Näin käsittelet akut ja paristot ennen kierrätykseen viemistä - Asuminen - Ilta-Sanomat

Zombiakut ja litiumparistot aiheuttavat Suomessa yhä enemmän tulipaloja: eivät kuulu sekajätteeseen – sekä tärkeä toimenpide, joka voi unohtua

Jätehuollon toimijat ja viranomaiset pelkäävät ongelman pahenevan.

Käytöstä poistetut akut ja paristot eivät kuulu roskikseen.

19.10. 10:58

Zombieakut eli väärin käsitellyt akut ja paristot ovat aiheuttaneet 20 tulipaloa vuoden 2020 alusta alkaen. Määrä perustuu pelastusviranomaisten tilastoihin, joten siitä puuttuvat läheltä piti -tilanteet, kertoo Tukes tiedotteessa.

Zombiakulla tarkoitetaan käytöstä poistettua litiumioniakkua tai litiumparistoa, joka on esimerkiksi kolhun seurauksena herännyt uudelleen henkiin ja on pullistunut, kuumentunut tai päästää outoa ääntä.

Litiumioniakkujen määrän arvioidaan jopa 14-kertaistuvan vuoteen 2030 mennessä. Jätehuollon toimijat ja viranomaiset pelkäävätkin ongelman pahenevan ilman nopeaa reagointia.

Esimerkiksi Britanniassa zombiakkujen jätehuoltovaiheessa aiheuttamien palojen määrä kasvoi vuoden aikana 25 prosenttia.

Lue lisää: Yksi esine on Helsinki-Vantaan turvatarkastajien murheenkryyni: ”Tällä hetkellä joka matkustajalla”

Näin tulipalo syttyy

Zombiakkujen aiheuttamia tulipaloja on syttynyt sekä kotitalouksissa että jätteenkäsittelyssä. Tyypillistä on, että sekajätteen sekaan tai sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keräykseen heitetty litiumioniakku on kolhiintuessaan vaurioitunut ja aiheuttanut hankalasti sammutettavan tulipalon.

–Litiumioniakkupalon sammuttaminen vaatii suuren määrän vettä. Lisäksi palossa vapautuu myrkyllisiä kaasuja, jotka voivat palaa voimakkaalla liekillä. Akusta voi myös lentää palavia osia, Tukesin ylitarkastaja Karoliina Meurman kertoo tiedotteessa.

Väärän jätteen seassa akut ja paristot voivat aiheuttaa tuhoisia seurauksia jätehuollossa. Käytöstä poistetut paristot ja akut tulee aina viedä niille tarkoitettuihin keräyspisteisiin.

Teippaa virtanavat ja vie kierrätysastiaan

Jokainen voi ehkäistä zombiakuista lähtöisin olevia tulipaloja käsittelemällä paristoja ja akkuja käyttöohjeiden mukaisesti.

Heti käytön jälkeen ne tulisi viedä virtanavat teipattuna niille tarkoitettuihin kierrätysastioihin, eli niitä myyviin kauppoihin tai kunnallisiin vaarallisen jätteen keräyspisteisiin.

– Paristot ja akut toimitetaan niille tarkoitetuilta keräyspisteiltä turvalliseen kierrätysprosessiin. Näin myös raaka-aineista jopa 90 prosenttia voidaan hyödyntää uudelleen, Liisa-Marie Stenbäck Paristokierrätyksestä kertoo.

Lisää tietoa

Alan asiantuntijaorganisaatiot ovat keränneet vaaratilanteiden varalle jokaiselle hyödylliset toimintaohjeet. Ne löytyvät Zombiakku-kampanjan verkkosivuilta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?