Näin pinttynyt liesi saadaan kiiltäväksi alta aikayksikön, uutuuskirja vinkkaa – tehokas ”puhdistuscocktail” on helppo valmistaa

Uutuuskirja luottaa sokerinpalan voimaan. Viimeistelyyn tarvitset etikkaa ja käsitiskiainetta.

Sokeri sopii uutuuskirjan mukaan puhdistusvälineeksi niin moderneille paistopinnoille kuin valkoisille, emaloiduille liesille, joissa on valurautaiset levyt.

25.1. 12:35

Ruotsalaisen Ellinor Sirénin kirja on saanut vastikään suomenkielisen painoksen. Ekosiivoojan käsikirjassa (Mäkelä 2022) annetaan vinkkejä tuttuakin tutuimpien siivouspulmien ratkomiseen.

Yksi niistä on likainen liesi, johon Sirén kehottaa käyttää apuna sokeripalaa.

Kirjan mukaan sokeri on siitä loistava apuväline, että se ei jätä hankausjälkiä. Lisäksi se sopii niin moderneille paistopinnoille kuin valkoisille, emaloiduille liesille, joissa on valurautaiset levyt.

Olennaista on valita sokeripala, joka on hitaasti liukenevaa sorttia. Viimeistelyyn tarvitaan ikkunaputsi-nimistä ”puhdistuscocktailia”, jonka raaka-aineet vesi, käsitiskiaine ja etikka, löytyvät useimpien ruokakaapeista. Ikkunaputsiin tulee kaksi desilitraa etikkaa, viisi tippaa käsitiskiainetta ja kolme desilitraa vettä.

Näin siivoat lieden sokerinpalalla:

1. Kostuta sokerinpalaa varovasti vedellä. Liika vesi sulattaa sokerin liian nopeasti.

2. Hankaa tahraa sokerinpalalla, kunnes pala hajoaa käsiin. Ota uusi pala ja jatka hankaamista. Jatka, kunnes tarha on hävinnyt.

3. Pyyhi sokerinjäämät pois kostealla liinalla.

4. Puhdista liesi lopuksi mikrokuituliinalla ja ikkunaputsilla.

Tähän sokerinpalan teho perustuu

Työtehoseuran tutkija Tarja Marjomaa kertoi aiemmassa jutussamme, että sokeripala toimii, koska sillä pintaa saa hangattua mekaanisesti ilman, että pinta naarmuuntuu.

– Toisin kuin vahvat hankausaineet tai teräsvilla, sokerinpala ei naarmuta pintaa. Sitä voi huoletta käyttää, sillä vaikka sokeripala on kova, se lopulta murenee ja on helppo puhdistaa pinnalta. Ekologinen sokerinpala ei myöskään vaadi valtavia huuhteluoperaatioita.

Marjomaan mukaan sokeripalalla on perinteisesti putsattu valurautaisten liesien metallirengasta, joilla on tapana likaantua ikävän näköisiksi. Aineosa sopii kuitenkin yhtä hyvin myös emalipinnan putsaukseen sen hellävaraisuuden tähden.

– Jos pinnan kestävyys mietityttää, kannattaa epävarmoissa tilanteissa kokeilla pinnan hankaamista sokerinpalalla vain varovaisesti, kommentoi Marjomaa.

Jos pinnan kestävyys mietityttää, kannattaa epävarmoissa tilanteissa kokeilla pinnan hankaamista sokerinpalalla vain varovaisesti.

Marjomaa muistuttaa vielä sokeripalakikkaa käyttäviä yhdestä asiasta.

– Kannattaa valita sokerinpalaksi perinteinen, kova sokerinpala. Nykyään on myös pikaliukenevia sokerinpaloja, ne ovat paljon hauraampia.

Valitse siivousvälineeksi sokerinpala, joka liukenee hitaasti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?