myös erilaisia kikka kolmosia, jotka lupaavat pidentää leikkokukkien kestoa. Tällaisia ovat esimerkiksi perunajauhon tai sokerin ja etikan lisääminen veteen. Ne kannattaa Saarisen mukaan unohtaa, mutta jos jotakin kikkaa haluaa kokeilla, on kloriitti toimiva.

– Pienen pieni tippa kloriittia per litra auttaa, sillä se tappaa bakteereita. Tätä käytimme aikoinaan kukkakaupassa apuna ja totesimme sen toimivaksi.

Pienen pieni tippa kloriittia per litra auttaa.

Jos jostakin syystä haluaa kukan avautuvan nopeammin, on lämpimän veden käyttäminen avuksi.

Yleensä viileä on silti leikkokukalle paras ympäristö. Siksi kimppu kannattaa nostaa huoneenlämmöstä pois yön ajaksi. Sopiva paikka löytyy vaikkapa kuistilta tai lasitetulta parvekkeelta, jossa ei ole pakkasta.

Hyvin hoidettuna tulppaanit saattavat kestää jopa kolme viikkoa, ammattilainen lupaa.

Maljakkoon voi laittaa jääpaloja. Näin vesi pysyy kylmempänä pidempään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?