Näin siivoat peilin: käytä apuna etikkaa - Asuminen - Ilta-Sanomat

Peilin voi saada liki lopullisesti suttuiseksi yhdellä virheellä – näin pyyhit sen oikein

Jotkut turvautuvat lasinpuhdistusaineeseen, mutta sen käyttöön liittyy riski.

Etikasta on apua myös peilin siivouksessa.

15.1. 16:00

Nopea suihkaus pinnalle ja menoksi.

Moni siivoaa peilin samalla yleispuhdistusaineella, jolla käydään läpi kodin muutkin pinnat.

Yleispuhdistusaine ei kuitenkaan ole paras aine peilin putsaukseen, sillä se voi tehdä peilipinnan sameaksi.

– Peilien ja lasipintojen putsaamiseen riittääkin useimmiten pelkkä vesi, jos käytössä on mikrokuituliina, Siivouspalvelu Kodan toimitusjohtaja Anna Kotamäen kertoi Ilta-Sanomille aiemmin.

Lue lisää: Ammattilainen nimeää tutut pinnat, joita ei kannatakaan siivota yleispesuaineella: ”Monta tilannetta, joissa paikkoja on pilattu”

Veden lisäksi peilin putsauksessa voi käyttää apuna etikkaa ja vettä tai käsitiskiainetta ja vettä, kertoo House Beautiful.

Sisustusjulkaisu on paneutunut peilin putsaamiseen kokonaisen artikkelin verran.

Näin siivoat peilin:

1. Poista pöly mikrokuituliinalla

Kylpyhuoneessa sijaitseva peili joutuu hammastahna- ja pesuaineroiskeiden kohteeksi. Ajan mittaan siihen kerääntyy myös pölyä.

Peilin siivous aloitetaankin pyyhkimällä peilin pinta pölystä.

Tämän lian poistoon toimii parhaiten mikrokuituliina, House Beautifulin haastattelema siivousasiantuntija Regina Ocampo vinkkaa.

Riippuu peilin sijainnista, kuinka usein se siivotaan. Kylpyhuoneen peili voi kaivata päivittäistä siivousta. Sisustuspeilin putsaukseen riittää kerta kuukaudessa.

2. Poista tahrat etikalla

Tahrat ja viirut putsataan peilistä lämpimän veden ja etikan avulla. Etikan happo tepsii myös kalkkilikaan, joka on kylpyhuoneessa yleistä.

Toimiva pesuaine syntyy seoksesta, jossa on puolet lämmintä vettä, puolet etikkaa. Seoksen voi laittaa sumutepulloon, josta sitä on helppo käyttää. Etikan tilalla voi käyttää myös käsitiskiainetta, jota laitetaan muutama tippa.

Asiantuntijat suosittelevat lämpimän veden käyttöä, sillä se tepsii tahroihin kylmää vettä paremmin.

– Ota käyttöön toinen mikrokuituliina, suihkuta pinnalle siivousainetta ja käy peili läpi pyörivin liikkein, Ocampo opastaa.

Jos peilin pinta on todella likainen, voi alkoholista olla apua. Siivous.info-sivuston mukaan alkoholilla viitataan siivouskäytössä pääsääntöisesti kirkkaisiin viinoihin ja vodkaan, joiden alkoholipitoisuus on noin 35–40 prosentin luokkaa. Alkoholia ei kuitenkaan pidä käyttää mihin tahansa, sillä se voi pilata pinnat.

House Beautifulin mukaan puhdistusaineena voi käyttää myös lasinpuhdistusainetta. Ilta-Sanomien aiemmin haastattelema asiantuntija suhtautuu siihen kuitenkin varauksella.

Suihkaus lasinpesunestettä voi muodostaa peilin pinnalle suojakalvon, jonka alle muut liat jäävät.

Koti Puhtaaksi oy:n perustaja Saana Tynin mukaan tuotetta voi testata hätätapauksissa, mutta ei jatkuvasti. Jos pinnoille on kertynyt monenlaista likaa, esimerkiksi pesuainejäämiä, ihosta lähtevää rasvalikaa ja kovaa likaa eli kalkkijäämiä, kyseessä on aikamoinen coctail.

Kun kerrostuneelle pinnalle laittaa alkoholipitoista lasinpuhdistusainetta, lopputulos voi näyttää näennäisesti hyvältä.

– Tosiasiassa pohjalla olevat liat eivät lähde näin mihinkään, vaan suihkaus muodostaa pinnalle suojakalvon, jonka alle muut liat jäävät.

Lue lisää: Siivousalan ammattilainen kertoo: Virhe, jota moni ei hoksaa kylpyhuoneen pintoja pestessä

3. Kuivaa ja viimeistele

Peilin pinta viimeistellään nihkeällä puhdistussienellä, jonka kanssa peili käydään toistamiseen läpi pyörivin liikkein. Tämän jälkeen peili kuivataan mikrokuituliinalla.

Jos peilin pintaan jää vettä, pinnan voi käydä läpi ikkunalastalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?