Tältä näyttävät vuoden 2022 sisustustrendit: mukana 80- ja 90-luvuilta tuttu juttu, jota ”karsastettiin pitkään”

Vuosi 2022 tuo mukanaan muun muassa kukkakuviot, vekit ja vaalean mintunvihreän.

Pyöreät muodot, pastelliset sävyt, tuftaus ja kierrekynttilät ovat vuoden 2022 sisustustrendejä.

7.1. 18:15

Kun koronapandemia alkoi, moni hidasti pakotetusti tahtiaan. Sama rauhallisuus näkyy nyt myös sisustuskartalla. Sisustustrendit muuttuvat verkkaisemmin kuin aiemmin, mutta muutosta on silti ilmassa.

Kysyimme sisustussuunnittelija, yrittäjä ja trendiasiantuntija Malla Tapiolta, miltä sisustusvuosi 2022 näyttää.

1. Floral-trendi tulee, vaalea mintun- ja oliivinvihreä sekä syreeninliila trendivärejä

Luontoon kytköksissä olevat sisustustrendit ovat olleet nousussa jo pidemmän aikaa. Niiden rinnalle nousee muotimaailmasta tuttu floral- eli kukkatrendi. Se tarkoittaa eräänlaista kukkaterapiaa.

– Kukat eivät tule sisustukseen vyörymällä niin, että seinät olisivat täynnä kukkatapetteja. Trendi näkyy pieninä annoksina. Kotiin voi tuoda sesongin sisustusvärejä vaikkapa freesia-kukkien muodossa. Kyseessä on orkidean ja flamingonkukan ohella ajankohtainen trendileikkokukka. Miksei joukkoon voisi yhdistää aniliininpunaisen tai tummanpunaisen neilikankin, Malla Tapio kertoo.

Leikkisyyttä ja syvyyttä sisustukseen syntyy yhdistämällä rohkeasti pastelleja ja murrettuja sävyjä kirkkaan aksenttivärin kanssa. Myös raidat palaavat sisustukseen.

Trendeissä näkyvät nyt karvalangan käyttö, leikkisyys, rottinkipunokset ja vihreä väri.

Nousevia trendivärejä ovat muun muassa vaalea oliivin- ja mintunvihreä sekä syreeninliila. Häivähdys viimeksi mainitusta näkyy muun muassa Pantonen Vuoden värissä 2022, joka on sinistä ja violetinpunaista yhdistävä sävy, Very Peri. Se sopii erityisen hyvin tehosteväriksi, esimerkiksi trendikkäiden kierrekynttilöiden materiaaliksi.

Vaaleaa mintunvihreää voi sen sijaan käyttää isommillakin pinnoilla, sillä se rauhoittaa tilan ja on helppo yhdistää muihin sävyihin.

2. Tuftatut pinnat ja palasohvat tulevat

Kun trendiennusteita tehtiin joitakin vuosia takaperin, moni odotti 1920-luvun paluuta. Leikkisää ja iloista aikakautta ei tullut, sillä se vaihtui koronapandemiaan, joka on korostanut täysin toisenlaisia arvoja.

– Haemme nyt koteihimme tiettyä turvallisuudentunnetta. Itse tekeminen ja mukavuuteen satsaaminen kiinnostavat, Tapio kertoo.

Tuftatut pinnat sekä erilaiset karvalankaiset, ryijymäiset matot ja tyynyt ovat nouseva trendi. Ne toimivat loistavasti myös akustisena elementtinä.

Skannon modulaarinen Camaleonda on klassikko 70-luvulta.

Pyöreät muodot näkyvät huonekaluissa. Oliivinvihreä sopii myös seinämaalin sävyksi.

Kodikasta ja pesämäistä tunnelmaa havitellaan myös huonekalujen avulla.

– Pyöreänmalliset palasohvat ovat selkeä trendi, jota näkee kansainvälisillä huonekalumessuilla. Niissä on tiettyä nostalgiaa, vaikka ylös nouseminen käsinojattomasta ja muhkeasta sohvasta saattaakin olla vaikeaa, Malla sanoo ja nauraa.

Palasohvat tulevat. Tyyli on ihanan nostalginen.

