Onko kotonasi pinttynyt tiskiallas? Kokeile siihen ainetta, jota Ellinor kutsuu ”taikapulveriksi”

Kuvittelitko, ettei vanhaa ja kulunutta tiskiallasta voi saada enää kiiltämään? Uutuuskirja kertoo vinkistä, jolla onnistut.

Ekosiivooja Ellinor Sirén kutsuu soodaa varsinaiseksi taikapulveriksi, joka tekee ihmeitä etenkin ruostumattomalle teräsaltaalle.

26.1. 12:40

Ruotsalaisen Ellinor Sirénin kirja on saanut vastikään suomenkielisen painoksen. Ekosiivoojan käsikirjassa (Mäkelä 2022) annetaan vinkkejä tuttuakin tutuimpien siivouspulmien ratkomiseen.

Yksi niistä on vanhan ja kuluneen tiskialtaan puhdistaminen. Ekosiivousasiantuntijan mukaan työ sujuu ”paljon paremmin soodalla kuin millään tarjolla olevista vahvoista kemikaaleista”.

Työhön tarvitaan siis vain keittiösieni ja ruokasoodaa.

Tee näin:

1. Kostuta allas lämpimällä vedellä.

2. Ripottele altaaseen ruokasoodaa. Anna vaikuttaa muutama minuutti.

3. Hankaa allas keittiösienellä.

4. Huuhdo ja jatka vielä hetki hankaamista.

5. Valmis!

Sirén kutsuu soodaa varsinaiseksi taikapulveriksi, joka tekee ihmeitä etenkin ruostumattomalle teräsaltaalle. Siistimisen lisäksi sooda neutralisoi pahan hajun, joten se on kuin luontoa säästävä kemiallinen pesu. Teräsaltaiden lisäksi soodaa kannattaa käyttää erityisesti likaisten kengänpohjien ja kaakelisaumojen putsaukseen, uutuuskirjassa vinkataan.

Olemme aiemmin kertoneet, että ruokasoodan teho perustuu sen emäksisyyteen. Siksi se tehoaa hyvin nimenomaan rasvalikaan. Sillä voi putsata esimerkiksi pinttyneitä kahvikuppeja ja termospulloja tai kiillottaa kattiloita ja maljakoita.

Seinä- ja lattialaattojen saumojen puhdistuksessa soodaa voi käyttää veteen sekoitettuna tahnana. Hankaa seos saumoihin sienellä ja huuhtele vedellä. Varmista ennen pesua pienellä, huomaamattomalla alueella, että sauma-aine kestää soodakäsittelyn.

Kerroimme aiemmin myös kirjan vinkeistä lieden pesemiseen.

Lue lisää: Näin pinttynyt liesi saadaan kiiltäväksi alta aikayksikön, uutuuskirja vinkkaa – tehokas ”puhdistuscocktail” on helppo valmistaa

Lue lisää: Etikka, sooda ja suola ovat siivouksen ihmeaineet: 5 vinkkiä, jotka jo isoäiti totesi toimiviksi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?