Jenna, 33, muutti Espanjaan ja sai kuulla rasittavuuteen asti samaa lausetta muilta suomalaisilta

Usein kuultu kannustuslause ei aina toimi, Espanjaan muuttanut Jenna kertoo.

Jenna on asunut viimeiset kaksi ja puoli vuotta ulkomailla. Maassa maan tavalla -sanonta on tullut rasittavuuteen asti tutuksi.

15.10.2021 18:00

Maassa maan tavalla, kuuluu tutuksi tullut sanonta.

Ulkosuomalaisia lause voi kuitenkin ärsyttää, sillä sitä tunnutaan tarjoavan elämänohjeeksi kaikkeen, alkaen kulttuuri- ja sopeutumiskriiseistä muihin ulkomailla sattuneisiin hankaluuksiin.

Sanonnan ongelmallisuudesta kertoi aiemmin pitkään ulkomailla asunut matkatoimittaja Mira Jalomies .

Lue lisää: Mira on asunut ulkomailla yli 20 vuotta – 5 syytä miksi ”maassa maan tavalla” on huono ohjenuora

Myös Espanjan Fuengirolassa asuva Jenna, 33, on huomannut, ettei ulkosuomalaisella ole aina lupaa valittaa uuden asuinmaansa vaikeuksista, etenkään Suomessa asuville.

Naista on kannustettu muun muassa seuraavanlaisesti: ”Jos et pysty elämään maassa maan tavoilla, mitäs siellä sitten teet, tule pois”.

Jenna kertoo havainnoistaan blogissaan I don’t speak Polish.

Jenna asuu perheensä kanssa tällä hetkellä Espanjassa, Fuengirolassa.

Vieraan kulttuurin omaksuminen ei kuitenkaan tapahdu tuosta vain. Puolitoista vuotta Espanjassa asunut nainen tietää, että sopeutumiseen liittyy monenlaisia vaiheita. Ystäväpiirin kasaamiseen menee aikaa, paikalliset tavat voivat ihmetyttää, eikä uutta kieltäkään opi nopeasti.

Espanja, joka on äänekäs, värikäs ja avoin, on ollut myös Jennalle aika ajoin vaikea pala, vaikka hänellä on kokemusta uusiin ympäristöihin sopeutumisesta.

Miehen työ kirjanpitäjänä vei Jennan perheineen ensin Puolaan, jossa perhe asui vuoden. Elämä Gdanskissa oli helppoa, sillä paikallinen mentaliteetti muistutti suomalaista.

Espanjaan sopeutuminen on ollut hitaampaa, vaikka Jenna opiskelee kieltä, perheen nelivuotias lapsi on viety paikalliseen päiväkotiin ja sopeutuminen on muutenkin hyvin aluillaan.

– Olen tullut avoimemmaksi itsekin. Välillä kuitenkin tuntuu, että oma persoona ikään kuin kutistuu täällä, Jenna kertoo.

Jenna asuu Fuengirolassa. Tuttavapiiri on kansainvälinen.

Ulkosuomalaisten elämää seuraaville Jennalla on vinkki. Arki saa ärsyttää myös uudessa kotimaassa, eivätkä vaikeudet tarkoita, etteikö elämästä voisi samaan aikaan nauttia.

Myös Jenna ja perhe viihtyy Fuengirolassa niin hyvin, ettei paluu Suomeen ole ainakaan vielä suunnitelmissa.

– Ajan kuluessa oppii myös huomaamaan, mitkä suomalaiset tavat ovat niitä, joista kannattaa pitää kiinni ja mitkä ovat niitä, joista on hyvä luopua.

”Ajan kuluessa oppii myös huomaamaan, mitkä suomalaiset tavat ovat niitä, joista kannattaa pitää kiinni ja mitkä ovat niitä, joista on hyvä luopua”, Jenna kertoo.

Espanjalaisten läheisyydentarve oli alussa sokki

Maassa maan tavalla -ajatuksessa on lopulta paljon hyvää. Jennan mukaan toisten kulttuuria on aina tärkeää kunnioittaa, käytöstavoista puhumattakaan.

–  Ylimieliseksi ei kannata ryhtyä, eikä kuvitella, että omat tavat olla ja elää olisivat lähtökohtaisesti muiden tapoja parempia, Jenna kertoo.

Omasta suomalaisuudestaan on kuitenkin mahdotonta pyristellä irti. Osa espanjalaisista tavoista onkin ollut vaikeampi ottaa vastaan. Osa taas on ollut alusta asti mieluisia.

Näihin kulttuurieroihin Jennan on ollut vaikeinta sopeutua

1. Hövelit aikataulut

”Suomalaiset ovat säntillisiä, mutta täällä ihmiset ovat aina myöhässä. Minulla on yhä tapana saapua paikalle ajallaan, mutta joudun odottelemaan usein puolikin tuntia. Tämä on asia, johon en ole vieläkään tottunut. Aion kuitenkin jatkossakin olla ajoissa, se tulee niin selkärangasta.”

2. Lasten kuritus

”Lasten fyysinen kuritus ei sovi arvomaailmaani, mutta täällä siihen saattaa vieläkin törmätä. Eräs päivä näin, kun pikkulapsi pudotti parvekkeelta lelun, ja äiti torui lasta läpsimällä.”

Nämä kulttuurierot ovat ilahduttaneet

1. Huolettomuus

”Kiireettömyys, huolettomuus, rentous ja epätehokkuus kuuluvat espanjalaiseen elämään. Asenne on tarttunut koko perheeseen. Emme hirveästi ota stressiä tai suorita.”

2. Alkoholikulttuuri

"Ajatusmaailmamme on muuttunut rennommaksi myös alkoholin suhteen. Alkoholi ei ole täällä kielletty ja paha asia, vaan aikuiset saattavat juoda lasin viiniä kahvilassa myös silloin, kun lapsi on mukana. Myös lastenkutsuilla voi olla tarjolla alkoholipitoista juomaa. Humalahakuista juomista sen sijaan ihmetellään. Osalla suomalaisista on täällä Fuengirolassa ryyppääjien maine, mitä ei katsota hyvällä.”

3. Oman reviirin puute

”Suomalaisena olin tottunut vähintään metrin omaan reviiriin, mutta täällä ihmiset tulevat lähelle. Etenkin alussa oli vaikea tottua siihen, että ihmiset tulevat lähelle ja koskettelevat. Nyt oman reviirin tarve on pienentynyt ja olen alkanut nauttia läheisyydestä, mutta alussa se tuntui jopa epämiellyttävältä.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?