”Onpa erikoista”, suomalaiset ovat kommentoineet Englannissa asuvan Annen sisustusta – tällainen on upea, värikäs koti

Anne Tiainen-Harris asuu Englannin maaseudulla kodissa, joka on saanut inspiraationsa suomalaisesta minimalismista ja värikylläisestä maailmankansalaisuudesta.

Anne Tiainen-Harris asuu perheensä kanssa Englannissa. Kodissa on vaikutteita Suomesta ja ulkomailta.

10.2. 17:13

Kun vierailen Suomessa, minulle tulee hyvä olo suomalaisten hillityissä, minimalistisissa kodeissa. Olen hämmentynyt, sillä omassa kodissani en värittömyyttä kestä.

Suomalainen sisustusalan vaikuttaja ja sisällöntuottaja Anne Tiainen-Harris asuu Englannissa värikylläisessä kodissa, joka saa suomalaiset huudahtamaan ”onpa erikoista”. Paikalliset taas kokevat, että Annen koti on ”kovin skandinaavinen”.

Olohuone on Anne Tiainen-Harrisin lempipaikka.

Mielipiteet ovat ymmärrettäviä, sillä koti ei mahdu perinteisiin lokeroihin. Tiainen-Harrisin koti ei ole hillitty ja vaalea, kuten monet Suomi-kodit, eikä runsas ja rönsyilevä, kuten paikalliset asunnot.

Oikeastaan värikylläinen skandikoti on kuin kopio suomalaisnaisen mielenmaisemasta.

– Olen impulsiivinen ja vaihtelunhaluinen. Koti edustaa minulle tylsyyden karkottamista, Tiainen-Harris kertoo.

Koti edustaa minulle tylsyyden karkottamista.

Kukkatapetit tuovat luonnon suoraan kotiin.

Maailmalle vähän yli parikymppisenä lähtenyt sisustusalan vaikuttaja ja sisällöntuottaja on asunut kuudessa eri maassa, tehnyt uraa tunnustettuna sisustusalan yrittäjänä ja päätynyt asumaan Englannin maaseudulle, Buckinghamshireen. Silti iso pala sydämestä on aina ja ikuisesti Suomessa.

Kotiaan Tiainen-Harris kuvailee värikkääksi versioksi pohjoismaista tyyliä. Linjat ovat selkeitä, mutta hallitun tyylin rikkovat voimakkaat värit: on vihreitä seiniä, pinkkejä tekstiilejä, keltaista ja violettia.

Värit levittäytyvät seinäpintojen lisäksi huonekaluihin: kaapissa on burgundinpunaista, sohvassa ja sängynpäädyssä turkoosia.

Aviomies ei ole vaimoaan hillitympi, sillä miehen työhuoneessa sijaitsee terrakotan värinen seinä ja suorastaan psykedeelinen tapetti.

Yllätykset jatkuvat koriste-esineissä: taulusta tuijottaa susi ja viherkasvit kulkevat katonrajassa kuin köynnöksenä.

Suomalaiset osaavat erottaa joukosta kotimaamme ylpeydenaiheet, kuten Iittalan astiat, Harri Koskisen Block-valaisimen ja Vallilan sekä Lapuan kankureiden tekstiilit. Englantilaiset taas kiinnittävät huomiota tuttuihin tapetteihin, kuten William Morrisiin.

Tästä tunnistaa suomalaisen kodin

Koti on siis kantajansa näköinen, mutta vahva suomalainen identiteetti saa Tiainen-Harrisin arvostamaan myös suomalaista tyyliä.

Sen hän on tosin huomannut, että kotimme muistuttavat usein toisiaan.

– Seuraan sosiaalisessa mediassa pohjoismaisia koteja, ja suomalaiset ovat kaikkein värittömimpiä. Asuntomessuillakin ihmettelin, että kaikki kodit oli sisustettu samannäköisiksi.

Asuntomessuillakin ihmettelin, että kaikki kodit oli sisustettu samannäköisiksi.

Toisaalta suomalaiskodit ovat usein hyvin tyylikkäitä. Siksi Tiainen-Harris saa jokaisen Suomi-reissunsa jälkeen päähänsä, että omankin kodin seinät tulisi maalata valkoisiksi.

