Hometaloon liittyvät harhaluulot: kiinteistölakimies listaa - Asuminen - Ilta-Sanomat

Myyjä vastaa automaattisesti salaisista virheistä ja 3 muuta harhaluuloa, joita vanhan talon ostoon liittyy

Kiinteistölakimiehen mukaan 80 prosenttia ammattilaiselle tulevista yhteydenotoista ja toimeksiannoista liittyy homeen aiheuttamiin sisäongelmiin.

Ongelmat voivat tulla esille syksyn sateiden ja lämmityksen käynnistyksen myötä.

11.11. 13:37

Hometaloja paljastuu ympäri vuoden, mutta ongelmat tulevat esille myös syksyn sateiden ja lämmityksen käynnistyksen myötä.

Pahimmillaan hometalo voi viedä todellisiin taloudellisiin vaikeuksiin.

Lue lisää: Riikka osti talon, joka paljastui järkyttäväksi homepommiksi ja vei työkyvyn – yksinhuoltaja keksi keinon selvitä: ”Se oli pelastava tekijä”

Kiinteistöriitoihin ja -juridiikkaan erikoistuneen Kiinteistölakimies Suomi Oy:n osakas Noora Salokangas kertoo tiedotteessa, että 80 prosenttia ammattilaiselle tulevista yhteydenotoista ja toimeksiannoista liittyy homeen aiheuttamiin sisäongelmiin.

Asunnon ostajilta vaaditaankin tarkkaavaisuutta, sillä riitatilanteissa yllätykset ovat yleisiä.

Lähes jokaisessa riitatilanteessa asunnon omistajalle tulee yllätyksenä, mitä kaikkea olisi pitänyt selvittää jo etukäteen ja mikä kaikki kuuluu ostajan vastuulle.

Kiinteistölakimies Salokangas kumoaa tiedotteessa neljä hometaloihin liittyvää harhaluuloa:

Harhaluulo 1: Myyjä vastaa automaattisesti salaisista virheistä

“On yleinen harhaluulo, että myyjä vastaa automaattisesti salaisista eli piilevistä virheistä, joista kumpikaan osapuoli ei ole voinut tietää kaupantekohetkellä. Näissä tehdään aina tapauskohtainen arviointi”, kertoo Salokangas.

Lue lisää: Kiinteistölakimies antaa 6 vinkkiä asuntokaupoille, joilla minimoit riskit: ”Ole rohkeasti tietämätön”

Harhaluulo 2: Riittää, kun kiinteistöstä reklamoi kaupan jälkeen viiden vuoden sisällä ja asunto-osakeyhtiöstä kahden vuoden sisällä

“Virheilmoitus tulee tehdä oikeassa ajassa ja oikealla tavalla. Ei niin, että haju- ja oireiluhavainnot sekä tutkimukset on tehty ajat sitten, ja vasta vuosien päästä juuri ennen kahden tai viiden vuoden täyttymistä aletaan tehdä vaatimuksia. Silloin saattaa olla jo myöhäistä. Kannattaa huomioida asioiden käsittelyajat.”

On yleinen harhaluulo, että myyjä vastaa automaattisesti salaisista eli piilevistä virheistä, joista kumpikaan osapuoli ei ole voinut tietää kaupantekohetkellä. Näissä tehdään aina tapauskohtainen arviointi.

Harhaluulo 3: Myyntiesitteessä mainitaan, että talo on hyvin pidetty – kaikki on siis kunnossa

Asuntokaupan kuntotarkastuksissa ei tehdä rakenteita avaavia tutkimuksia – ellei nähdä tarvetta lisätutkimuksille. Kuntoluokitus keskittyy pintapuoliseen arvioon, eikä kerro mitä rakenteiden sisällä muhii.

Harhaluulo 4: Homeen haistaa tai siitä oireilee

Poikkeuksellinen haju on vahva signaali homeesta, mutta kaikki eivät haista hometta, eikä kaikki home haise.

Jotkut saavat voimakkaita terveysoireita, toiset eivät ollenkaan.

Toimi näin, jos epäilet hometta

Jos epäilet asunnossa hometta, on syytä ottaa yhteyttä ammattilaiseen.

Tilanteen vakavuus voidaan selvittää rakennusterveysasiantuntijan avulla. Rakenneavauksista ja materiaalinäytteistä on apua. Myös terveystarkastajan lausunto voi olla paikallaan.

Home- ja kosteusvaurio-ongelmat ovat usein juuri talon rakenteissa, jotka lähtökohtaisesti kuuluvat yhtiön vastuulle. Ilman yhtiön lupaa ei siis saa tehdä rakenteisiin avauksia. Kiinteistön omistaja päättää itse kaikesta kiinteistöön liittyvästä, kun taas asunto-osakeyhtiössä yhtiön ja osakkaan vastuut määrittää asunto-osakeyhtiölaki.

Kun ongelman laajuus on kartoitettu, on aika selvittää asiantuntijan avustuksella myyjän vastuu. Pidä mielessä virheilmoituksen aikarajat: kiinteistöissä myyjän vastuu laatuvirheissä on viisi vuotta, asunto-osakeyhtiöissä kaksi vuotta.

Näin tunnistat homeen

Poikkeuksellinen haju: Haiseeko asunnossa maakellarilta tai mummon mökiltä? Nenä yleensä tunnistaa, jos talossa on sinne kuulumaton haju. Haju voi liittyä myös ilmanvaihdon ongelmiin tai puutteelliseen tuuletukseen. Hälytyskellojen kannattaa soida myös poikkeuksellisen hyvästä tuoksusta. Pullan tai muun leivonnaisen tuoksulla tai parin tunnin tuuletuksella voidaan yrittää piilottaa tiedossa olevaa homeen hajua ennen asuntonäyttöä.

Asumisterveysliiton rakennusasiantuntija Hannele Rämö kertoi Ilta-Sanomille aiemmin, että niin sanotun mummonmökin hajun tai vanhan talon haju taustalla voi olla myös tetrakloorianisoli-niminen yhdiste, jonka terveysvaikutuksia ei kunnolla tunneta.

Lue lisää: Mummola, ratapölkky, herkkusieni – tunnista kodin 8 hälyttävää hajua

Terveysoireilu: Väsymys, päänsärky, kurkkukipu, jopa nenäverenvuoto – home voi aiheuttaa rankkojakin oireita. Terveysoireet paljastavat hometalon vasta, kun talossa on asuttu jonkin aikaa. Harva saa jo asuntonäytössä terveysoireilua, tai sitten oireet ovat niin vähäisiä, ettei hometta osata epäillä.

Näkyvä homekasvusto: Oliko asunto ostohetkellä kalustettu? Kirjahyllyn tai massiivisen sohvan takaa paljastuva homekasvusto voi olla tahattomasti tai tietoisesti piilotettu.

“Asuntokaupan kuntotarkastuksessa olisi oleellista huomioida mahdollinen näkyvä homekasvusto sekä tehdä tarvittaessa jatkotutkimuskehotus”, Salokangas kertoo.

Tuhohyönteiset: On normaalia, että asunnon pinnoilla näkyy ötökkä tai pari, kuten märkätiloissa olevat sokeritoukat. Syytä huoleen voi olla, jos hevosmuurahaisia tai tupajumeja näkyy suuria määriä.

Lähde: Kiinteistölakimies Suomi Oy, Noora Salokangas

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?