Perheenäiti Mari, 49, on vaihtanut kotia ulkomaalaisten kanssa 15 kertaa: yksi ja sama kysymys Suomesta toistuu melkein aina

Ulkomaalaiset vieraat ovat ihmetelleet Suomessa muun muassa talvisia koivuja ja sitä, missä omakotitalon roskalaatikko sijaitsee.

Mari, 49, on Lempäälässä asuva kodinvaihtaja. Harrastus on avartanut maailmankuvaa ja tuonut mukanaan uusia ystäviä.

Sijainti riittävän lähellä Helsinki-Vantaan lentoasemaa ja tilaa lapsiperheelle. Tällaiset kodit ovat kovaa valuttaa, jos haluaa vaihtaa suomalaiskotia ulkomaalaisten kanssa.

Toisaalta pienempikään asunto tai kaukaisempi sijainti ei ole este harrastukselle. Suomeen riittää nyt tulijoita.

Kodinvaihtoa harrastava Mari Lassila, 49, kertoo, että erityisesti ranskalaiset ovat tällä hetkellä Suomesta erittäin innoissaan. Syynä lienee se, että maailman suurimmalla kodinvaihtoon erikoistuneella sivustolla on erityisen paljon ranskalaisia. Toinen syy on Suomen Lappi.

– Lappi on erittäin trendikäs. Vain kuumemmista maista tulevat matkailijat pitävät Suomea liian kylmänä. Heitä voi olla vaikea saada tänne. Toista voi toki olla tulevaisuudessa, jos ilmastonmuutos etenee. Moni kaipaa jo nyt viileään.

Vieraat ovat iloisia pienistä asioista

Pohjoisen lumoon liittyvät myös matkailijoiden yleisimmin esitetyt kysymykset. Lassilan mukaan liki kaikki haluavat tietää, mitkä ovat mahdollisuudet nähdä lomalla revontulia.

Lempäälässä omakotitaloaan vaihtava Lassila joutuu olemaan vastauksissaan rehellinen, eikä lupaa taivaan ilotulitusta tai edes lunta talvimatkailijoille.

– Harrastus perustuu luottamukseen. Onneksi vieraat ovat yleensä iloisia pienistä asioista.

Esimerkkinä Lassila alkaa kertoa Senegalin-vieraistaan, jotka tulivat Suomeen keskellä talvea. Oli helmikuu, mutta lumen suhteen kävi huono tuuri. Sitä ei ollut maassa laisinkaan.

– Vieraat olivat kuitenkin tosi tyytyväisiä. He nauttivat ihan tavallisista asioista, kuten saunasta. Pihakoivujammekin he kehuivat, vaikka minä mietin, mitä kaunista niissä tuohon aikaan vuodesta oli. Palaute oli kuitenkin ehdottoman aito.

Pihakoivujammekin he kehuivat, vaikka minä mietin, mitä kaunista niissä tuohon aikaan vuodesta oli.

Tyttären toiveesta Senegaliin, joulu Grande-Terrellä

Mari Lassila on harrastanut kodinvaihtoa muutaman vuoden ajan, ja vaihtoja on takana jo 15 kappaletta. Yhtä monta kertaa ulkomaalaiset kodinvaihtajat ovat käyneet heillä.

Intohimoisesti matkustukseen ja toisiin kulttuureihin suhtautuva nainen ei enää nauti perinteisistä hotellilomista. Kodinvaihto on tapa nähdä maailmaa astetta autenttisemmin.

Viime jouluna perhe matkusti Grande-Terrelle, joka on yksi Guadeloupen seitsemästä asutusta saaresta.

Kodinvaihto on vienyt kuusihenkisen perheen mitä eksoottisimpiin, kaukaisiin kohteisiin, mutta myös lähelle, uudella kulmalla. Tutusta Berliinistäkin saa kotia vaihtamalla enemmän irti.

– Kodinvaihtoa voi tehdä myös oman maan sisällä. Olemme vaihtaneet kotia muun muassa kulosaarelaisen perheen kanssa koronakesällä 2020.

Matkakohteet Lassila valitsee miten milloinkin. Joskus syynä ovat edulliset lennot, toisinaan perheenjäsenen vieno toive.

Olemme vaihtaneet kotia muun muassa kulosaarelaisen perheen kanssa.

– Viimeksi päädyimme Senegaliin, kun perheen vanhin tytär kertoi, ettei enää suostu lähtemään perinteisille perhelomille ja lähtee mukaan vain, jos löytyy tarpeeksi eksoottinen kohde. Senegal oli lopulta kaikkien mieleen.

Viime jouluna perhe päätyi puolestaan Grande-Terrelle, joka on yksi Guadeloupen seitsemästä asutusta saaresta.

Eksoottisia kohteita on kertynyt matkalistalle useampia, ja osa matkoista on tarjonnut luksusta, johon ei ole Suomessa tottunut.

– Kerran meillä oli tarjolla oma kokki ja autonkuljettaja. Siitä tuli tosin hassu olo, kun emme olleet tottuneet sellaiseen. Teki mieli sanoa, että voitte jo lähteä kotiinne, ei meidän takiamme tarvitse vaivautua, Lassila muistelee.

Kerran meillä oli tarjolla oma kokki ja autonkuljettaja. Siitä tuli tosin hassu olo, kun emme olleet tottuneet sellaiseen.

