Asuntomessut 2021: Kokosimme viime vuosien kiinnostavimmat messutalot – näin trendit ovat muuttuneet muutamassa vuodessa - Asuminen - Ilta-Sanomat

Viime vuosien kiinnostavat asuntomessutalot – näin trendit ovat eläneet muutamassa vuodessa

Asuntomessut järjestetään tänä vuonna Lohjan Hiidensalmella.

IS kokosi kuvia viime vuosien asuntomessuilta.

7.7. 16:00

Asuntomessut starttaavat jälleen perjantaina 9. heinäkuuta. Tällä kertaa tapahtuma järjestetään Lohjan Hiidensalmella, jonne rakennetun alueen kantavia teemoja ovat ympäristöystävällisyys ja kohtaamiset.

IS kokosi kuvia viime vuosien asuntomessuilta tapahtuman kunniaksi.

Vuoden 2016 asuntomessut järjestettiin Seinäjoella Kyrösjärven itärannan ja Törnävän vanhan sairaala-alueen välisellä Pruukinrannalla. Tuolloin teemana oli pohjalaisen tekemisen tahto, joka näkyi muun muassa alueen pohjalaiskorttelissa modernien pohjalaistalojen muodossa.

Villa Tango vuodelta 2016 on viisihenkisen harrastavan perheen tarpeisiin suunniteltu kartanomainen kivitalo.

Tästä hyvänä esimerkkinä on kartanohenkinen Villa Tango. Pohjalaiseen miljööseen suunniteltu talo omaa myös Välimeren tunnelmaa. Sisustuksessa on käytetty monia eri pintamateriaaleja kuten kiveä, puuta, seinäpinnoitteita ja tapetteja.

Villa Tangon olohuone.

Kartanomaisia piirteitä korostavat runsaat listoitukset ja sisäkattorakenteet sekä epäsuora valaistus. Toiseen kerrokseen on rakennettu ulkona sijaitseva osittain katettu tanssiparketti, jolta avautuu upea järvinäköala.

Villa Tangon kylpyhuone.

Hieman modernimpaa arkkitehtuuria edusti Seinäjoen messuilla Riihi-hirsitalo. Talossa yhdistyvät modernius, ekologisuus sekä hirren hyvät rakennusmateriaaliset ominaisuudet. Asunto on asujilleen terveellinen ja teknisesti turvallinen.

Riihi-talon piha ja terassi Asuntomessuilla Seinäjoella 7. heinäkuuta 2016. Talo on suunniteltu aikaa kestäväksi kodiksi kolmihenkiselle perheelle.

Massiivipuutalo Kotola on ikään kuin kasvojenkohotuksen saanut rintamamiestalo. Arkkitehti Tapani Takkusen suunnittelemat asunnot ovat muunneltavissa elämäntilanteen mukaan.

Kotola-talon piha ja julkisivu Asuntomessuilla Seinäjoella 7. heinäkuuta 2016.

Puu on rakennusmateriaalina lämmin, ja luo taloon kodikkaan tunnelman.

Kotola-talon harrastehuone.

Seuraavat eli vuoden 2017 asuntomessut järjestettiin Järvi-Suomessa, Mikkelin kauniissa maisemissa. Teemana oli tällä kertaa moderni suunnittelu asumisen ja viihtyisyyden ehdoilla.

Tapahtuman trendit olivat vuonna 2017 selkeät: puutaloja, vähemmän neliöitä sekä pintansa pitävä suomalaisten tuttu ja turvallinen värikartta.

Wave-talo Mikkelin asuntomessuilla heinäkuussa 2017.

Puutalojen osalta messuilla nähtiin ennennäkemättömän kunnianhimoista arkkitehtuuria. Arkkitehti Seppo Mäntylän suunnittelema Wave on saanut inspiraation autojen ja veneiden vauhdikkaasta muotoilusta.

Wave-talo koettelee puurakentamisen rajoja.

Talo on rakennettu valtavasta kuusen lamellihirrestä.

Puun muotoilu näkyi messuilla myös tynnyrisaunan muodossa.

Tynnyrisauna Mikkelin asuntomessuilla vuonna 2017.

