Suomalainen sisustusmaku muuttuu rohkeammaksi – tätä halutaan nyt koteihin! - Asuminen - Ilta-Sanomat

Näitä asioita suomalaiset haluavat nyt kotiensa sisustuksiin – tv:stä tuttu suunnittelija Seija Strand paljastaa asiakkaiden ykköstoiveen

Kysyimme asumisen asiantuntijoilta, mitä suomalaiset haluavat koteihinsa juuri nyt. Myös rautakaupat kertovat, mitkä sisustustrendit näkyvät tilastoissa.

Puusisustamisen suosio näkyy niin sisustussuunnittelijoiden kuin rautakauppiaiden arjessa.

26.7. 19:00

Kokovalkoisten kotien aika alkaa olla ohi. Sen sijaan sisustuksen halutaan nyt heijastavan persoonaa.

– Nyt uskalletaan tehdä erilaista, mitä naapurilla on. Kaivataan rohkeita valintoja ja näyttävyyttä.

Näin sanoo sisustussuunnittelija SI Jaana Ahokoski. Hänellä on lähes 20 vuoden kokemus suomalaisten kotien sisustamisesta. Muutos suomalaisten sisustustoiveissa tapahtui pari vuotta sitten.

Seija Strand.

– On hienoa, että kotiin tuodaan vähän lämpöä, eikä se näytä sairaalan osastolta. On elämää, kerroksellisuutta ja värejä. Isokuosiset tapetit ja värikkäät sohvat ovat tätä päivää, Ahokoski tuumaa.

Myös aiemmin Kotoisa-ohjelmasta tuttu sisustussuunnittelija SI Seija Strand on huomannut muutoksen.

– Vaaleat ja pehmeät värisävyt ovat edelleen mieluisia sävyjä suomalaisille, mutta uskon räyhäköiden värien rantautuvan pian osaksi sisustusta ainakin pienissä määrin, Strand sanoo.

On hienoa, että kotiin tuodaan vähän lämpöä, eikä se näytä sairaalan osastolta.

Valkoisesta Strand ajattelee Ahokoskea kauniimmin.

– Uskon, ettei valkoinen tule ikinä katoamaan. Valkoisetkin kodit voivat olla kodikkaita lämpöisiä ja pehmeitä, Strand huomauttaa.

Lohjan asuntomessuilla loistivat persoonalliset rakentamis- ja sisustusratkaisut. Pyörre-talo on ympyrän muotoinen.

Molemmat suunnittelijat mainitsevat vihreän – etenkin värin tummemman sävyn – olleen suomalaisten mieleen lähivuosina. Myös paljon suitsutusta saanut greige, eli harmaan beessi, on tällä hetkellä suomalaisten kotien toiveväri.

– Lattian osalta taas ripauksen vaalennettu tammi, jossa puu pääsee esiin, on selvä asiakkaiden toivelistan top-ykkönen, Strand paljastaa.

Lattian osalta taas ripauksen vaalennettu tammi, jossa puu pääsee esiin, on selvä asiakkaiden toivelistan top-ykkönen.

Laadukkaat luonnonmateriaalit ovat kestävä trendi

Suomalaiset arvostavat laatua, ja Strandin mukaan sitä varten ollaan valmiita jopa säästämään.

– Laadukasta huonekalua halutaan odottaa. Nähtävissä on tietynlaista minimalismia, eli kotia ei täytetä tavaralla heti ja nyt. Ratkaisuja harkitaan pidempään, Strand kertoo.

Suomalaiset kaipaavat nyt aitoja materiaaleja ja luonnollisia värejä.

Myös Ahokosken mielestä suomalaiset ovat laatutietoisia sisustajia. Materiaalien ja kalusteiden kuuluu olla kestäviä niin sisällä kuin ulkotiloissakin.

– Ihmiset haluavat laadukkaita ja aitoja materiaalivalintoja. Nyt käytetään paljon puuta ja luonnonkiveä.

Ahokoski mainitsee myös erilaiset puurimoitukset, jotka ovat nousseet osaksi kodin sisustusta.

Kirjahyllyyn asetetaan esille kodin kauneimmat esineet.

Kodin kalusteista tärkeimmiksi nousevat säilytysratkaisut, kuten kirjahyllyt.