Raha ei liiku

Kun kodinvaihtaja saapuu Lassilan perheen Lempäälän kotiin, on vastassa yleensä jokin Suomesta kertova tuliainen, kuten paikallisia herkkuja ja omia juomia, kuten kotimaista olutta ja lonkeroa.

– Jos aikaa jää, saatan leipoa vieraille vaikkapa mustikkapiirakan.

Kirjoittamaton sääntö on, että majoittaja toimii vieraalle eräänlaisena matkaoppaana.

Viimeksi Lassila jätti vierailleen videon, jossa hän kertoi seikkaperäisesti, kuinka suomalaiskodin astianpesukonetta käytetään ja mistä polttopuut löytyvät. Myös roskakatoksen ohjeet tulee kertoa vieraille tarkkaan. Tavallista omakotitalon jätelootaa ei nimittäin monikaan ulkomaalainen vieras jostain syystä tunnista.

Perhe on vieraillut Kroatian Zagrebissa kodinvaihdon kautta.

Toisinaan Lassilan perhe on kotona samaan aikaan, kun majoittujat tulevat. Heillä on pihallaan vierasrakennus, jossa voi nauttia olostaan. Kodinvaihtoa voi siis harrastaa sekä saman- että eriaikaisesti tai pisteillä, joita saa majoittaessaan perheen ilman, että menee vastavierailulle.

Käytännössä kodinvaihto tapahtuu luotettavan kansainvälisen sivuston kautta, jonne maksetaan kerran vuodessa pieni käyttömaksu. Itse kodinvaihto on vastikkeetonta, eli rahaa ei liikutella.

– Säästöä siis syntyy, vaikka se ei ole tärkeintä. Laskin, että asuminen Guadeloupessa olisi maksanut tältä porukalta varmaankin kaksi tuhatta euroa.

Säästöä siis syntyy, vaikka se ei ole tärkeintä.

Kodinvaihtajien tärkeimpiin ominaisuuksiin kuuluvat joustavuus, vieraanvaraisuus ja sosiaalisuus.

Toinen tärkeä seikka on siisteys.

– Kun kodinvaihto päättyy, koti jätetään, jos mahdollista, aiempaakin siistimpään kuntoon.

Myös kyvystä luottaa ihmisiin on kodinvaihdossa etua.

Tämä tarkoittaa, ettei Lempäälänkään kodissa pidetä lipastoja tai kaappeja lukittuina, vaan luotetaan siihen, ettei arvoesineitäkään viedä.

Lassila ei tosin usko, että tavallisissa suomalaiskodeissa olisi mitään niin arvokasta, että rikki meneminen olisi katastrofi.

– Meilläkin on muumimukeja, joista jotkut saattavat maksaa satasia, mutta kuka ulkomaalainen niitä lähtisi roudaamaan lentokoneeseen? Annan myös mielelläni käyttöön puuttuvia talvivaatteita tai urheiluvälineitä.

Meilläkin on muumimukeja, joista jotkut saattavat maksaa satasia, mutta kuka ulkomaalainen niitä lähtisi roudaamaan lentokoneeseen?

Vain kerran Lassila muistaa, että kodinvaihto ei mennyt käsikirjoituksen mukaan.

– Kyseessä ei ollut vakiasunto, vaan Airbnb-kämppä. Ilmastointi ei toiminut, ja toinen osapuoli väitti loppuun asti muuta. Tästäkään emme toki jättäneet huonoa palautetta. Kodinvaihto perustuu tietynlaiseen kunnioitukseen.

"Ilosanomaa on kiva levittää”

Mari Lassila suosittelee kodinvaihtoa kaikille niille, jotka nauttivat uusista kulttuureista, ihmisten kohtaamisesta ja hyvän jakamisesta.

Harrastus on tuonut mukanaan uusia ystäviä, joiden kanssa saatetaan käydä vuosien jälkeenkin WhatsApp-puheluita lempääläläiseltä järvenjäältä toiselle puolelle Eurooppaa.

Kaikki tämä ei tietenkään tule itsestään.

Kodinvaihto on mahdollistanut kuusihenkiselle perheelle tavallista eksoottisemmat matkakohteet.

Pientä vaivannäköä täytyy olla valmis kestämään.

Lassila suosittelee olemaan kodinvaihdossa riittävän ajoissa. Tavallista nimittäin on, että kolmestakymmenestä asunnonvaihtopyynnöstä keskimäärin yksi vastaa kyllä.

– Etenkin perheet ja opettajat ovat tarkkoja loma-ajoista. Helpointa on saada vieras Suomeen kesällä, erityisesti elokuussa.

Helpointa on saada vieras Suomeen kesällä, erityisesti elokuussa.

Kun vieras lopulta pääsee Suomeen, palkitsevinta on huomata, miten paljon viikonkin mittainen kohtaaminen voi ihmisille antaa.

– Loppujen lopuksi tässä on kysymys ystävyydestä ja jakamisesta. Tätä ilosanomaa on kiva levittää.

Kodinvaihdosta voi lukea lisää Marin Instagram-tililtä.

Näistä retkistä ulkomaalaiset vieraat ovat nauttineet erityisesti

”Olen järjestänyt vieraille huskyajelun Jämsässä, joulupukin vierailemaan kotiin ja vinkannut Viikinsaaren risteilystä Tampereella. Nämä kohokohdat ovat jääneet vieraille erityisen lämpimästi mieleen.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?