Nelihenkinen perhe saapui viikoksi kylään saarimökille tuliaisten kanssa, joista jäi ikävä muisto: ”Yhteyttä ei enää ole pidetty”

Mökkituliaiset voivat ilahduttaa, naurattaa tai jopa järkyttää, kertovat Ilta-Sanomien lukijat.

Ruokalahjat, vessapaperi ja pikkutavara ovat tavallisia tuliaisia. Erikoisempiakin tuliaisia on mökeillä nähty.

31.7.2021 16:00

Tapa tuoda jotakin mukavaa emännälle ja isännälle mökkivierailun ajaksi on kohtelias perinne.

Tavallisinta on, että mökille tuodaan syötävää ja juotavaa yhteiseen pöytään. Mutta erikoisempiakin tuliaisia mökeillä on nähty, kertovat Ilta-Sanomien suureen mökkikyselyyn* vastanneet ja aihetta aiemmin jutun yhteydessä kommentoineet lukijat.

Lue lisää: ”Moni ’mökkilokki’ on yrittänyt tulla viikonlopuksi täysihoitoon kahvipaketin kanssa” – napakka ilmoitus päätti passauksen

Lukijat kertovat kokemuksiaan mökkituliaisista:

Ajatuksella valikoidut herkut

Ainoastaan hyviä tuliaisia on tullut. Joillakin on tapana panostaa tuliaisiin: ajatuksella valikoidut herkut ja juomat tuliaisina ovat sellaisia, että tulee aneltua kylään useamminkin. Eikä niiden tuliaisten tarvitse olla arvokkaita, ajatuksen välittyminen tekee suurimman vaikutuksen.

”Joillakin on tapana panostaa tuliaisiin: ajatuksella valikoidut herkut ja juomat tuliaisina ovat sellaisia, että tulee aneltua kylään useamminkin”, yksi mökkikyselyyn vastanneista kertoo.

Muistona yhä pussi vaahtokylpypalloja

– Mieheni kouluaikainen tuttava Sveitsistä ilmoitti saapuvansa perheineen Suomeen. Ensin he menivät appivanhempien huvilalle, jossa 80-vuotias anoppini passasi nelihenkistä perhettä muutaman päivän. Sitten he tulivat meidän saaristomökillemme ja toivat tuliaisiksi pienen pussin vaahtokylpypalloja.

Juomavesi raahattiin kanistereissa 16 kilometrin päästä veneellä ja autolla. Olivat viikon täysihoidossa. Kertaakaan ei edes omia astioita viety tiskipaikalle. Kaikki vesivarastomme kuluivat. Kerran käytiin läheisessä kaupungissa. Ehdotimme, että mentäisiin ravintolaan syömään, mutta vastaus kuului, että he eivät koskaan syö ravintolassa. Ruokakuluihin he eivät osallistuneet.

Yhteyttä ei enää ole pidetty. Muistona laatikon pohjalla on edelleen pussi vaahtokylpypalloja.

Sitten he tulivat meidän saaristomökillemme ja toivat tuliaisiksi pienen pussin vaahtokylpypalloja. Olivat viikon täysihoidossa.

Pelkkä kahvipaketti ja muutama omena

– Meitä oli neljä lasta, kolme poikaa ja tyttö ja mökki meren rannalla. Pojilla oli lapsia yhteensä kahdeksan. Tilaa oli rajoitetusti, mutta hyvin sovimme. Paitsi yksi veli vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa. Tulivat todellakin kahvipaketin ja muutaman omenan kanssa. Äitimme, liian kiltti, polki viisi kilometriä kauppaan ja ruokki tuon sakin.

Sukukalleudet tuliaisen inspiraationa

Viihdyimme ystäväpariskunnan kanssa kerran vuodessa mökillämme. Yhteiselo sujui ja he toivat aina mukanaan tuliaisia, yleensä kivoja pieniä muistamisia tai pullon viikonlopulle. Toissa vuonna minä sain heiltä lahjaksi ystäväpariskunnan miehen sukukalleuksien mukaan muotoillun dildon. Sekä minä että mieheni olimme järkyttyneitä. Vieraiden mielestä oli hauska idea, että ystäväpariskunnan miehen mallin mukainen dildo olisi mukana petileikeissämme. Se lensi heti vieraiden poistumisen jälkeen roskiin. Mies, 31

Sisustukseen sopimattomat tuliaiset

Yllätystuomisiakin on. Ne ovat kiusallisia, jos eivät sovi vaikka sisustukseen. Mutta ei niitä poiskaan voi antaa.

Vieras pariskunta saapui kahvipaketin kanssa

Olin vaihtanut työpaikkaa, ja kesälomaa oli kokonaista kolme päivää. Sisko olisi kutsunut mökilleen ystäväpariskuntansa, mutta he eivät itse olleetkaan paikalla. Keksivät siis, että minullahan on lomaa ja mökki.

Niinpä meille pölähti vieras pariskunta lapsensa ja kahvipaketin kanssa. Äkkiä kauppaan, perhe mukana. Lapsi kerjäsi limsaa, isä sanoi, että otetaan vaan. Oletin ilman muuta, että he maksavat, mutta ehei. Meidän lomamme meni passatessa, kun vieraat ottivat aurinkoa.

Meille pölähti vieras pariskunta lapsensa ja kahvipaketin kanssa. Äkkiä kauppaan, perhe mukana.

Kossupullo parista yöstä

Yleensä vieraat tulevat yllättäen ilman tuliaisia, tai jos tuliaisia tuodaan, se on tyyppiä kossupullo tai kahvipaketti. Palkkio siitä, että yövytään pari yötä.

Kahvipaketti on tyypillinen tuliainen. Jotkut ovat sitä mieltä, että se ei ole riittävä, jos aikoo majoittua ja syödä mökillä enemmänkin.

”Kaikkein hienoimpana koskaan…”

Kaikkein hienoimpana koskaan saimme viileässä pidetyn voileipäkakun, josta kaikki saivat nauttia.

Tuliaiset eivät menneet yhteiseen pöytään

Nuoruuden ystäväni pyysi pientä perhettäni mökilleen. Ystäväni määräsi tuoda ison lastillisen juomia: olutta, siideriä ja viiniä. No vein, mutta kun emme juo yleensäkään yhtään mitään.

Ystävä tarjosi illalla itse tehtyä pitsaa. Sunnuntaiaamuna pari kuppia kahvia ja marjakeittoa, lounaaksi pari perunaa ja pikku pala kirjolohta. Ja sitten oli aika lähteä kotiin. Juomat jäivät sinne. Varmaankin riittivät heille seuraavaksi kuukaudeksi. Ensimmäinen huoltamon baari kun tuli matkalla vastaan, mentiin syömään oikein kunnolla.

Ei tuliaisia lainkaan

Minusta on kiva, kun tulee vieraita! En oleta heidän tuovan mitään mukanaan. Kivakin leipoa, suolaista tai makeaa, kun on joku jakamassa. Köyhä osaa jakaa vähästään, rikas ei paljostaankaan?

*IS selvitti ihmisten mökkitapoja ja -sattumuksia verkkokyselyllä 28.-30.6.2021. Kyselyyn vastasi yhteensä 1 312 ihmistä.

Lue lisää: Veli saapui sukumökille joka kerta pikkuruisen ruokakorin kanssa – lopulta sisko teki ratkaisunsa: ”Ei ole tarvinnut enää katsella...”

Lue lisää: Ilmoitus lupasi huippukuntoiset vuokramökit, mutta perillä polttariseuruetta odotti uskomattoman karmea näky

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?