Anni ja Harri Hiekkanen remontoivat Mäntyharjulla vanhaa mökkiä ja pihaa: näin paljon se maksaa - Asuminen - Ilta-Sanomat

Helsinkiläiset Anni ja Harri ostivat totaalista remonttia vaativan mökin Mäntyharjulta – näin paljon maksaa, kun remontin tekee itse

Mökkiremontti on venynyt suunniteltua pidemmäksi, mutta vanhan kesäpaikan osto on silti osoittautunut unelmien täyttymykseksi.

Anni ja Harri Hiekkanen remontoivat Mäntyharjulla vanhaa mökkiä ja pihaa.

13.1. 18:15

Ostaisiko vanhan mökkitontin ja kunnostaisi siitä mieleisen omin käsin? Tätä kysymystä on moni saattanut pohtia. Anni ja Harri Hiekkanen ryhtyivät tuumasta toimeen.

Koronapandemian alussa helsinkiläinen aviopari osti hirsimökin, joka vaati totaalista remonttia. He maksoivat Mäntyharjulla, järven rannalla sijaitsevasta mökistä 100 000 euroa.

Viestintäalallatyöskentelevä Anni ja rakennusinsinöörinä töitä tekevä Harri uskalsivat ottaa haasteen vastaan, sillä Harrilla on ammattinsa vuoksi kokemusta erilaisista remonttikohteista.

Anni taas rakastaa remontointia – ainakin silloin, kun suunnitelmat on tehty hyvin.

– En uskaltaisi lähteä itse vastaavaan projektiin ilman, että lähipiirissä olisi ammattilainen. Huolellinen suunnittelu on tällaisissa remonteissa olennaista, Anni painottaa.

Harri Hiekkasella on ammattinsa vuoksi kokemusta erilaisista remonttikohteista.

Töitä vanhan kesäpaikan remontoimisessa onkin riittänyt.

Pelkästään ensimmäisenä kesänä työtunteja kului tuhat. Silloin Hiekkaset uusivat tontilla sijainneen saunamökin ja huussin.

Kerroimme 5 700 euron saunaremontista loppuvuodesta 2020.

Lue lisää: Anni ja Harri ostivat ja remontoivat vanhan mökin – näin paljon se maksaa ja tältä näyttää 5 700 euron sauna

Viime kesänä oli remontin kakkosvaiheen vuoro.

Maaliskuussa alkaneen projektin aikana tontille on noussut uusi aitta, terassi paljuineen, kesäkeittiön runko sekä uusia pensasaitoja näkösuojaksi. Kesäkeittiö ja aitta edellyttivät myös maatöitä.

– Lisäksi viimeistelimme viime kesänä valmistuneen saunamökin ulkoa. Tämä tarkoitti homepesua, maalausta, katon paikkailua sekä ikkunoiden vuori- ja räystäslautojen uusimista. Vedimme myös sähköt terassille, kesäkeittiöön ja aittaan.

Aitan rakentaminen alkoi jo keväällä.

Remontin edetessä Hiekkasista on tullut realistisempia kuin urakan alkuvaiheessa. He ovat haudanneet suunnitelman siitä, että valmista tulisi kolmessa kesässä.

Suunnitelma oli yltiöoptimistinen.

– Suunnitelma oli yltiöoptimistinen. Aika ei tule riittämään mitenkään. Tämä johtuu siitä, että olemme tehneet kaiken itse, Anni sanoo.

”Säästimme satoja euroja, kun...”

Aikataulun muuttumisesta huolimatta oman mökin remontoiminen on yhä Hiekkasten iso, toteutunut unelma.

Minä vain tulen paikalle ja teen.

– Fiilikset ovat tosi positiiviset. Toki asennetta helpottaa se, että rinnallani on Harrin kaltainen ammattilainen, joka vastaa suunnittelusta. Minä vain tulen paikalle ja teen, Anni sanoo.

Projektin edetessä pariskunta on myös oppinut paljon. Kesän tärkein oppi oli suosia käytettyä ja olla liikkeellä ajoissa.

– Säästimme esimerkiksi satoja euroja, kun löysimme vähän käytetyt ikkunat nettikirpputorilta. Ne eivät olleet suunnittelemamme kokoiset, mutta saimme laadukkaat ikkunat.