– Jossain vaiheessa kirjahyllyt hävitettiin kodeista, mutta nyt niitä taas on. Niitä ei kuitenkaan käytetä enää samaan tapaan kuin ennen, jolloin yhdellä hyllyllä saattoi olla kirjoja kahdessa tasossa, ja vielä kukkaruukku edessä. Kirjahyllyt sisustetaan nyt ilmavasti, eivätkä ne ole enää varastoja, Strand huomauttaa.

Jossain vaiheessa kirjahyllyt hävitettiin kodeista, mutta nyt niitä taas on.

Ahokoski ja Strand kertovat huomanneensa, että suomalaiset ovat oppineet myös heittämään pois ja kierrättämään vanhoja tavaroita.

– Joskus haluttiin säästää mummoilta ja vaareilta saatuja kaiken näköisiä asioita, joista ei edes pidetty mutta joita ei kehdattu heittää poiskaan. Nyt jopa vanhemmissa ikäluokissa on paljon asiakkaita, jotka haluavat muuttaessaan ottaa uuteen kotiin mukaan vain tärkeimmät asiat, Strand kertoo muutoksesta.

Suomen pimeä talvi motivoi panostamaan valaistukseen

Suomalaiset ovat myös heränneet valaistuksen merkitykseen osana kodin sisustusta.

– Valaistus on asia, mikä yleensä jätetään Suomessa todella vähälle huomiolle. Me elämme täällä puolet vuodesta pimeässä! Nykyään ihmiset ovat onneksi valveutuneempia, ja valaistukseen ja sen suunnitteluun halutaan satsata, Ahokoski kertoo.

Useat valaistuspisteet lisäävät tilan muunneltavuutta tunnelman suhteen.

Myös Strand on huomannut muutoksen siinä, että ihmisiä kiinnostaa sisustuksessa aiempaa enemmän kokonaisvaltainen aistiystävällisyys, johon kuuluvat myös valaistus ja akustiikka. Kun aiemmin huoneeseen riitti yksi katto- ja pöytävalaisin, nyt kotiin halutaan enemmän valaistuspisteitä.

– Himmentimien käyttö, epäsuora valo ja useat valaistuspisteet auttavat muuntelemaan huoneen tunnelmaa. Samaan huoneeseen voidaan saada aikaan kirkas siivousvalaistus sekä pehmeä oleskeluvalaistus, Strand sanoo.

Rautakaupoissa näkyy suomalaisten lisääntynyt sisustusinto

Bauhaus ja K-Rauta kertovat, että korona-aika on vaikuttanut selvästi ihmisten rakentamis- ja sisustusintoon, mikä näkyy myös myynnissä. Kotoilu ja mökkeily on saanut ihmiset panostamaan viihtyvyyteen.

– Monet ihmiset ovat löytäneet itsestään tee-se-itse-henkilön. Sisustamiseen ja pihan ja puutarhan laittoon on panostettu erityisen paljon, kertoo Bauhausin talousjohtaja Ansu Saarela.

Raision K-Raudan kauppias Sami Aalto vahvistaa, että terassien ja pihan viihtyvyyden lisääminen on näkynyt myös rautakaupoilla.

– Pihalle halutaan oma kotikeidas, Aalto huomauttaa.

Pienikin terassi tai parveke muuntautuu pienellä vaivalla ihanaksi keitaaksi.

Tuotteista kaupaksi menevät kasvit ja puutarhanhoitoon liittyvät asiat, terassit, pihakeittiöt, pitsauunit, poreammeet ja kylpytynnyrit.

Kodin sisustuksessa taas näkyy Aallon mukaan puusisustamisen lisääntyminen. Puupaneelivalikoima on lisääntynyt, ja myös sävyvaihtoehtoja on enemmän tarjolla.

– Lattian osalta taas mennään enemmän muovipohjaisen vinyylin suuntaan, sillä se on helppohoitoisempaa kuin parketti, Aalto paljastaa.

Maalien osalta myyvimpiä värisävyjä ovat sekä Bauhausin että K-Raudan osalta maanläheiset ja murretut värisävyt kuten greige.

– Pitkään on ollut vähän harmaata sekä mustaa ja valkoista, mutta muutosta on näkyvissä. Muutama vuosi sitten oltiin vielä varovaisia ja mietittiin, että joskus tämä asunto myydään ja miten tämä kestää aikaa. Nyt tehdään oman näköistä, ja uskalletaan irrotella. Kodissa asutaan nyt eikä joskus, Aalto summaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?