Näitä rojuja tuodaan nyt eniten sorttiasemille – käsittele hankala jäte oikein - Asuminen - Ilta-Sanomat

Sorttiasemille virtaa nyt väkeä, näitä rojuja tuodaan eniten – yleisin hankalasti hävitettävä jäte pitää käsitellä oikein

Terassilautoja on erilaisia. Niiden lajitteluun tulee kiinnittää huomiota ennen pois heittämistä.

Sortti-asemilla on nyt vilkasta. Ihmiset tuovat paljon vanhoja ruohonleikkureita ja terassilautoja.

27.7. 14:17

HSY:n Sortti-asemilla on parhaillaan vilkasta, kertoo tiedotteessa Helsingin seudun ympäristöpalvelut.

Kesäisin asemilla korostuvat eri jätteet kuin muina vuodenaikoina.

– Erityisesti asiakkaat tuovat vanhoja ruohonleikkureita ja terassilautoja. Tämä on tietysti selvää, kun juuri kesäisin niitä terasseja uusitaan ja nurmikkoja leikataan, kertoo tiedotteesa HSY:n toimintovastaava Eetu Keinänen.

Bensakäyttöiset ruohonleikkurit kuuluvat metalliromunkeräykseen.

Bensakäyttöiset ruohonleikkurit kuuluvat metalliromunkeräykseen. Ne pitää tyhjentää öljyistä ja bensoista ennen asemalle tuontia.

Öljyt ja bensat tulee laittaa vaarallisen jätteen keräykseen joko Sortti-asemilla tai vaarallisen jätteen kontteihin, joita on joidenkin huoltoasemien pihalla.

Sähkökäyttöinen ruohonleikkuri sen sijaan kuuluu sähkölaitteiden keräyslavalle. Sen akku pitää poistaa omaan keräykseensä turvallisuussyistä.

Lajittele terassilaudat oikein

Myös terassilautojen lajitteluun tulee kiinnittää huomiota ennen asemalle viemistä.

Terassilautoja on monia erilaisia. Ne lajitellaan tyypin mukaan.

Puiset, lämpökäsitellyt terassilaudat kuuluvat puujätteeseen, muovikomposiittilankut puolestaan palavaan sekajätteeseen.

Kestopuulaudat eli painekyllästetty puu on vaarallista jätettä, joten lautoja ei saa laittaa kotipihan sekajäteastiaan, talkoolavoille tai käsittelemättömän puun joukkoon. Ne pitää tuoda Sortti-asemille omalle lavalleen, josta ne viedään asianmukaiseen käsittelyyn. Vastaanotto Sortti-asemilla on maksullista.

Vie pakastin ja jääkaappi kylmälaitekonttiin

Myös kylmälaitteita, kuten pakastimia ja jääkaappeja, tuodaan runsaasti kesäisin. Niiden oikea osoite Sortti-asemalla on kylmälaitekontti.

- Toimitamme kaikki asiakkaiden tuomat materiaalit hyödynnettäväksi uusien tuotteiden raaka-aineena tai jätevoimalassa energiana, Keinänen kertoo.

Sortti-asemille tuotavat jätteet kannattaa maksaa jo etukäteen eSortti.fi-palvelussa. Tämä nopeuttaa käyntiä asemalla, kun ei tarvitse pysähtyä asioimaan infopisteessä.

Jos haluaa jo kotona selvittää, mikä jäte kuuluu mihinkin jätteeseen, sen voi tarkistaa HSY:n Jäteoppaasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?