Ammattilaisen kikoilla keittiön saa kiiltämään – paikat, jotka jäävät helposti kokonaan putsaamatta

Tiesitkö, että tiskirätti, astiaharja ja hana voivat olla pahempia bakteeripesiä kuin vessanpönttö?

Keittiön pintojen sekä välineiden puhdistaminen on tärkeää.

4.12.2021 11:00

Keittiön tasoja ja tiskiallasta kannattaa puhdistaa tiuhaan, mielellään joka päivä. Tätä mieltä on ammattisiistijä ja Koti Puhtaaksi Oy:n toimitusjohtaja Saana Tyni.

Tyni neuvoo puhdistamaan myös hanan sekä kodinkoneet ja roskakaapin huolellisesti aina kun mahdollista.

Ammattisiistijä ja Koti Puhtaaksi Oy:n toimitusjohtaja Saana Tyni.

Anna Kotamäki Siivouspalvelu Kota Oy:stä puolestaan muistuttaa kosketuspintojen pyyhkimisestä.

– Keittiössä ollaan ruuanlaiton kanssa tekemisissä ja kädet käyvät koko ajan kaapeilla, kun otetaan työvälineitä, mausteita ja astioita. Juuri näiden kosketuspintojen puhtaudesta olisi tosi tärkeää huolehtia, jottei niihin jäisi ruuantähteitä ja käsistä siirtyvää rasvaa ja likaa.

Anna Kotamäki Siivouspalvelu Kota Oy:stä.

Pintojen puhdistaminen on tärkeää siksi, ettei bakteereille ja mikrobeille muodostuisi kasvualustaa.

Kotamäki suosittelee keittiön siivoamista jokaisen ruuanlaiton jälkeen. Se on tärkeää siksikin, että jos keittiössä on huokoisia pintamateriaaleja, ne imevät herkästi tahroja sisäänsä.

– Tahroja on vaikea poistaa jälkikäteen. Myös jos juodaan paljon kahvia ja tiskiallas jää puhdistamatta, kahvi alkaa tehdä sinne pinttymiä ja tummentumia.

Myös jos juodaan paljon kahvia ja tiskiallas jää puhdistamatta, kahvi alkaa tehdä sinne pinttymiä ja tummentumia.

Rätit ja siivousliinat tulisi pestä ja huuhdella jokaisen käytön jälkeen ja välillä pyykinpesukoneessa 60 asteessa. Harjat voi pestä tiskikoneessa.

Keittiössä on koloja, pintoja ja paikkoja, joita moni ei siivoa koskaan, tai ne siivotaan kerran vuodessa – jouluksi. Rasvaa pinttyy sinne tänne ja se vetää puoleensa pölyä ja muuta likaa.

– Siksi säännöllinen siivous on parasta ennaltaehkäisyä, Kotamäki toteaa.

– Väittäisin, että useimmissa kodeissa jää siivoamatta kodinkoneiden takaa, alta ja sivuista. Samoin unohtuu roskakaappi, keittiön alasokkeli ja kaappien yläpölyt. Lisäksi jääkaapin ja pakastimen ovien tiivisteet: niiden mutkissa on usein hurja määrä likaa, sanoo Tyni.

Väittäisin, että useimmissa kodeissa jää siivoamatta kodinkoneiden takaa, alta ja sivuista.

– Myös uunin puhdistus tuntuu jäävän useimmilla tekemättä, kunnes koittaa muuton aika, hän jatkaa.

Siivouksen laiminlyönti voi vaikuttaa jopa paloturvallisuuteen. Aivan ensimmäiseksi kannattaa kurkistaa liesituulettimen suodatinta, sillä sinne kertyvä rasva voi edesauttaa tulipalon syttymistä ja nopeuttaa tulen leviämistä hormissa. Metallisen rasvasuodattimen pesu onnistuu käsin tai astianpesukoneessa.

Kodinkoneiden huoltaminen ja puhdistaminen lisää niiden käyttöikää ja turvallisuutta.

– Kodinkoneiden huoltaminen ja puhdistaminen lisää niiden käyttöikää ja turvallisuutta. Kun rasvaa, likaa ja pölyä kertyy paljon, kone voi hajota tai aiheuttaa tulipaloriskin, sanoo Kotamäki ja neuvoo irrottamaan uunin, lieden ja jääkaapin välillä paikoiltaan ja imuroimaan niiden taustat.

Uunin puhdistaminen on helppoa, kun sen tekee heti kun huomaa ruuan kuohuneen yli. Jos puhdistaminen unohtuu, ruuat palavat uuniin niin visusti kiinni, että joulusiivouksessa menee helposti hermot. Myös mikro on syytä siivota säännöllisesti.

Saana Tyni huomauttaa kaiken lian olevan haastavampaa pinttyneenä kuin tuoreena. Säännöllisyys on tärkeää.

– Haastavia ovat toki kaikki sellaiset raot, jotka ovat syntyneet huonon suunnittelun tuloksena. Niihin voi olla todella vaikeaa päästä käsiksi. Vuosien saatossa syntyneet lian ja puhdistusaineen kerrostumat ovat nekin hankalia.

Keittiön tärkeimmät siivottavat:

  1. Tasot: Pyyhi päivittäin työtasot ja liesi.

  2. Tiskirätit tai siivousliinat ja harjat: Kostea tiskirätti kuhisee bakteereja. Useimmat niistä voi pestä pyykinpesukoneessa 60 asteessa. Astiaharjan voi pestä astianpesukoneessa.

  3. Kaikki kosketuspinnat: Ruuantähteistä ja käsistä jäävä lika työvälineissä, kaappien ovissa ja vetimissä tarjoavat kasvualustan bakteereille ja mikrobeille.

  4. Hana ja tiskiallas: Hana kerää bakteereita jopa enemmän kuin vessanpönttö. Tiskialtaaseen kertyy ruuan jäämiä, rasvaa sekä kahvi- ja teeläikkiä. Puhdista myös viemäri.

  5. Roskakaappi ja roska-astiat: Kaappiin ja kaapin oven sisäpuolelle kertyy likaa. Roska- ja biojäteastiat on syytä puhdistaa välillä perusteellisesti.

  6. Liesituulettimen suodatin: säännöllinen puhdistaminen on tärkeää sekä tuulettimen toiminnan että paloturvallisuuden kannalta.

  7. Kodinkoneiden puhdistus: Imuroi pölyt ja tee ohjekirjan mukaiset huollot, näin vähennät tulipaloriskiä ja lisäät laitteiden käyttöikää.

  8. Uuni: Kun ruoka kuohuu yli, anna uunin jäähtyä ja puhdista heti sen jälkeen. Säästyt käryiltä ja isommalta urakalta.

  9. Jääkaappi: Likainen jääkaappi on homeiden ja mikrobien kasvualusta, minkä vuoksi esimerkiksi kasvikset menevät nopeasti pilalle. Puhdista myös tiivisteet ja tarkista, että jääkaapin poistovesiaukot ovat auki.

(Lähteet: Saana Tyni, Anna Kotamäki ja Martat ry)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?