Sitten hän tulee järkiinsä.

– Suomalaisen tyyni ja rauhallinen mielenmaisema sopii hyvin yhteen valkoisen ja harmaan kanssa. Mutta Englantiin värit sopivat, vihertäähän täällä ruohokin ympäri vuoden.

Suomalainen hillitty tyyli on Annen mieleen, mutta värit ovat silti lähempänä sydäntä.

Perheen koti sijaitsee Englannissa, Buckinghamshiressa.

Värikkäissä kodeissa on myös yksi vetovoimatekijä, joka on ylitse muiden. Värit tekevät hyvää mielialalle. Tiainen-Harris uskoo, että värien avulla revittely tekee ihmisestä itsestäänkin värikkäämmän ja rohkeamman.

Siksi kokeileminen kannattaa.

Iso kirjasto on täynnä muistoja Suomesta. Kalevalat ja Sinuhe egyptiläiset löytyvät joukosta.

Suomalaisnaisen suosikkiväri on vihreä, sillä se vie ajatukset suoraan itselle tärkeään asiaan, luontoon.

– Suosin myös vastavärejä. Pienet määrät vastaväriä voivat tehdä ison vaikutelman. Esimerkiksi vihreän pariksi sopii hyvin fuksianpunainen, jota käytän pieninä annoksina tekstiileissä.

Vihreä on Annen lempiväri.

Liika on kuitenkin liikaa. Jos kodin sisustaa niin, että puolet kodista on tiettyä väriä ja puolet sen vastaväriä, kontrasti voi olla turhan räikeä.

–Tyyliä näkee täällä tv:n sisustusohjelmissa. Tavallinen englantilainen koti on sen sijaan väriskaalaltaan täynnä beigen eri sävyjä. Kukkatapetteja ja kukkasohviakin löytyy. Se tyyli on minun makuuni aika tunkkainen ja tyylitön.

Luonto osaksi sisätiloja

Jos värit ovat mielialalle tärkeitä, niitä ovat myös luonnosta inspiraationsa saaneet sisustuselementit, kuten puu, rottinki ja viherkasvit.

Niitä suomalais-englantilaisessa kodissa käytetään säästelemättä.

Viherkasvit ovat tärkeä osa sisustusta.

Tiainen-Harris uskoo, että luonto tekee hyvää mielenterveydelle, myös sisätiloissa. Siksi on hyvä miettiä, haluaako kotiinsa keinomateriaalien sijaan täyspuuta tai silkkikukkien sijaan eläviä viherkasveja.

Kasvitapetteja löytyy kotoa tehosteseininä.

Luontoa voi tuoda kotiinsa myös tapeteilla, sisustaja ehdottaa.

Tiainen-Harrisin kodissa kasvitapetit koristavat jopa keittiön välitilaa, eivätkä vehreät kokeilut ole kiellettyjä muuallakaan. Englantilaisesta kodista tämän kodin erottaa kuitenkin tapettien määrä. Tapetille riittää yksi tehosteseinä, eikä sitä tarvitse laittaa paikalliseen tapaan kaikkialle.

– Luontoteemaa voi kokeilla myös pienissä paloissa. Tyynyissä olevat kasvit, lehdet ja kukat ovat kivoja. Englantilaiset rakastavat tietenkin myös ruusukuoseja. Niitä näkee täällä joka paikassa.

Luonto on kotona tärkeä teema.

Burgundinpunainen kaappi on yksi väriläiskistä.

Tulevaisuudessa sisustusalan vaikuttaja haaveilee asuttavansa kahta kotia.

Kun lapset kasvavat, tavoitteena on viettää puolet vuodesta Suomessa, puolet ulkomailla.

Kenties silloin Tiainen-Harris sisustaa Suomen kotinsa vaalein sävyin, pohjoisen talvea mukaillen.

– Suomessa on alkuvoimaa, jota pystyn ammentamaan vain siellä käydessäni, Tiainen-Harris muistuttaa.

Annen tyyliä voi seurata hänen blogissaan Nordic Living in Colour ja samannimisellä Instagram-tilillä.

Onko sinulla tavallisesta poikkeava koti? Lähetä kuvat ja tarina: maarit.rasi@iltasanomat.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?