Moduuleista koostuvat kalusteet sopivat etätyöaikaan muutenkin hyvin. Tavaroita on nyt tilanpuutteen sanelemana pakko siirrellä paikasta paikkaan, sillä koti voi olla samaan aikaan asuinpaikka, etätyöpiste ja kuntosali.

Lollipop-lepotuolin on suunnitellut Interfacelle Laura Seppänen. Interfacen modulaarisen Lollipop-sohvasarjaan kuuluu nojatuoli, daybed, vuodesohva ja rahi.

3. Tyylejä saa sekoitella, romanttinen tyyli nostaa päätään

Yhden aikakauden tai tyylin sijaan sisustuksessa yhdistellään nyt rohkeasti eri tyylejä.

Samalla nostaa päätään 80-luvun lopun ja 90-luvun alun romanttinen tyyli ristipistotöineen ja kirjailuineen.

– Sikäli kyseessä on merkittävä muutos, että tyyliä karsastettiin pitkään visusti.

Tulevaisuudessa kodeissa nähdään myös nykyistä rohkeammin luksusta. Ruotsissa arvostettu antiikki saapunee Suomeen jossakin vaiheessa.

4. Vastuullisuus ja kierrätystalous jatkavat kasvuaan

Ei vain estetiikkaa, vaan myös käyttömukavuutta ja pitkäikäisyyttä. Pitkään pinnalla ollut vastuullisuustrendi jatkaa yhä voittokulkuaan.

– Sen sijaan, että ostettaisiin huonosti kestävää lastulevyä, hankitaan vanhaa, jota kunnostetaan. Kertakäyttöhuonekaluja ei enää juuri hankita, Tapio sanoo.

Sen sijaan, että ostettaisiin huonosti kestävää lastulevyä, hankitaan vanhaa, jota kunnostetaan.

Klassikot kiinnostavat. Teema-mukissa on uusi, juhlavuoden 2022 sävy.

Kiinnostus menneeseen näkyy myös yritysten lanseerauksissa. Moni muotoilufirma on lanseerannut viime aikoina klassikkotuotteita, jotka on otettu uudelleen tuotantoon.

5. Boho-tyyli siistiytyy, vekit tulevat

– Trendejä ei koskaan tarvitse noudattaa orjallisesti, sillä omaa kotia sisustetaan aina omaa silmää miellyttäväksi. Sen huomion olen kuitenkin tehnyt, että runsaudesta, rottingista ja makrameista koostuva boho-tyyli on muuttamassa muotoaan, Malla Tapio kertoo.

Boho-tyyli on muuttamassa muotoaan.

Boho-tyyli on aiempaa geometrisempi ja siistimpi.

Kotia sisustetaan jatkossa yhä bohosti, mutta siistimmällä otteella.

Esimerkkiä voi ottaa vaikkapa uusista rottinkikalusteista, jotka ovat aiempaa geometrisempiä ja huolitellumpia.

Muutosta on ilmassa myös keittiössä. Aaltoilevat ja vekkimäiset pinnat, kuten puupaneelit ja uritetut ovet, ovat suosiossa.

Sävymaailmassa on tapahtumassa muutos vaaleammasta tummempaan. Yhä useampi valitsee keittiöönsä tummemman puulaadun, esimerkiksi pähkinäpuun.

6. Lemmikeille ostetaan huonekaluja

Kun sisustamiseen on vapautunut rahaa matkustelulta, moni on alkanut satsata kotiin ja lemmikkeihin.

Maailmalla lemmikeille ostetaan huonekaluja siinä missä ihmisillekin.

Kodeissa satsataan myös lemmikkien kalusteisiin.

Kissan tai koiran pedin ei tarvitse olla enää ruma yksityiskohta, joka siirretään vieraiden saapuessa syrjään. Nelijalkaisen sohva tai nojatuoli ostetaan lemmikkimyymälän sijaan huonekalumyymälästä.

Huonekalut, joihin panostetaan etätyöaikana

1. Erilaiset Säilytysratkaisut tilanpuutteeseen ja modulaariset huonekalut, joita voi siirrellä helposti

2. Kevyet huonekalut, kuten tarjoiluvaunut, jotka sopivat viherkasvien, kirjojen ja toimistotarvikkeiden säilyttämiseen.

3. Tilanjakajat

”Pyörälliset tilanjakajat ovat suosiossa. Ne tarjoavat näkösuojaa ja toimivat äänenvaimentimena.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?