Toinen alueen kohde vaikuttaa ulkoisesti hieman vaatimattomalta. MinunVALO-nimellä kulkevan talon sisätilat avautuvat kuitenkin asteittain sekä korkeus- että sivusuunnassa, ja katse suuntautuu Saimaalle ja sitä ympäröivään metsämaisemaan.

MinunVALO-talo Mikkelissä vuonna 2017.

Huonekorkeus kasvaa kolmesta yli viiteen metriin, ja matalana alkava rakennus kohoaa rinteen myötä yli kymmenmetriseksi.

MinunVALO-talon makuuhuoneen näköala Saimaalle.

Vuonna 2018 asuntomessut siirtyivät Poriin, jossa teemana oli asuminen läpi elämän, arjen sujuvuus ja porilaisuus.

Apulanta-muusikko Toni Wirtasen suunnittelema oleskelutila Kodin Terra -talossa Porin asuntomessuilla Karjarannassa 2018.

Omistaja ja rakentaja Juha Heinon Bunkkeri-rakennuksen kattoterassi Porin asuntomessuilla. Bunkkeri on vuonna 1937 rakennettu entinen Shellin asuin- ja autovajarakennus.

Vanhemman naisen ('Tyyne') mallikoti ikääntyneiden Villa Luoto -palvelukodissa Porin asuntomessuilla.

Vuonna 2019 messuiltiin Kouvolassa Korian vanhalla kasarmialueella Pioneeripuistossa. Vanhat venäläisten rakentamat punatiiliset kasarmirakennukset yhdistettynä alueen luontoon tekevät Pioneeripuistosta uniikin. Huomiota herättivät erilaiset pientaloratkaisut.

BVG-minitalo siirrettiin messuilta toiselle tontille tapahtuman jälkeen.

Minitaloja edusti esimerkiksi BVG-pienomakotitalo, jollaisen pystyi halutessaan kuljettamaan valmiiksi kalustettuna kohteeseen.

Taloa suunniteltaessa prioriteetin saivat hiilijalanjäljen vähentäminen, terveellisyys ja monipuolisuus.

Myös senioriasumiseen tarkoitetut Lapinjärvitalot edustivat asumisen tiiviimpää laitaa.

Lapinjärvitaloja on kehitetty yhteistyössä Aalto-yliopiston kanssa.

Lapinjärvitalot soveltuvat elämän loppuvaiheen tehostetun palveluasumisen asunnoiksi jopa muistisairaille. Taloja suunniteltaessa kiinnitettiin erityistä huomiota sekä sosiaaliseen että fyysiseen esteettömyyteen niin sisällä kuin ulkona.

Vuolas-minitalo asuntomessuilla Kouvolassa heinäkuussa 2019.

Senioriasumiseen suunniteltu Virkkulankylä asuntomessuilla Kouvolassa.

Vuonna 2020 tapahtuma palasi juurilleen Tuusulaan messujen 50-vuotisjuhlien kunniaksi. Rykmentinpuistossa järjestetyn tapahtuman vallitsevassa tyylissä yhdisteltiin skandinaavisia ja japanilaisia elementtejä.

Kontio Hill House on suunniteltu harrastavalle aktiiviselle perheelle.

Kontio Hill House on kuvauksensa mukaisesti näkemys modernista nykyajan kaupunkihirsikodista. Kaksikerroksinen hirsitalo on sovitettu pienelle tontille, ja se edustaa nykypäivän tarpeisiin suunniteltua toimivaa tilankäyttöä.

Terratinta-talo Puustellin Helmi -paritalo korostaa elämisen helppoutta ja asumisen laatua, ja kokonaisuus mahdollistaa vaikka useamman sukupolven yhteisöllisen elämisen.

Puustellin Helmessä korostuvat skandinaavinen puu ja etelä-eurooppalainen laatta.

Puustellin Helmen kylpyhuone.

Muiden kohteiden joukossa oli esimerkiksi Veljesteco-paritalo, jonka rakentamisessa huomioitiin sekä kotimaisuus että ekologisuus.

Veljesteco-talon terassilla on Drop-allas.

Skandinaavinen ja moderni puurakentaminen yhdistyvät kohteessa industrial- ja loft-tyyliseen sisustukseen.

Veljesteco-talon wc-tila.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?