Näin autat helteestä kärsivää siiliä – vältä virheet, jotka voivat osoittautua kohtalokkaiksi

Suomessa voi nyt kohdata nestehukasta kärsiviä, helteessä toikkaroivia siilejä.

Siilit tarvitsevat helteellä apuasi.

Suomessa kärsitään kuumuudesta, mutta ihmiset eivät ole ainoita nestehukasta kärsiviä.

Eri puolilla Suomea voi nähdä nestehukassa toikkaroivia, pulassa olevia siilejä.

– Siili kärsii samalla tavalla kuin ihminenkin. Varsinkin kaupungeissa, joissa ei ole juomapaikkoja tai rämemetsää lätäköineen, siilit ovat pulassa, kertoo siilitietoutta jakavan Siilikiikarissa-sivuston ylläpitäjä ja toinen Eurooppalaisen siilin suojelu ja hoito -kirjan kirjoittajista Tiina Kinnunen.

Kinnusen mukaan nestehukasta kärsivä siili voi käyttäytyä monella tavalla oudosti: se voi horjua, täristä ja jäädä aurinkoiselle paikalle makaamaan.

– Nestehukka voi toki johtua monesta syystä, ei vain helteestä. Siili voi olla myös sairas, Kinnunen kertoo.

Tämä on tärkeä neuvo, sillä siiliemoilla on tällä hetkellä poikaset. Jos emo otetaan kiinni, poikaset saattavat jäädä pesään ilman hoitoa. Lopputuloksena voi olla monta kuolemaa kerralla.

Oli syy mikä tahansa, kärsivää siiliä ei kannata jättää oman onnensa nojaan. Eläintä ei kuitenkaan pidä lähteä liikuttelemaan mihinkään.

– Tämä on tärkeä neuvo, sillä siiliemoilla on tällä hetkellä poikaset. Jos emo otetaan kiinni, poikaset saattavat jäädä pesään ilman hoitoa. Lopputuloksena voi olla monta kuolemaa kerralla.

Huonovointiselle siilille voi tarjota vettä. Sen jälkeen on hyvä soittaa eläinsuojeluyhdistykseen tai muulle siilejä auttavalle taholle. Asiantuntijat osaavat neuvoa, mitä missäkin tilanteessa tulisi tehdä.

Siilejä kannattaa auttaa toki jo ennen mahdollisia ongelmia. Ympäri pihaa, erityisesti mahdollisten kulkureittien varrelle pensasaitojen ja kompostien viereen, voi astella vesikippoja.

– Niiden tulisi olla riittävän matalia ja isoja, jotta ne eivät kaadu. Siilit eivät ole maailman siisteimpiä eläimiä ja ne laittavat helposti tassunsa vesiastiaan.

Kuivamuonan liottaminen on tärkeää, sillä silloin siilille ei tule tukehtumisvaaraa. Kuiva kuivamuona lisäksi turpoaa vatsassa. Siileillä on muutoinkin tapana ahmia paljon.

Vesi sekä kissojen ja koirien märkä- ja kuivamuona sopivat siilille. Kuivamuona tulee liottaa ennen tarjoilua.

Ruokintaohje on simppeli: lautaselta kannattaa jättää pois kaikki muu, mutta kissojen ja koirien märkäruoka käy, samoin liotettu kuivamuona.

– Kuivamuonan liottaminen on tärkeää, sillä silloin siilille ei tule tukehtumisvaaraa. Kuiva kuivamuona lisäksi turpoaa vatsassa. Siileillä on muutoinkin tapana ahmia paljon, Kinnunen kertoo.

Vanha sääntö siitä, että siilille ei tulisi antaa maitoa, alkaa onneksi mennä suomalaisille jo perille.

– Ruokinnassa on yhä puutteita, mutta maidosta ihmiset tietävät jo sen, että se aiheuttaa siilille ripulia. Lisäksi maito on turhaa nestettä. Se täyttää kyllä siilin vatsan, mutta ei anna siilille riittävästi energiaa.

Lue lisää: 29.1.2020: Lämmin talvi sai siilit heräämään horroksesta ja ne tarvitsevat nyt ihmisen apua: ”Ihan sääliksi käy”

Fakta

Siilikanta vaihtelee

Suomen siilikanta vaihtelee alueittain, kertoo Siilikiikarissa-sivuston ylläpitäjä Tiina Kinnunen.

– Joillakin alueilla kanta on vahvistunut, joillakin heikentynyt.

Siilikannan vahvistuminen tietyillä alueilla on seurausta luonnollisesta kannanvaihtelusta sekä siilien suojelusta, Kinnunen arvioi.

– Asiaan on kiinnitetty paikoin hyvin huomiota. Siileille on näillä alueilla lisätty ruokintapaikkoja ja talvipaikkoja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?