Turkulaisyrittäjät lähtivät Norjaan, sillä siellä tuli myyntiin muumi­muki, jota ei Suomesta saa – myyvät saalistaan nyt nelin­kertaisella hinnalla

Vuorilla-mukia myydään vain Norjassa, joten muumimuki-yrittäjät päättivät lähteä paikan päälle hamstraamaan niitä.

Turkulaisyrittäjät ajoivat läpi Skandinavian saadakseen takakontin täyteen muumimukeja.

18.8.2021 10:54

Rasmus Rantanen vastaa puhelimeen oslolaisen marketin pihalla. On jälleen yhden täsmäiskun aika, sillä tällä hetkellä on hankala sanoa, mistä saalista vielä saa.

Saaliilla tarkoitetaan nyt muumimukeja, tarkalleen ottaen Vuorilla-mukia, joka tuotiin markkinoille maanantaina ainoastaan Norjassa.

Rantanen ja Joonas Veikkola, eli Muumimukit rahaksi -yrityksen perustajat, ovat suunnitelleet matkaa Norjaan siitä asti, kun tieto mukista tuli. He ovat käyneet samanlaisella reissulla aiemmin Japanissa.

Vuorilla-muki on myynnissä vain Norjassa.

Rantanen, Veikkola ja Eemil Tuominen lähtivät Turusta matkaan lauantai-iltana, ensin laivalla lahden yli Ruotsiin ja sieltä ajaen Osloon.

He jopa ostivat matkaa varten auton, harvinaisen Mercedes Benz Vaneon.

– Rajalla oli hiukan hankaluuksia koronatilanteen takia. Kahdella meistä on tuplarokote, mutta yksi joutui testattavaksi. Pääsimme kuitenkin jatkamaan matkaa, Rantanen kertoo.

Matka Suomesta Ruotsin kautta Norjaan taittui reissua varten ostetulla autolla. Kuvassa mukana Rasmus Rantanen (oik.) ja Eemil Tuominen (edessä).

Miehillä oli valmis suunnitelma mukien määrän maksimoimiseksi. He katsoivat etukäteen mukeja myyviä liikkeitä ja tekivät ennakkovarauksia niissä, joissa sellaisia pystyi tekemään.

– Aluksi ei ollut mitään ostorajoituksia, mutta tuotantomäärä oli niin pieni, että rajoituksia tuli myöhemmin. Monissa paikoissa mukeja sai vain kaksi per asiakas. Rajat tulivat myös ennakkotilauksiin, joten meidän suunnitelma meni siinä, ja piti aloittaa homma alusta, Rantanen kertoo.

Yrittäjät katsoivat, mitkä kaupat aukeavat ensimmäisinä, suunnittelivat järkevimmän reitin google mapsin avulla ja aloittivat mukien haalimisen kahdeksalta maanantaiaamulla. He paiskivat töitä kellon ympäri.

– Kaupoissa ei ole ollut hirveää ryysistä. Toisaalta mukeja on ollut niin pieni erä per liike, 25–50 kappaletta, että monista paikoista ne menivät saman tien.

Lue lisää: Asiantuntija vinkkaa: Näillä muumimukeilla voit tienata hyvät rahat muutaman vuoden päästä – kaksi asiaa nostaa arvoa entisestään

Suomalaiskolmikon kiinnostus mukeihin ei tullut paikallisille yllätyksenä, sillä Rantasen mukaan norjalaiset ovat tietoisia suomalaisten muumi-innostuksesta.

– Mutta se on yllättänyt monet ja huvittanut paikallisia, että olemme tulleet tänne pelkästään mukien takia.

Suomessa ainoa mahdollinen paikka saada Vuorilla-muki oli Muumi-tuotteiden virallinen verkkokauppa. Ne loppuivat sieltä alle kahdessa minuutissa.

– Yritimme mukeja sieltäkin, mutta emme ehtineet saada niitä.

Miehet onnistuivat haalimaan maanantaina reilut 100 mukia. Lopullinen saldo asettuu 150 ja 200 väliin. Turkuun he saapuvat keskiviikkoaamuna, ja sitten alkaa mukien pakkaaminen ja lähettäminen.

– Otettiin pieni määrä ennakkotilauksia kesällä ja luotettiin, että jostain saadaan kaivettua ne mukit. Sitä mukaa, kun ollaan saatu mukeja, ollaan lisätty niitä verkkokaupan saldoihin. Ne ovat menneet Suomessa melko lailla saman tien. Sähköposti laulaa ja puhelin soi. Uskon, että kaikki menevät mitä saadaan, Rantanen sanoo.

Kontti täynnä on mukava lähteä kohti Turkua.

Yrittäjät myyvät Vuorilla-mukia noin nelinkertaisella hinnalla. Summa voi kuulostaa suurelta, mutta Rantanen muistuttaa, että monille heidän kauppansa on ainoa mahdollisuus ylipäänsä saada muki.

– Monet kauhistelevat hintaa, mutta usein unohdetaan, että jos itse haluaa lähteä Norjaan hakemaan mukia, siinä tulee mukille aika paljon hintaa. Tämä ei ole kovin halpa maa.

Myös auton kohtalo on päätyä uudelle kuljettajalle.

– Se lähtee reissun jälkeen myyntiin, vaikka onkin palvellut hyvin, Veikkola kertoo.

Lue myös: Yrittäjät junailivat erän ainutlaatuisia muumimukeja Japanista Suomeen – 350 € maksaneet mukit myytiin hetkessä loppuun

Kolmikko on käynyt mukihakureissulla myös Japanissa, kun siellä lanseerattiin Moominvalley park -muki uuden teemapuiston kunniaksi vuonna 2019.

Harvinainen muki on poikinut myös ikävän lieveilmiön. Muumimuki-yrittäjät ovat saaneet yhteydenottoja muutamilta asiakkailta.

– Ihmiset, jotka ovat osallistuneet mukiarvontaamme, ovat saaneet nimissämme viestejä, joissa pyydetään täyttämään henkilötietoja. Haluamme tehdä selväksi, että me emme koskaan kysele luottokorttitietoja Facebookissa, Rantanen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?