Toni löysi kirppikseltä 4 euron maljakon, jota asiantuntija kuvailee ”pieneksi lottovoitoksi” – vastaavasta maksettu jopa 21 000 euroa

Ennen kuin Toni ymmärsi, mitä oli löytänyt, hän heitti maljakon auton takapenkille ilman suojausta.

Itsepalvelukirppikset voivat olla aarreaittoja. Toni löysi itsepalvelukirppikseltä arvostetun taiteilijan työn neljällä eurolla. Kuvituskuva.

Noin vuosi sitten nummelalaisella itsepalvelukirpputorilla oli myynnissä tutun oloinen maljakko. Vanhojen tavaroiden keräilyä harrastava Toni ei kuitenkaan saanut päähänsä, mikä maljakko oli kyseessä.

Hinta oli maltillinen, neljä euroa, joten kaunis esine lähti mukaan kotimatkalle.

– Heitin sen vain takapenkille ilman minkäänlaisia suojausta, Toni kertoo.

Vasta autossa mies alkoi etsiä internetistä tarkempaa tietoa, mikä esine voisi olla kyseessä. Kyseessä oli Kyllikki Salmenhaaran työ. Salmenhaara tunnetaan yhtenä Suomen merkittävimpänä keramiikkataiteilijana. Muun muassa Kauklahden lasitehtaan ja Sakari Vapaavuoren keramiikkastudion lisäksi Salmenhaara työskenteli Arabian tehtaalla 1940-luvun lopusta 1960-luvun alkuun.

Kun Toni ymmärsi löytönsä arvon, hän kiirehti nostamaan sen auton takapenkiltä ja käärimään sen pehmeän viltin sisälle.

Puolta vuotta myöhemmin Toni sai maljakosta huutokaupassa 8 000 euroa. Vaikka maljakko myytiin lähtöhinnalla, sekin lämmitti mieltä.

Toni löysi tämän maljakon neljällä eurolla itsepalvelukirpputorilta.

Asiantuntija: ”

Huutokauppa Helanderin johtava intendentti Hanne Siekkinen kuvailee Tonin löytöä ”pieneksi lottovoitoksi”.

– Olemme myyneet vastaavanlaisen maljakon huutokaupassa muutama vuosi sitten. Myyntiajankohdan aikaan esine herätti paljon kiinnostusta keräilijöiden keskuudessa ja vasarahinta kohosi huikeaan 21 000 euroon.

Helanderilla myytiin Tonin esinettä vastaava maljakko muutama vuosi sitten. Vasarahinta kohosi 21 000 euroon.

Kun tähän lisätään ostajan provisio, on ostaja ollut valmis maksamaan kohteesta yhteensä lähes 25 620 euroa.

Malliltaan ja kooltaan noin 50-senttinen esine oli Tonin esinettä vastaava.

– Väritys on ollut ainoastaan hieman tummempi.

Pienen uniikin keramiikkamaljan myyntihinta oli huutokaupassa 350 euroa.

Maljakko (24 cm) myytiin Helanderilla hintaan 1 000 euroa.

Siekkinen arvelee, että Tonin esine on valmistettu 1950–1960-luvun vaihteessa. Kyseessä on uniikkikappale.

– Käsivamman vuoksi Kyllikki Salmenhaaran ura Arabian tehtaalla jäi lyhyeksi, minkä takia hänen uniikkitöitään ei ole valmistettu kovinkaan suuria määriä. Salmenhaaran töitä liikkuu huutokaupoissa aina välillä, mutta näin suuret työt ovat nykyään harvinaisia.

Kyllikki Salmenhaaran kahvikuppimalli SS, jonka koristeen " Monica" on suunnitellut Esteri Tomula. Kupit myyty Helanderilla hintaan 160 euroa.

Kyllikki Salmenhaaran töitä ei ole nimetty, mutta ne voi tunnistaa esineen signeerauksesta KS.

Hinnat vaihtelevat koosta, tyylistä ja värityksestä riippuen paljon. Pienikokoisen uniikin esineen voi hyvinkin saada ostettua muutaman sadan euron hintaan.

– Arabialla työskennellessään Salmenhaara suunnitteli taidekeramiikan lisäksi myös suositun sarjavalmisteisen kahvikuppimallin SS, joita on valmistettu useilla eri suunnittelijoiden koristeaiheilla, Siekkinen kertoo.

Harrastus jatkuu

Toni on tyytyväinen löytöönsä ja muistuttaa, että aktiiviselle harrastajalle positiivisia yllätyksiä tulee tasaiseen tahtiin.

– Vastikään ostin kierrätyskeskuksesta Emek-muovirekan 20 sentillä. Kyseessä oli keräilykappale. Sain siitä myöhemmin yli 600 euroa.

Kyllikki Salmenhaaran maljakkolöytö oli kuitenkin siitä erikoinen, ettei Toni ollut erityisesti perehtynyt taiteilijaan etukäteen.

– Matkalla Nummelan kirpputorille pysähdyimme kuitenkin myös Lohjalla kirpputorilla. Ostin sieltä kirjan, mitä en useinkaan tee. Näin jälkikäteen ajateltuna on hyvin erikoista, että kyseessä oli Kyllikki Salmenhaarasta kertovat kirja.

Oletko tehnyt arvokkaita löytöjä kirpputoreilla? Lähetä tarinasi ja kuva WhatsApp-viestinä numeroon 040-6609019.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?