Haaveiletko asuntosijoittamisesta? Liika remontoiminen on yksi aloittelijoiden virheistä

Kiinteistönvälitysfirman toimitusjohtajan mukaan yksi aloittelevan asuntosijoittajan virheistä on miettiä liikaa omia mieltymyksiä.

Asuntosijoittaminen on viime vuosina ollut otsikoissa. Erityisesti nuoret sijoittavat asuntoihin enemmän kuin ennen.

Myös nuoret naiset ovat innostuneet. Olemme kertoneet aiemmin muun muassa bloggarina tunnetun Natalia Salmelan tarinan vuokra-asujasta asuntosijoittajaksi.

Lue lisää: Natalia Salmela aloitti asuntosijoittamisen tyhjästä – näin hän hankki omistusasunnon 25-vuotiaana ja sijoitusasunnon 28-vuotiaana

Menestystarinoita riittää, mutta sijoittamishuumaan ei kannata lähteä suin päin.

Kiinteistönvälitysfirma Solid House Oy LKV:n toimitusjohtaja Leena Tuijula kertoo tiedotteessa vinkit heille, jotka ovat ostamassa ensimmäistä sijoitusasuntoaan.

1. Opettele laskemaan tuottoprosentit oikein

Sijoitusasunto on syytä ostaa tuotto mielessä. On siis tärkeää erottaa omat mieltymykset asukkaan mieltymyksistä.

– Aloittelevan asuntosijoittajan yleisin virhe on ajatella liikaa omia mieltymyksiä, Tuijala kertoo.

Toimitusjohtaja kannustaa asuntosijoittajia opettelemaan laskimen käytön.

– Opettele laskemaan tuottoprosentit oikein ottaen huomioon vastikkeet, vuokrat, tulevat remontit ja verot.

Asiantuntijan mukaan aloittelevilla asuntosijoittajilla on taipumuksena remontoida sijoituskohteita jopa liikaa.

2. Älä remontoi liian kalliilla

Remontoitu asunto on helpompaa vuokrata, mikä voi olla tärkeää etenkin, jos asunto ei sijaitse aivan kaupungin keskustassa. Tuijulan havaintojen mukaan aloittelevilla asuntosijoittajilla on kuitenkin taipumuksena remontoida sijoituskohteita jopa liikaa.

– Vuokra-asunnoilta vaaditaan korkeampaa tasoa kuin aiemmin, ja vanhaa asuntoa kannattaa ehdottomasti remontoida. Mutta jos teetät asuntoon liian kalliin remontin, voit syödä sillä vuokratuoton jopa parilta vuodelta, Tuijula kertoo tiedotteessa.

Sijoitusasunnon remontissa kannattaa miettiä tarkkaan asukkaan mieltymyksiä.

Kiinteistömaailman yrittäjänä Länsi-Vantaalla työskentelevä Stefan Rehnström kertoi aiemmin Ilta-Sanomille, että suomalaiset suosivat remonttihuolista vapaita, neutraalisti sisustettuja koteja.

Lue lisää: Kiinteistönvälittäjät kertovat, minkälaiset asunnot menevät nopeimmin kaupaksi: ”On muutamia juttuja, joista näkee heti”

Varsinais-Suomessa asuva asuntosijoittaja Niko kertoi puolestaan, että tällä hetkellä kaupaksi menevät erityisesti asunnot, joissa on yhtenäinen linja, mutta samalla jotakin rohkeaa. Mies huomauttaa, että meltymyksiä on toki monenlaisia.

Lue lisää: 5 asuntoa rempannut Niko kertoo, miten myyntiremontilla voi tehdä voittoa – näillä ratkaisuilla remppakohteilla tehtiin rahaa

Asunnon sisätilojen remontti vaikuttaa asumisviihtyvyyteen, mutta tämän lisäksi sijoittajan on tutustuttava taloyhtiön tuleviin remontteihin ainakin kymmeneltä tulevalta vuodelta.

– Taloyhtiön remontit näkyvät harvoin huoneistossa, eikä niillä ole helppo perustella vuokran nousua, Tuijula kertoo.

Lue lisää: Tellervo, 45, omistaa jo 40 sijoitusasuntoa ja loma-asunnon Como-järvellä – paljastaa pahimman mokansa asuntosijoittajana

3. Valitse vuokralainen tarkoin

Vuokrasopimus on aina tehtävä kirjallisesti. Siinä on sovittava muun muassa vuokrasopimuksen voimassaolosta, kotivakuutuksen pakollisuudesta ja vuokran korotuksen ehdoista.

Sovi kirjallisesti myös asioista, jotka eivät ole asunnossa sallittuja, kuten tupakoinnista tai lemmikkien pidosta.

– Muista ehdottomasti varmistaa ennen sopimuksen allekirjoitusta, että vuokralaisen luottotiedot ovat kunnossa, Tuijula kertoo.

Mitä tahansa vuokralaiselta ei kuitenkaan saa udella. Esimerkiksi uskonto, poliittinen suuntautuminen tai vaikkapa ammattiyhdistystoiminta eivät liity vuokrasuhteeseen, eikä niitä saa vuokralaisehdokkaalta kysyä.

Lue lisää: Näitä kysymyksiä vuokranantaja ei saa sinulta kysyä – ”Ei liity vuokraukseen ollenkaan”

Asuntosijoittaminen kansanomaistunut

Aloittelevat asuntosijoittajat ovat olleet viime vuosina tuttu näky myös pankkien lainaneuvotteluissa. Asiantuntijoiden mukaan asuntosijoittaminen onkin kansanomaistunut.

Lue lisää: Sijoitusasuntoihin haetut lainat räjähdysmäisessä kasvussa – Kuopiossa ja Joensuussa 80 prosentin nousu

Nordean kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Jussi Pajala kertoi Taloussanomille kesällä, että asuntosijoittajien kirjo on kasvanut, naisistunut ja nuortunut. Sijoituslainaa hakevien keski-ikä on painunut hieman päälle 40 vuoteen.

Sijoitusasunnot ovat mukaan tavallisimmin yksiöitä tai kaksioita ja niihin haetaan pienempää lainaa kuin omaan asuntoon. Tyypillinen summa on pankinjohtajien mukaan reilu 100 000 euroa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?