Terassilta aukevat upeat näkymät järvelle.

Hiekkaset ovat säästäneet myös toisessa asiassa. He ovat tehneet itse ”pitkästä tavarasta” eli tilanneet rakennusmateriaalit työmaalle ja käsitelleet ja asentaneet puutavaran itse.

Olimme liikkeellä ennen puutavaran hinnannousua.

Säästöä on tullut myös olemalla ajoissa, Anni painottaa.

– Tilasimme lähes kaiken rakennustavaran aikaisin keväällä valmiiksi tontille. Säästimme aikaa, kun rautakauppareissuja ei tarvinnut tehdä jatkuvasti. Rahaa säästyi, sillä olimme liikkeellä ennen puutavaran hinnannousua.

Lue lisää: Rajun hinnannousun seuraus: Omakotiasujat lykkäävät remontteja ja vaihtavat materiaalit halvempiin

Ei pari tietysti ole kokonaan rautakauppareissuilta välttynyt. Remontoidessa on selvää, että aina jotakin puuttuu. Ajomatkat kaupunkiin ja takaisin on Hiekkasten mielestä hyvä sijoittaa aikataulusuunnitelmaan ajoissa.

Aitan rakentaminen oli yksi viime kesän päätöistä. Viimeistely jatkuu tänä vuonna.

Näin remontti jatkuu

Hiekkasten mökkiremonttiin on kulunut tähän mennessä 16 700 euroa. Viime kesän osuus remontista on 11 000 euroa, mutta summa ei sisällä kesäkeittiön tulevia lasiovia, paljua eikä huonekaluja tai sisustusta.

Mökkiremontti, budjetti vuonna 2021

■ Aitan ja kesäkeittiön materiaalit ja tarvikkeet 5 750 euroa

■ Kaivuutyöt ja maa-ainekset 3 250 euroa

■ Sähkötyöt 550 euroa

■ Terassin runkopuutavara (laudat hankittu kesällä 2020) 800 euroa

■ Saunamökin maalaus ulkoa (katto + seinät) 400 euroa

■ Vuori- ja räystäslautojen uusiminen 250 euroa

Yhteensä 11 000 euroa

Jatkossa Hiekkaset budjetoivat työntäyteisiin kesiinsä myös vapaa-aikaa.

– Aiomme panostaa enemmän ihan vaan lomailuun, niin kivaa kuin olisikin saada kaikki heti valmiiksi, Anni suunnittelee.

Aitta on valmis juhannusvieraita varten.

Alkuperäinen ajatus oli, että mökin ja pihan remontointiin kuluisi aikaa kolmen kesän verran. Tällä hetkellä näyttää selvältä, että remontti on ainakin neljän kesän projekti.

Tämä on perheen ja ystävien tukikohta.

Sekä Anni että Harri ovat sitä mieltä, että vanhan kesäpaikan osto koronapandemian alussa oli nappivalinta.

– Tämä on perheen ja ystävien oma tukikohta. Viime kesä oli mahtava, sillä oli superlämmintä. On ihanaa, että oli paikka, jossa voi rakentaa ja viettää samalla omaa aikaa, pariskunta sanoo.

Annin ja Harrin vinkit remontoijille

1. Suunnittelu

”Mahdollisimman hyvä etukäteissuunnittelu säästää tekemisvaiheessa aikaa, hermoja ja rahaa. Panosta siis suunnitteluun!”

2. Budjetointi

”Tee suunnitelman pohjalta tarkka budjetti, niin säästyt ainakin suuremmilta yllätyksiltä.”

3. Aikataulutus

”Ota tässä vaiheessa huomioon myös mahdollinen purkutyö/purkujätteen poisvienti sekä tavaroiden hankinta ja haku.”

4. Tarjouspyynnöt ja kilpailutus

”Pyydä tarjouspyyntöjä tavarantoimittajilta ja vertaile mikä olisi itsellesi paras vaihtoehto.”

5. Ole valmiina muuttamaan suunnitelmaa

”Matkaan mahtuu aina yllätyksiä, joten jätä itsellesi joustovaraa; oli se sitten tavaran hinnannousu, vaativampi maasto, sää tai mikä tahansa.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?